Kaip teigia LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, šiuo projektu siekiama į sporto finansavimą įnešti daugiau skaidrumo ir aiškumo. Lietuvos sporto organizacijų finansavimo mechanizmas yra gana painus, neretai sporto bendruomenės atstovams kyla klausimų dėl finansavimo šaltinių, biudžetų ir lėšų paskirstymo, todėl šiame portale pateikiami visų, Lietuvos sportą finansuojančių organizacijų duomenys.

„Sportas Lietuvoje finansuojamas iš kelių šaltinių. Pinigus skiria Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Kūno kultūros ir sporto departamentas, Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas, savivaldybės ir privatūs rėmėjai. Šiame mechanizme ne visiems pavyksta lengvai susigaudyti, todėl atsiranda daug erdvės įvairioms spekuliacijoms. Norime, kad sporto bendruomenė ir visa sportu besidominti visuomenė galėtų lengvai gauti informaciją apie tai, kur keliauja kiekvienas sportui skirtas euras“, — sako LTOK vadovė.

„Skaidri finansavimo tvarka yra aktuali bet kuriai sričiai. Savivaldybių prisidėjimas prie šios iniciatyvos yra sveikintinas postūmis visame projekte”, – pažymi DELFI direktorius Vytautas Benokraitis.

Pirmojo projekto etapo metu didžiosios sporto organizacijos pateikė ataskaitas apie sportui paskirstomas lėšas. Tuo metu antrajame etape apie sportui skiriamus finansus duomenis jau pateikė Akmenės, Anykščių, Kėdainių, Palangos, Klaipėdos rajono, Panevėžio rajono, Šilalės rajono, Tauragės rajono ir Telšių rajono savivaldybės. Tikimasi, kad jų pavyzdžiu artimiausiu metu paseks ir likusios.

„Savivaldybės finansuoja pačias smulkiausias sporto organizacijas: komandas, vietinius klubus, sporto mokyklas. Tai palyginti nedidelės sumos, bet be jų ta apatinė sporto piramidės dalis, į kurią remiasi visa sistema, tiesiog negalėtų funkcionuoti. Lietuvoje iš viso yra 60 savivaldybių, taigi ir duomenų daugybė. Jų surinkimas bus ilgas procesas. Visgi džiaugiamės, kad per tokį trumpą laiką jau pavyko gauti skaičius iš penktadalio savivaldybių. Esu tikra, kad likusios savivaldybės nenorės atsilikti ir procesas dar paspartės“, – teigė D. Gudzinevičūtė.

Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) finansavimo skaidrinimo projektas „Sportopinigai.lt“ startavo šių metų kovo mėnesį. Projektu siekiama, kad visi duomenys apie federacijoms skiriamas lėšas būtų pateikiami aiškiai ir vienoje vietoje, o visuomenė būtų tinkamai supažindinta su lėšas skirstančių sporto organizacijų funkcijomis ir biudžetų struktūra. Šiuo metu puslapyje pateikiami duomenys apie 2015 metais sportui paskirstytas lėšas.

Planuojama, kad ateityje puslapyje bus galima surasti išsamią informaciją apie visą per 2016 m. sportui išdalintą pinigų sumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)