„Jeigu tu tylėsi, kas yra įprasta Rusijoje, niekas nepasikeis, – išskirtiniame interviu ARD televizijos žurnalistui ir redaktoriui Hajo Seppeltui pareiškė A. Dmitrijevas.

Slapta kamera sausio 12-ąją pats bėgikas nufilmavo vaizdus, kuriuose užfiksuotas skandalingai pagarsėjęs Rusijos lengvosios atletikos treneris Vladimiras Kazarinas. Nors dėl sąsajų su dopingo skandalu šis specialistas diskvalifikuotas pasauliniu mastu, Čeliabinsko sporto centre jis toliau ramiai dirba su Rusijos 400 m bėgimo lyderiu Artiomu Denmuchametovu.

„Jis daro tą patį, ką darė ir anksčiau – jis toliau treniruoja. Viskas labai paprasta“, – konstatavo A. Dmitrijevas. V. Kazarinas aprūpino dopingu Juliją Stepanovą, kuri vėliau viešai apie tai prabilo ir treniravo Mariją Savinovą – olimpinę 800 m bėgimo čempionę, iš kurios dėl dopingo vartojimo aukso medalis vėliau buvo atimtas.

Dar 2016-aisiais Rusijos lengvosios atletikos federacija oficialiai nurodė šalies regionams nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su V. Kazarinu, tačiau, anot A. Dmitrijevo, tai buvo padaryta tik dėl akių.

„Jie sako, kad mes keičiamės, tačiau tokie žmonės nekreipia dėmesio į nieką. Tai tik žodiniai pasikeitimai, kurie neegzistuoja“, – konstatavo A. Dmitrijevas.

Tačiau A. Kazarinas – toli gražu ne vienintelis rusas, toliau tęsiantis savo praktiką. A. Dmitrijevas įvardijo dar tris Rusijos elitinių atletų trenerius, kurie atvirai dirba pasitelkę nelegalias priemones.

Vladimiras Kazarinas su Rusijos lengvaatletėmis

Paklaustas, kaip tai vyksta, jis pasakojo, kad kiekvienas regionas turi tam tikrą struktūrą – trenerius, administracijos darbuotojus – ir jie dirba kartu, kad su draudžiamomis medžiagomis sportininkams padėtų pakilti iki nacionalinio lygmens.

A. Dmitrijevas pateikė konkrečią schemą: „Pavyzdžiui, norint patekti į trenerio Sergejaus Jepišino auklėtinių grupę, turi sumokėti 200 tūkst. Rusijos rublių (3,1 tūkst. eurų). Už juos perkamos draudžiamos medžiagos ir pasirūpinama, kad jų neaptiktų. Apie tai pasakojo atletai, dirbę su treneriu. Viena sportininkė sakė netgi, jei nevartojai EPO (eritropoetinas, – red.past.), nesi profesionalus atletas“.

Sportininkas pasakojo, kad ne veltui pasirengimas sezonui vyksta Kirgizijoje.

„Ten atletai vartoja draudžiamas medžiagas. Šių Kirgizijoje galima įsigyti laisvai visur, netgi vaistinėse. EPO, augimo hormonai, ko tik pageidaujate“, – sakė jis.

Pašnekovas tvirtino, kad Rusijoje yra dopingo mafija: „Uždirbami labai dideli pinigai. Jie duoda talentingam sportininkui dopingo ir siunčia į tarptautines komercines varžybas, kur laimi daug pinigų ir pasidalina. Viskas gerai organizuota – ištisa struktūra. Ją vadinu dopingo mafija.“

Jis teigė, kad Rusijoje žmonių mentalitetas neleidžia apie tai garsiai kalbėti. Pats penkerius metus JAV universitete studijavęs A. Dmitrijevas žengė drąsų žingsnį ir jau susilaukė padarinių – grubiai išmestas iš sporto arenos, kur treniravosi, sulaukė grasinimų „gauti į snukį“ ir „patarimų“ socialiniuose tinkluose užčiaupti srėbtuvę.

„Esu izoliuotas, mane palaiko gal penki ar šeši žmonės“, – skundėsi atletas.

Pats A. Dmitrijevas tvirtina, kad asmeniškai niekada nevartojo draudžiamų preparatų.

„Jei aš bėgu šiek tiek lėčiau, tačiau esu švarus, tai yra geriau, nei bėgti nešvariam. Manau, kad esu tarp rusų sportininkų mažumos – draudžiamus preparatus vartoja 70-80 procentų atletų“, – konstatavo jis.

Rusijoje A. Dmitrijevas žaibiškai buvo apkaltintas meluojantis. Jį užsipuolė ir buvęs Rusijos lengvosios atletikos federacijos prezidentas, diskvalifikuotas Valentinas Balachničevas, ir buvęs šalies sporto ministras Vitalijus Mutko.

„Jis padarė kažkokius neaiškius vaizdo įrašus ir visus kaltina dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Mano nuomone, žmogus, kuris klaidina, meluoja, įtraukia į chaosą sporto bendruomenę. Jis man nepatinka. Jeigu tu ką nors žinai, kodėl nebandai to išsiaiškinti šalies federacijų viduje? Kodėl reikia daryti tarptautinį skandalą? Visa tai krenta ant jo sąžinės. Abejoju, ar tokiais liudijimais galima ką nors pakeisti“, – tvirtino jis.

Tuo metu V. Mutko užsipuolė ir patį žurnalistą R. Seppeltą, „nuolat juodinantį“ Rusijos sportą.

„Tik nereikia kalbėti apie tą filmą. Aš jo nemačiau ir nežiūrėsiu. Akivaizdu, kad kai kas Vokietijoje neturi ką veikti. Tegul H. Seppeltas pats išsprendžia savo problemas, o vėliau lenda į kitų reikalus. Vokietijoje dopingo problemų tikrai ne mažiau. Tegul jis palygina 2016-ųjų statistiką Vokietijoje ir Rusijoje, tegul nurodo, kur daugiau pažeidimų. Tik tada su juo ir kalbėsiu. Apie kažkokius Dmitrijevus taip pat nenoriu leistis į kalbas“, – aiškino V. Mutko.
Jei aš bėgu šiek tiek lėčiau, tačiau esu švarus, tai yra geriau, nei bėgti nešvariam. Manau, kad esu tarp rusų sportininkų mažumos – draudžiamus preparatus vartoja 70-80 procentų atletų
Andrejus Dmitrijevas

Primename, kad Rusijos dopingo skandalas prasidėjo 2014 metais, kuomet ARD prakalbino kitą vidutinių nuotolių bėgikę Juliją Stepanovą. Sportininkė su savo vyru, buvusiu Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) darbuotoju Vitalijumi Stepanovu sutiko bendradarbiauti su Vokietijos žurnalistais ir padėjo iškelti į viešumą valstybės globojamą dopingo sistemą. Paskelbtas žurnalistinis tyrimas privertė veiksmų imtis Tarptautinę lengvosios atletikos federaciją (IAAF) ir Pasaulinę antidopingo agentūrą (WADA).

Vėliau prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pavadino sutuoktinius „judais“, jie pabėgo iš Rusijos, o dabartinė poros gyvenamoji vieta slepiama dėl jų pačių saugumo. Daliai Rusijos sportininkų, įskaitant visą lengvaatlečių rinktinę, buvo uždrausta dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, praėjusių metų pabaigoje Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) rekomendavo atšaukti visas Rusijoje planuotas rengti tarptautines varžybas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)