Jis yra daugiausia mačų Lietuvos rinktinėje sužaidęs futbolininkas, o šiuo metu dirba Vilniaus „Žalgirio“ trenerių štabe.

Neblogai pradėjusi pasaulio čempionato atrankos turnyrą, sužaidusi lygiosiomis 2:2 namuose su slovėnais ir 1:1 svečiuose su škotais, bet Vilniuje 2:0 nugalėjusi Maltos rinktinę, svarbiausia Lietuvos futbolo komanda Slovakijoje buvo sutriuškinta – 0:4.

„Nemanau, kad iš pralaimėjimo Trnavoje reikia daryti didelę tragediją. Taip, šias rungtynes pralaimėjome akivaizdžiai. Taip, mums reikia stabilesnio žaidimo, kokį žaidėme iki šių rungtynių. Nors lygiosios – ir ne pergalė, po jų futbolininkai supranta, kad jie gali rungtis su tokiais varžovais, gali iš jų atimti taškus, o sėkmės atveju – juos ir įveikti. Bet per vieną dieną treneriams labai sunku kažką pakeisti. Jie labai sunkiai dirba, stengiasi. Jau ir pradiniai rezultatai matyti, ir žaidimo braižas kitoks. Bet tam reikia laiko“, – užstojo vyriausiąjį trenerį Edgarą Jankauską ir jo asistentus A. Skerla.

E. Jankauskas su Lietuvos rinktine dirbti pradėjo šiemet.

Nors ekipos rezultatai nebuvo absoliučiai puikūs, strategas netrukus pelnė šalies futbolo aistruolių pasitikėjimą dėl agresyvesnio nei Lietuvai įprasta rinktinės žaidimo. Mačuose su slovėnais ir škotais lietuviai ilgą laiką pirmavo, bet nesugebėjo išlaikyti pergalingų rezultatų.

„Kiekvienas treneris turi savo viziją. Pamatėme šioje komandoje naujo, mums neįprasto – varžovų spaudimą. O kiekvieną varžovą spaudžiant jam kyla problemos. Ir mes iš tokio žaidimo susikūrėme ne vieną gerą momentą. Vargu, ar atsitraukus ir bandant aklai gintis, būtų lengviau pasiekti rezultatą“, – pasikeitimus aiškino A. Skerla.

Tačiau Trnavoje Lietuvos rinktinė vėl priminė tą komandą, kuri prieš metus ar dvejus nemažai varžovų nesukeldavo daug vargo.

„Gal pakišo koją tai, kad rinktinės rezultatai iki šiol buvo pozityvūs ir sulaukę nemažai atgarsio ne tik iš mūsų, bet ir iš užsienio žiniasklaidos. Mažai kas tikėjo, kad Lietuva gali sėkmingai kovoti su Škotija ir Slovėnija – juk tose rungtynėse mes buvome dar arčiau pergalės nei varžovai. Aš manau, kad varžovai dėl to gerai išanalizavo Lietuvos rinktinės rungtynes. Jau nuo pirmųjų minučių buvo matyti, kad slovakai yra nusiteikę, o kai jie yra nusiteikę, gali padaryti daug nemalonumų.

Slovakijos rinktinė turi pakankamai patirties. Nenoriu, aišku, kartoti tai, ką sako kiekvienas – slovakų žaidėjai rungtyniauja aukštesniame lygyje nei lietuviai. Slovakai turi tokių žaidėjų, kurie kainuoja 10 milijonų. Ir jeigu jie nusiteikia, juos yra labai sudėtinga sustabdyt. Prieš mėnesį ten pat 0:3 pralaimėjo škotai,“ – kalbėjo A.Skerla.

Per rungtynes Slovakijoje jau 12-ąją minutę praleidę pirmąjį įvartį, po pirmojo rungtynių šeštadalio lietuviai atsiliko jau 0:2. A. Skerlos nuomone, visas žaidimas sugriuvo jau po pirmojo praleisto įvarčio.

„Labai nelengva grįžti į rungtynes svečiuose praleidus įvartį. Jei pirmi būtume įmušę, viskas galėjo susiklostyti visai kitaip. Nesame ta komanda, kuri dažniau kontroliuoja kamuolį, mums kur kas lengviau yra gintis ir kontratakuoti. Praleidus įvartį visas šis rungtynių planas žlugo, nes kažin, ar kas nors tikėjosi, kad iš karto praleisime įvartį. Gal ir buvo kažkoks variantas B, kaip reikėtų žaisti pasikeitus situacijai, bet jis aiškiai nesuveikė“, – kalbėjo „Žalgirio“ treneris.

Anot buvusio futbolininko, tas nesuveikimas galėjo būti ne tiek trenerių klaida, bet futbolininkų negebėjimas planą išpildyti.

„Aišku, E. Jankauskui, kaip ir kiekvienam treneriui, norėtųsi didesnio žaidėjų pasirinkimo. Manau, treneris visą laiką gali atsirinkti geriausią taktiką, bet aikštėje žaidžia futbolininkai ir jie turi ją įgyvendinti.

Bet šiuo metu turime rinktinę, kuri yra stipri vienybe, bet išskirtinių žaidėjų, kurie gali nulemti rungtynių rezultatą patys, yra mažai. O varžovai išanalizavo mūsų žaidimą ir, pamatę mūsų stipriausius žaidėjus, juos neutralizavo. Tie varžovai, kurie neutralizavo mūsų lyderius – labai aukštos klasės futbolininkai. Jeigu treneris duoda jiems tą užduotį, jie savo darbą padaro puikiai. O išjungus kelis lyderius iš mūsų rinktinės, kažką nuveikti yra tikrai labai sudėtinga.“

Slovakai išjungė iš žaidimo pagrindinę Lietuvos komandos jėgą – krašto saugus Fiodorą Černychą ir Arvydą Novikovą.

Anot A. Skerlos, A.Novikovui sunku ir dėl to, kad jis beveik nepatenka į Vokietijos „Bochum“ komandos sudėtį.

„Labai gaila, kad Arvydas nežaidžia „Bochum“, jis turi daug potencialo ir jeigu jis nuolat rungtyniautų, jis būtų dar geresnis žaidėjas. Norisi, kad lietuviai žaistų aukštesnio lygio klubuose ar bent jau tuose, kuriems priklauso. Tada rinktinei būtų daug naudos ir jie atvažiuotų geriau pasiruošę. Bet kokiam futbolininkui nežaidžiant savo klube yra sudėtinga nuolat išlaikyti gerą formą. O A. Novikovas, net ir nežaisdamas klube, rinktinėje yra lyderis“, – kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas.

A. Skerla paminėjo gerą Lietuvos rinktinės vartininko Ernesto Šetkaus žaidimą. Šis Olandijos „Den Haag“ futbolininkas, vadovaujant E. Jankauskui tapo pagrindiniu Lietuvos rinktinės vartų sargu ir gynė juos visus keturis atrankos mačus.

„Mūsų vartininkas Ernestas Šetkus turėjo be galo daug darbo ir jis tikrai žaidė labai gerai. Labai daug priklausė nuo jo – jei vieną ar kitą momentą per rungtynes su slovėnais ar škotais jam būtų kiek nepasisekę, nežinia, koks bendras rezultatas būtų buvęs“, – kalbėjo vienas „Žalgirio“ trenerių.

E. Jankausko sprendimą per rungtynių su Slovakiją antrąjį kėlinį į aikštę išleisti 19-metį rinktinės debiutantą Manfredą Ruzgį, priklausantį Vokietijos „Koln“, A. Skerla įvardiją vykusiu: „Manau, kad labai gerai, kai treneris pasitiki jaunu žaidėju ir kviečia jį ne tik pasitreniruoti, bet ir išleidžia į aikštę. Juolab, kad tai buvo toks momentas, kad vargu, ar jau galėjai ką rungtynių eigoje bepakeisti.“

Kitas rungtynes Lietuvos rinktinė žais 2017-ųjų metų pavasarį su grupės lydere ir favorite Anglijos rinktine Londone.

A. Skerla labai didelių vilčių į tas rungtynes nededa: „Kad ir kokie bebūtume optimistai, bet kitą mačą žaisime Anglijoje ir sunku tikėtis iš tenai parsivežti tris taškus.“