Japonų imtynininkui Kisenosato trečiadienį, praėjus trims dienoms po jo pergalės Naujųjų metų didžiajame sumo turnyre, buvo suteiktas aukščiausias jokodzūnos (yokozuna) imtynininko rangas. Jis per turnyrą iškovojo 14 pergalių, o vieną kovą pralaimėjo.

„Nuolankiai priimu šią garbę, – sakė jis per ceremoniją Tokijuje. – Susitelksiu, kad būčiau vertas jokodzūnos titulo.“

Kisenosato, kurio tikrasis vardas – Yutaka Hagiwara, yra pirmasis nuo 1998 metų japonų kilmės sportininkas, kuriam suteiktas šis sumo imtynininkų labiausiai trokštamas rangas.

Jau daugiau kaip dešimtmetį šiame sporte dominuoja mongolai ir havajiečiai, o tokia padėtis kėlė nerimą kai kuriems sumo pareigūnams bei gerbėjams. Trys pastarieji imtynininkai, pelnę jokodzūnos rangą, buvo mongolai: Hakuho, Harumafuji ir Kakuryu.

Prieš juos šį titulą užsitarnavo du havajiečiai – Akebono ir Samoanas Musashimaru.

Tarp jaunosios kartos japonų šis sportas nebe toks populiarus kaip beisbolas arba futbolas.
Pastaraisiais metais uždarą sumo pasaulį krėtė kaltinimai dėl neteisėtų lažybų ir iš anksto susitartų kovų rezultatų, ryšių su japonų mafija (jakudza), narkotikų, taip pat jaunų imtynininkų engimo, privedusio iki vieno kovotojo mirties.

Pastarąjį kartą jokodzūnos imtynininko rangas japonų sportininkui buvo suteiktas 1998-aisiais. Juo buvo įvertintas Wakanohana (Vakanohana), baigęs karjerą 2003 metais.

Kad gautų aukštesnį rangą, imtynininkai paprastai turi laimėti du turnyrus iš eilės. Kisenosato čempionu yra tapęs tik vieną kartą, tačiau aukščiausias rangas buvo suteiktas dėl jo nuoseklių rezultatų pastaruoju metu vykusiose varžybose bei pergalės Naujųjų metų turnyre.

Garbingas japono įvertinimas turėtų suteikti naują stimulą šiai tradicinei sporto šakai. Be to, šis titulas paskirtas vyresniam nei įprastai sumo imtynininkui.

Kisenosato dabar yra 30 metų. Tuo tarpu mongolas Hakuho jokodzūna tapo būdamas 22 metų. Jis yra laimėjęs rekordinį skaičių čempionatų – 37.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)