Tituluota sportininkė jau treniruoja

Daug metų Lietuvos povandeninio nardymo pažiba buvo kaunietė Lina Pleskytė, kuri tris kartus iškovojo aukso medalius pasaulio plaukimo su plaukmenimis taurės varžybose. Daugiausia titulų turinti 27 m.sportininkė neseniai laimėjo dar vieną aukso medalį šiemet Lietuvoje vykusiose pasaulio sportinio nardymo taurės varžybose. Ji estafetėje 4x100 m laimėjo pirmą vietą kartu su D. Žalionyte, Laura Vareikaite ir Ina Ribašauskaite.

L.Pleskytė jau treniruoja vaikus, artimiausiu metu gali baigti karjerą. Tačiau trenerė V.Juodeikienė gali didžiuotis kita auklėtine – penkiolikmete D. Žalionyte. Diana per ketverius metus įvairiose nardymo varžybose jau iškovojo apie 70 medalių.

„Diana jau dabar, būdama tokia jauna, pasiekė labai daug. Du aukso medaliai pasaulio sportinio nardymo taurės varžybose. L.Pleskytė tokių aukštumų plaukimo su plaukmenimis varžybose pasiekė būdama vyresnio amžiaus. Turiu pagrindo tikėti, kad Diana dar ne viską parodė. Mano principas toks – imk iš gyvenimo viską, ką gali dabar, nes paskui jau bus vėlu. Diana stengiasi viską atiduoti šiam sportui. Ji supranta, kad ateis laikas baigti sportuoti. Aukšto lygio sportininkų karjera nėra ilga“, – sakė V. Juodeikienė.

Gimnastiką iškeitė į nardymą

Diana savo kelią į aukštumas pradėjo ne vandenyje. Nuo 3,5 m.mergaitė lankė meninės gimnastikos užsiėmimus.

„Iš pradžių patiko. Po penkerių metų pritrūko noro toliau treniruotis, pasidarė neįdomu, be to, nelabai ir sekėsi“, – pasakojo Diana.

Bet ji norėjo sportuoti, ieškojo įdomesnės sporto šakos.

„Nuo mažens patiko nardyti, labai norėjau sportuoti vandenyje. Su mama pažiūrėjome, kaip atrodo povandeninis nardymas, ir nutarėme pabandyti. Iš karto labai pamėgau, čia jaučiausi gerai. Iš pradžių stebėdavau plaukikes, nardančias su monopelekais. Su jais mergaitės atrodė kaip undinėlės. Aš irgi norėjau būti panaši į jas. Kai buvau mažesnė, žiūrėdavau filmukus apie undinėles“, – pasakojo Diana.

Tėvai skatina ir didžiuojasi

Mergina sako, kad povandeninis nardymas reikalauja daug jėgos, ištvermės, greičio, tačiau jos tai negąsdina. Iš pradžių Diana jaudinosi, ar dėl sporto nenukentės mokslai. „Tačiau taip neatsitiko. Mokausi devintoje klasėje, mokytojai užduoda daug namų darbų. Bet viską spėju, dar nebuvo, kad ko nors nespėčiau padaryti“, – šypsojosi sportininkė. Dianą palaiko ir skatina tėvai. „Jie labai džiaugiasi, kad aš sportuoju, visiems giriasi mano pasiekimais. Tėvai giriasi daugiau nei aš pati“, – juokėsi mergina.

Trenerė, anot sportininkės, labai rūpinasi savo auklėtiniais. „Ji visą laiką pažiūri, kad po treniruočių prieš eidama į lauką užsimaučiau kepurę ar gobtuvą“, – sakė mergina, besitreniruojanti „Vilijos“ baseine Demokratų gatvėje.

Svarbiausia – degančios akys

Diana Žalionytė, Virginija Juodeikienė

V.Juodeikienė teigia, kad pamačiusi vaiką geba pasakyti, ar jis gali siekti aukštų rezultatų. „Šiam sportui reikalingas tam tikras kūno sudėjimas, stiprus pilvo presas, lankstumas. Bet svarbiausia – vaikų akys turi spinduliuoti, degti noru. Kai kurie vaikai į baseiną ateina tik pasimaudyti, tačiau yra tokių, kurie tik ir klausia, ką toliau daryti“, – pasakojo trenerė.

Anot jos, kai vaikai perpranta povandeninio nardymo subtilybes, labai greitai tampa aišku, kas dirba ir dega noru ką nors pasiekti, kas treniruojasi tik tėvų verčiami. „Treniruoju vieną aukštą, stiprią mergaitę. Tėvai atvedė jąir sako: „Padarykite iš jos pasaulio čempionę.“Bet nieko nebus, nes ji nenori, o tėvai ją stumia. Yra tokių vaikų, kurių stumti nereikia. Diana tokia. Jai viskas įdomu, dabar daug važinėja po pasaulį. Tai dar vienas stimulas“, – sakė V. Juodeikienė.

Trenerė prisiminė kartą žurnalistui sakiusi, kad ši jos auklėtinė turėtų lygiuotis į Rūtą Meilutytę.

„O pernai Diana kitame interviu labai gražiai pasakė norinti būti panaši pati į save. Nustebino ir pradžiugino šie jos žodžiai. Šaunuolė, tegul kiti į ją lygiuojasi“, – šypsojosi moteris.

Krizės neišvengiamos

Anot trenerės, kiekvienas sportininkas kartais nustoja tobulėti

. „Ateina krizė, kai reikia ypatingų pastangų norint, kad rezultatai vėl gerėtų. Tada ir tampa aišku, kas galės toliau sportuoti, stengiasi padidėjus krūviui, o kas nori viską baigti. Reikia apsispręsti, ar eiti tolyn, ar likti Lietuvos lygyje ir nesiekti pasaulinių aukštumų. Siekiantys aukštumų tada jau turi skirti daugiau dėmesio bendram fiziniam pasirengimui, treniruotėms lauke, krosui, kad sustiprintų kūną“, – sakė trenerė.

Pasak jos, R. Meilutytė yra pavyzdys, kaip viskas gali pasikeisti.

„Olimpinė čempionė staiga nukrito į septintą vietą. Tai primena, kad šlovė ir garbė yra trumpalaikiai dalykai. Todėl ir sakau Dianai: imk dabar viską, ką gali. Nes paskui bus tik sunkiau.“

Treniruoja ir jonaviečius

Kauno plaukimo mokykloje kultivuojamos trys povandeninio sporto rungtys: plaukimas su plaukmenimis, sportinis nardymas ir akvatlonas. „Pastaroji rungtis –tai imtynės po vandeniu. Dviem sportininkams ant kojų priklijuojamos juostelės ir jie vienas kitam turi nurauti tą juostelę. Šiai rungčiai yra 3 kėliniai po 30 sekundžių“, – pasakojo V. Juodeikienė.

Trenerė pridūrė jau trejus metus treniruojanti vaikus ir Jonavoje.

„Pradėjome nuo nulio, mokėme vaikus plaukti. O gruodžio 17 d. Jonavoje jau vyks vaikų sportinio nardymo atviras čempionatas. Čia auga dvi būsimos žvaigždės – dvynės Martyna ir Viktorija Petraškaitės. Joms dar tik devyneri metai, bet turi didelį potencialą“, – svarstė trenerė, vaikus treniruojanti ir Kauno šiuolaikinės penkiakovės klube „Hiperionas“.