Anot federacijų vadovų, pirmą kartą šalies istorijoje pasiruošimas olimpiniam sezonui pradėtas visiškoje nežinioje, o KKSD vadovybės dangstymasis Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) reforma tėra dūmų uždanga, slepianti departamento vadovybės nekompetenciją.

Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad iki šiol, pradedant pasiruošimą kiekvienoms olimpinėms žaidynėms, sausio mėnesiais ne tik būdavo suderinta ir patvirtinta bendra LTOK ir Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) pasiruošimo olimpinėms žaidynėms programa, bet ir federacijos bei patys sportininkai, jų treneriai galėdavo pradėti vykdyti pasiruošimo planą, organizuoti išvykas į varžybas, ruoštis pasirengimo stovykloms, vykdyti kitus darbus, susijusius su pasirengimu olimpiadai.

Anot federacijų vadovų, pradedami naują olimpinį sezoną jie pasijuto šantažuojami KKSD vadovybės, nes yra verčiami pasirašyti departamento primestas sutartis su LOSC, pagal kurias kiekvieno olimpinės rinktinės nario pasirengimui bus skiriama vienoda suma, nepriklausomai nuo sporto šakos specifikos.

„Federacijoms, kurių atstovams skiriamos lėšos yra per mažos, yra liepiama koreguoti savo pasiruošimo finansavimo planus ir pasirašyti sutartis, nes priešingu atveju grasinama jų atstovus apskritai išbraukti iš rinktinės kandidatų sąrašo ir palikti juos be jokio finansavimo“, – susitikime teigė federacijų vadovai.

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis neslėpė nusivylimo keistąja KKSD reforma bei pasijuto apgautas.

„Iš pradžių nauja sportininkų rengimo finansavimo schema pasirodė gana patraukli. KKSD teigė, kad jie 100 procentų finansuos olimpinių sportininkų rengimą, o pačioms federacijoms teliks tik pasirūpinti pamainos rengimo finansavimu, tačiau pasirodė, kad tai nėra tiesa, nes vien Rūtos Meilutytės rengimas kainuoja 4-5 kartus daugiau nei skirs departamentas“.

Plaukikams pritarė ir Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinė sekretorė Rasa Ališauskienė.

„Labai apmaudu, kai nėra atsižvelgiama į specifinius sporto šakų poreikius. Juk dviračių sporto atstovams, vykstantiems į varžybas, neužtenka nupirkti vien lėktuvo bilieto. Dar tiek pat kainuoja paties dviračio nugabenimas, jau nekalbant apie privalomą techninės pagalbos automobilį ir aptarnaujantį personalą“.

Jos teigimu, vien šalies metų sportininkės Simonos Krupeckaitės rengimas federacijai kainuoja dvigubai daugiau nei planuoja skirti KKSD, jau nekalbant apie kitus rinktinės narius, trenerius ar medikus.

„Už tokius pinigus, ką siūlo KKSD, toliau Baltarusijos sportininko neišveši. Juk vien kiek kainuoja lėktuvo bilietai Europoje, jau nekalbant apie kitus žemynus. Tuo labiau, kad tas sumas dar reikės dalintis su treneriu, masažistu, aptarnaujančiu personalu. Finansavimo neužteks išvežti sportininkų į reikalingas stovyklas“, – teigė Vladimiras Bajevas, olimpinio prizininko boksininko Evaldo Petrausko treneris.

Sporto federacijų vadovų kritikos KKSD vadovybė sulaukė ir už tai, kad pagal nederintą LOSC reformą, naikinamas pasirengimas būsimai olimpiečių kartai – naujai pamainai. Anot jų, susirado įspūdis, kad valdininkai tyčia nusitaikė prieš sporto bendruomenę bei visą jos ateitį.

„Mums jau tuoj reikės vežti sportininkus į Europos čempionatą Kroatijoje, po to laukia pasaulio čempionatas JAV, o pinigų nei rengimui, nei kelionėms nėra – senoji finansavimo tvarka panaikinta, o nauja neveikia. Mes taip ilgai statėme savo piramidę, kuri puikiai veikia, mūsų jaunimas pastaruoju metu niekad negrįžta iš Europos ar Pasaulio čempionatų be medalių, o dabar visa olimpinė pamaina išmetama iš KKSD finansavimo sistemos rėmų ir paliekama pačių federacijų galvos skausmu, o juk be pamainos nebus ir olimpinių medalių“, – sakė Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Bronislavas Vyšniauskas.

Susitikimo dalyviai pažymėjo, kad KKSD naują sportininkų finansavimo schemą inicijavo vienašališkai, nesuderinęs su sporto federacijomis, sportininkais ir treneriais, neatsižvelgęs į jų poreikius ir pasiūlymus, nepaisant to, kad tokio pobūdžio sprendimų derinimas su sporto bendruomene bei kitomis sporto organizacijomis yra privalomas KKSD veikloje.

Susitikime sporto federacijos vienbalsiai priėmė rezoliuciją „Dėl naujo sportininkų finansavimo būdo ir LOSC reorganizavimo, kuris vykdomas neatsižvelgiant į sportininkų bei trenerių interesus ir sporto organizacijų pasiūlymus“. Ją pasirašė visų olimpinių sporto šakų federacijų, rengiančių sportininkus olimpinėms žaidynėms, vadovai. Minėta rezoliucija bus kreipiamasi į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį.

Rezoliucija prašoma nedelsiant stabdyti sportininkų rengimo sistemos griovimą, išsaugoti bei toliau užtikrinti ne tik olimpinės rinktinės, bet ir olimpinės bei perspektyvinės pamainų rengimą.

Taip pat siūloma skubiai inicijuoti programos „Tokijas 2020“ rengimą, bendradarbiaujant visoms už sportininkų rengimą ir dalyvavimą olimpinėse žaidynėse atsakingoms sporto organizacijoms bei siūloma suformuoti darbo grupę iš sporto organizacijų ekspertų bei mokslininkų Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) veiklos optimizavimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)