Tai DELFI pranešė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas.

Pastarasis tik iš žiniasklaidos sužinojo apie FIFA įtarimus. Susisiekęs su FIFA sąžiningo žaidimo pareigūnu, E. Eimontas išgirdo, kad informacija nėra laužta iš piršto.

FIFA užkliuvo statymai už lietuvių pergalę dviejų ar didesniu įvarčių skirtumu, bet tikslesnių žinių apie juos dar nepateikiama.

„Tyrimas vyksta. Duomenys kol kas prieštaringi: tiksliai nežinome, ar nebūdingų statymų būta prieš rungtynes, ar jų metu, neaišku, kokios sumos statytos. Kol kas atsakymo į pagrindinį klausimą, kodėl užsidegė raudonos lempos, neturime. Bet ženklai rodo, kad tai buvo nešvarios rungtynės. Gaila, kad esame į tai įpainioti“, – sakė LFF vadovas.

Apie situaciją jis jau kalbėjosi ir su Maltos futbolo federacijos prezidentu Normanu Darmaninu Demajo, bet pastarasis jokių detalių nepateikė.

E. Eimontas neslėpė apmaudo, kad FIFA iš karto nepranešė LFF apie tarptautinės lažybų rinkos stebėtojų užfiksuotas anomalijas. Pasak jo, UEFA kovoje su sutartomis rungtynėmis pažengusi kur kas toliau už motininę organizaciją ir į įvykius reaguoja žymiai greičiau.

„Nesmagu, kad mes informaciją gauname pavėluotai. Federacijos ne paskutinės turi sužinoti apie tai“, – pyko E. Eimontas.

LFF kreipėsi į FIFA ir UEFA, prašydama oficialaus paaiškinimo, bet kol kas jo negavo.

Paskutinį kartą panašaus tyrimo FIFA turėjo imtis rugsėjį, kuomet Salvadoro rinktinės futbolininkai paskelbė atmetę jiems bruktą kyšį už iš anksto sutartą rezultatą pasaulio čempionato atrankos rungtynėse su Kanada.

Viso pasaulio lažybų bendrovėse koeficientai už Lietuvos nacionalinės komandos pergalę artėjant rungtynių su Malta pradžiai smuko žemyn – nuo maždaug 1,55 iki 1,25. Tiesa, tai galima paaiškinti ir sėkmingu aikštės šeimininkų žaidimu pirmuose F grupės mačuose su Slovėnija (2:2) ir Škotija (1:1).

Lietuvos futbolininkų pergale tikėjo ir ją atspėjo daugiau nei 95 procentai besilažinusiųjų visame pasaulyje.

Primename, kad Lietuvos rinktinė svečius iš Maltos įveikė 2:0, o abu įvarčiai buvo pelnyti per paskutines 15 mačo minučių.

Pasižymėjo Fiodoras Černychas (76 min.) ir 11 m baudinį realizavęs Arvydas Novikovas (84 min.). Tiksint teisėjo pridėtam laikui auksinę progą paversti rezultatą nepadoriu turėjo Mindaugas Grigaravičius, bet nepataikė į tuščius vartus.

F. Černychas įmušė galva po kampinio, beveik nesulaukęs jį prižiūrėjusio gynėjo Steve'o Borgo pasipriešinimo, o kitas gynėjas Jonathanas Caruana netrukus leido nuo savęs atsiplėšti po keitimo pasirodžiusiam Deivydui Matulevičiui ir vydamas pastarajam trinktelėjo alkūne – teisėjas iš Ispanijos Jesusas Manzano nedvejodamas išvarė maltietį iš aikštės ir skyrė 11 m baudinį.

Maltos komandą treniruojantis italas Pietro Ghedinas po rungtynių pirmiausia širdo dėl nedovanotinų klaidų.

„Kiekvieną kartą taip... Iki antro kėlinio vidurio laikomės, o tada... Esu labai nusivylęs. Pirmas įvartis krito dėl gynėjo klaidos: kamuolį visada reikia pasitikti, o ne slėptis nuo jo. Aišku, lietuviai yra fiziškai stipresni, ir tai jiems taip pat pradėjo. O 11 m baudinys... Kalbėjau su teisėju, jis pasakė, kad J. Caruana trenkė varžovui alkūne. Neturiu ką čia pridurti, nesuprantu tokių epizodų“, – griežtą pokalbį saviškiams žadėjo susierzinęs specialistas.

Malta F grupėje lieka be taškų, pralaimėjusi visas trejas žaistas rungtynes: P. Ghedini 1:5 nusileido Škotijai, vienodais rezultatais 0:2 – Anglijai ir Lietuvai.

Lietuvos rinktinė FIFA reitinge 117-a, o Maltos – 176-a.

F grupės turnyro lentelė po trijų turų:

1.Anglija32103:07
2.Lietuva31205:35
3.Slovėnija31203:25
4.Škotija31116:54
5.Slovakija31023:23
6.Malta30031:90

Atrankos į 2018 m. pasaulio čempionatą, kuris vyks Rusijoje, Europos zonoje kovoja 52-ejų šalių rinktinės, suskirstytos į devynias grupes. Jose triumfavusios komandos iškovos tiesioginius kelialapius į finalinį etapą, o aštuonios geriausios antrąsias vietas užėmusios ekipos pateks į atkrintamąsias varžybas, kuriose bus išaiškintos dar keturių bilietų savininkės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)