Skandalingi dokumentuose minimi faktai savaitgalį perpildė latvių kantrybės taurę, o netrukus protesto banga nusirito per visą pasaulį ir buvo vainikuota tuo, kad Rusija neteko teisės organizuoti prestižines varžybas.

„Padarysime tai, kas priklauso nuo mūsų pačių. Būtume labai laimingi, galėdami dalyvauti pasaulio čempionate bet kurioje kitoje trasoje, bet tik ne Sočyje, kur 2014 metais buvo pavogta olimpinė dvasia“, – savaitgalį pranešimą išplatino latviai, kuris neprasprūdo pro akis ir kitų šalių federacijoms.

Tokį latvių žingsnį paskatino apmaudas, kuris po 2014 metų Sočio žiemos olimpinių žaidynių turėjo likti komandos lyderiui, dabartiniam planetos čempionui Martinui Dukurui. Tituluotas skeletonininkas tuomet laimėjo sidabrą, nusileidęs tik rusui Aleksandrui Tretjakovui. Pastarojo pavardė R. McLareno ataskaitoje minima tarp atletų, kurie įtariami sukčiavimu.

Prasidėjus naujai savaitei apie galimybę boikotuoti Rusijoje vyksiantį bobslėjaus ir skeletono čempionatą prakalbo Austrijos ir Pietų Korėjos federacijos, apie tai užsimena ir amerikiečiai, o griežčiausiai pasisakė Vokietijos bobslėjaus ir rogučių sporto federacijos vadovas Thomasas Schwabas.

Anot jo, būtų neteisinga apskritai boikotuoti čempionatą ir jo nevykdyti, tačiau Rusijoje jo rengti nederėtų dėl elementariausių etinių sumetimų. Kaip teigia vokietis, jo šalis yra pasirengusi perimti varžybų organizavimą, kurios pagal planą turėtų vykti Sočio mieste vasario 13-26 dienomis.

„Mes esame prieš boikotą, kadangi dėl to nukentėtų sportas. Nėra nieko blogiau už pasaulio čempionatą, kuriame nedalyvauja didžiosios šalys. Tačiau mes esame nepatenkinti tuo, kad turnyras vyks Sočyje. Mes siūlome Tarptautinei bobslėjaus ir skeletono federacijai (IBSF, – red. past.) perkelti šias varžybas į Vokietiją“, – antradienį pareiškė T. Schwabas.

Anot jo, Vokietija laukia kuo greitesnio IBSF atsakymo dėl galimo varžybų organizavimo.

„Mes labai sveikintume varžybų perkėlimą į kitą vietą. Tarp tarptautinės federacijos ir organizatorių Rusijoje jau vyksta diskusijos. Mes prie jų taip pat prisijungėme ir laukiame verdikto. Jeigu varžybos bus rengiamos kitur, joms reikės ruoštis ir padengti išlaidas“, – pareiškė jis.

Antradienio IBSF vadovybė susirinko į specialų posėdį, kuriame buvo balsuojama dėl Vokietijos siūlymo perkelti čempionatą į kitą šalį. Kaip informuoja naujienų agentūra AP, sprendimas Rusijai buvo nepalankus – oficialiai patvirtinta, kad pirmenybės Rusijoje nevyks ir yra perkeliamos į kitą valstybę.

Kur konkrečiai jos bus organizuojamos, kol kas nėra pranešama.


Primename, kad pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrėjo teigimu, Sočio žaidynių metu šeimininkų dopingo mėginiai buvo slapčia sukeičiami arba klastojami. Esą net dvylikos olimpinius medalius 2014-aisiais laimėjusių rusų mėginių apsauga buvo pažeista. Įtariama, kad iš viso daugiau nei tūkstantis Rusijos atletų iš 30 sporto šakų dalyvavo valstybės remiamoje dopingo vartojimo kampanijoje, kuri šalyje vyko nuo 2011 metų.

Manoma, kad konspiracija buvo įtraukusi tiek aukščiausius šalies sporto vadovus, tiek valstybės institucijas, tiek saugumo tarnybas. Oficialioji Maskva visus kaltinimus neigia. Paskelbus naujausius duomenis apie beprecedentį rusų dopingo skandalą, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paragino perkelti Rusijoje turinčias vykti tarptautines pirmenybes į kitas šalis. Bet kol kas nė viena federacija nepranešė pasiryžusi tokiai išeičiai. Kiek anksčiau apie galimą bobslėjaus ir skeletono čempionato boikotą viešai svarstė ir JAV rinktinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (632)