Europos pirmenybių atrankoje dalyvauja po 30 moterų ir vyrų komandų. Jos suskirstytos į 10 grupių. Lietuvos moterų rinktinė G grupėje varžosi su Čekija ir Serbija. Vyrai pateko į F grupę, kurioje yra Portugalija ir Ukraina.

Lapkričio 22 dieną 17 val. lietuvės susitiks su Serbijos rinktine Andrea Todorovič (ITTF-140), Aneta Maksuti (ITTF-216), seserimis Anelia (ITTF-281) ir Izabela Lupulesku (ITTF-196).

Mūsų komandą sudarys Rūta Paškauskienė (ITTF-103), Eglė Stuckytė (ITTF-235), Ugnė Baskutytė (ITTF-526) ir Kornelija Riliškytė (ITTF-479).

„Geriausia serbių žaidėja A. Todorovič ITTF reitinge yra 140-a. Ji pajėgi tenisininkė. Kai pastarąjį kartą – gal prieš tris mėnesius – su ją žaidžiau, laimėjau 4:1. Ir anksčiau esu su ja žaidusi. Pavojingos ir kitos serbės“, – akistatos išvakarėse sakė Europos stalo teniso legenda R. Paškauskienė. Nuo šiol ji yra ne tik žaidėja, bet ir žaidžianti trenerė.

Šiose pareigose 39-erių R. Paškauskienė pakeitė nuo 1992-ų Lietuvos moterų rinktinę treniravusią savo mamą Romualdą Garkauskienę. Pasak Rūtos, mama jau kurį laiką galvojo, jog laikas trauktis. Ir prieš porą mėnesių atsisveikino su rinktine, savo vietą patikėjusi dukrai.

Kaip trenerė R. Paškauskienė debiutavo šį rudenį prasidėjusioje Europos stalo teniso komandų čempionato atrankos varžybose. Rugsėjo mėnesį mūsų moterys pirmas grupės varžybas svečiuose 2:3 pralaimėjo Čekijos komandai. Mūsiškėms abu taškus pelnė šiuo metu pasauliniame reitinge 103 vietą užimanti R. Paškauskienė. Ji 3:1 laimėjo prieš Haną Matelovą (ITTF-93) ir 3:2 prieš Renatą Strbikovą (ITTF-88). Kitos dvi lietuvės savo susitikimus pralaimėjo: E. Stuckytė (ITTF-235) neatsilaikė prieš Daną Cechovą (0:3), K. Riliškytė (ITTF-479) – prieš R. Strbikovą (0:3) ir H. Matelovą (0:3).

R. Paškauskienės teigimu, prieš serbes ji privalanti laimėti dvi partijas. Jos manymu, gal pergalę pavyks iškovoti ir E. Stuckytei. O kitoms mūsų rinktinės narėms bus sunkiau, nes šioms trūksta tarptautinių varžybų patirties.

„Pirmos grupėje tikrai nebūsime. Jei pavyks užimti antrą vietą, išsaugosime galimybę patekti į aukščiausią lygą – „Championships“ divizioną,“ – tikino žaidžianti trenerė.

Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša neabejoja, jog moterys gali iškopti į Europos čempionato aukščiausią divizioną, tačiau dėl vyrų jis nėra toks optimistiškas. Tačiau R. Balaiša įsitikinęs, jog lapkričio 22-ą dieną Vilniuje vyksiančios mūsų vyrų akistatos su ukrainiečiais bus intriguojančios.

Raimondo Jackevičiaus treniruojama Lietuvos komanda žemyno čempionato atranką pradėjo pralaimėjimu 0:3 portugalams, kurie prieš dvejus metus yra tapęs stipriausi Europoje. Alfredas Udra (ITTF-319) 0:3 neatsilaikė prieš Joao Geraldo, Tomas Mikutis (ITTF-226) 1:3 pralaimėjo Diogo Chenui, o Arnoldas Domeika (ITTF-465) 0:3 Andre Silvai.

Per dvikovas Vilniuje su ukrainiečiais mūsų rinktinės garbę gins A. Udra, T. Mikutis, A. Domeika ir Medardas Stankevičius (ITTF-497). Ukrainos rinktinę sudarys Ivanas Katkovas, Viktoras Jefimovas (ITTF-109), Jevgenas Pryščepa (ITTF-184) ir Jaras Žmudenka (ITTF-99).

Grupėse rinktinės tarpusavyje žaidžia namie ir išvykoje. Kadangi Ukrainos atstovai pageidavo abu mačus žaisti Lietuvoje, lapkričio 22-ą dieną mūsų vyrai su ukrainiečiais susitiks du kartus. Pirma dvikova įvyks 11 val., o antras susitikimas – 19.30 val.

Į Europos čempionato „Championships“ divizioną pateks pirmas vietas grupėse užėmusios vyrų ir moterų komandos. Trečiose pozicijose atsidūrusios ekipos pateks į „Challenge“ divizioną. Antras vietas grupėse užėmusios rinktinės bus suskirstytos į penkias poras ir tarpusavyje žais namie ir išvykoje. Porų nugalėtojai keliaus į „Championships“ divizioną, o pralaimėjusios ekipos į „Challenge“ divizioną.

Lapkričio 22-os dienos varžybų tvarkaraštis:

11.00 val. Lietuva – Ukraina (vyrai);
17.00 val. Lietuva – Serbija (moterys);
19.30 val. Lietuva – Ukraina (vyrai).