Didžiosios Britanijos karatė federacija šiemet švenčia 50 metų jubiliejų, tad į savo čempionatą sukvietė įspūdingą būrį sportininkų. Londone dėl titulų šiemet kovėsi 162 sportininkai iš 23 šalių: Anglijos, Airijos, Belgijos, Bolivijos, Bulgarijos, Graikijos, Ispanijos, Izraelio, JAV, Kanados, Kazachstano, Kosta Rikos, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rumunijos, Rusijos, Švedijos, Turkijos, Velso, Vengrijos ir Vokietijos.

Sportininkai šį kartą kovojo pagal istorines kiokušin karatė pilno kontakto taisykles: 3 vyrų svorio kategorijose (-70, -80, +80) ir 2 – moterų (-60, +60). Pagal šias specifines taisykles po 2 kovos kėlinių esant lygiam rezultatui ir nedideliam svorio skirtumui, nugalėtojas nustatomas pagal lentelių laužymo testą. Jei ir šioje rungtyje – lygiosios, kovojama 3 kėlinyje.

Lietuvai Londone atstovavo Ričardo Poškos treniruojami daugkartinė Europos čempionatų nugalėtoja ir prizininkė Diana Mačiūtė (Klaipėdos „Okinava“), sugrįžusi į sportą po sunkios traumos, Europos čempionas Antanas Klibavičius (Jonavos „Kumite“), Kęstutis Radvila, Karolis Karaliūnas, Justinas Kvietka (Kauno „Rifas“) ir Donato Imbro auklėtinės iš Vilniaus „Budoros“ – Europos jaunimo čempionės Brigita Gustaitytė, Magdalena Gustaitytė ir Aistė Tatarūnaitė.

Įveikė visus varžovus šluojantį rusą

Tarp vyrų geriausiai sekėsi K. Radvilai, kuris 80 kg ir daugiau sveriančių sportininkų varžybose sukūrė tikrą sensaciją – ketvirtfinalyje įveikė daugelio specialistų stipriausiu pasaulio sunkiasvoriu laikomą rusą Vitalijų Išachnelį (jis šiemet Belgrade vykusio Europos čempionato finale įveikė Eventą Gužauską).

Kelią prizinių vietų link K. Radvila pradėjo pergale prieš olandą Roelį Noordmaną – lietuvis varžovą 2 kartus pasiuntė į nokdauną ir kova buvo nutraukta.

Antrojoje dvikovoje K. Radvilos laukė 2016 metų Europos čempionas svorio kategorijoje iki 80 kg prancūzas Jeanas-Paulis Jacquot. Kaunietis kovoje buvo pranašesnis, varžovas po 2 kėlinių atrodė išsekęs, bet teisėjai vis dėlto paskelbė lygiąsias ir nugalėtojo klausimą perkėlė į lentelių laužymo rungtį. Joje sėkmė lydėjo lietuvį.

Ketvirtfinalyje prieš K. Radvilą stojo jau minėtas V. Išachnelis, beveik visas savo kovas laimintis anksčiau laiko dėl nokdaunų ar nokautų. K. Radvila puikiai pasiruošė kovai ir abu kėlinius turėjo pranašumą – pats atliko daug stiprių rankų smūgių į korpusą ir neleido rusui atlikti nokautuojančių smūgių. Pirmajame kėlinyje varžovas keletą kartų net susvyravo, bet vis dėlto nekrito.

Po dviejų kėlinių teisėjai šioje kovoje taip pat paskelbė lygiąsias, bet pergalė dėl 8 kg skirtumo atiteko lietuviui.

Pusfinalio kovai su kitu rusų elitiniu kovotoju Aleksejumi Gorochovu mūsiškių jau pritrūko jėgų. Po 3 kovų buvo traumuota lietuvio koja, tai pajutęs rusų kovotojas atakavo būtent į kojas ir kovą laimėjo po keleto nokdaunų. K. Radvilai atiteko bronzos medalis.

A. Klibavičius pirmojoje kovoje teisėjų sprendimu (3:0) del aiškaus pranašumo nugalėjo ispaną Juaną Crujeirasą. Deja, antrojoje kovoje lietuvis nesugebėjo įrodyti pranašumo prieš 13 kg lengvesnį vengrą ​Zsoltą Zsigą ir po dviejų kėlinių kovos pralaimėjo.

Svorio kategorijos iki 80 kg pirmojoje kovoje J. Kvietka po 3 kėlinių kovos teisėjų sprendimu (1:0, 2:0, 3:0) laimejo prieš ispaną ​Joaną Pujolsą, bet antrojoje taip pat po trijų kėlinių vienbalsiu teisėjų sprendimu (0:5) pralaimėjo olandui Kelvinui Teinstrai.

K. Karaliūnas kovojo nepilnai išsigydęs traumą ir nors kovoje su anglu Sami Mehio aiškiai dominavo, dėl atsinaujinusios traumos turejo pripažinti varžovo pranašumą.

„Daug naujų veidų, naujų technikų, dalyvauti buvo labai verta, – sakė vienas Lietuvos rinktinės trenerių R. Poška. – Čempionatas buvo įspūdingas dalyvių gausa, norint tapti nugalėtoju reikėjo laimėti 5 kovas, o tai yra labai daug. Didelių tikslų šį kartą sportininkams nekėlėme, nes po vasaros tik pradedame aktyviau judėti. Labiau norėjome pasižiūrėti kas ir kaip šiuo metu atrodo, pasibandyti. Taip pat buvo įdomu pamatyti geriausius rusų, kazachų kovotojus, su kuriais kitais metais teks susitikti pasaulio čempionate Astanoje.“

Treneriui, be abejo, didžiausią įspūdį Londone paliko K. Radvilos pasirodymas.

„Kęstutis labai nustebino ir pradžiugino, – džiaugėsi R. Poška. – Jam teko labai stiprūs varžovai, bes K. Radvila pademonstravo charakterį, vyriškumą ir pasiekė savo. Tokiems varžovams kaip V. Išachnelis reikia kibti į atlapus ir tik per tokią „nepagarbą“ galima laimėti. Po kovos jis vaikščiojo nustebęs ir nusiminęs, bet priėjęs pagarbiai pasveikino ir palinkėjo sėkmės.“

Laužo nusistovėjusią tvarką

Moterų varžybose itin svarbus Lietuvos kiokušin karatė pasauliui buvo Europos čempionės, 4 dano meistrės D. Mačiūtės sugrįžimas į elito varžybas po priverstinės metų pertraukos dėl sunkios traumos. Patyrusios klaipėdietės pirmoji kova su ispane Iria Fernandez buvo lygi, bet teisėjai buvo palankesni ispanei (0:3).

Įspūdingą ir netikėtą žygį iki pat finalo svorio kategorijoje iki 60 kg atliko M. Gustaitytė.

Londone 22 metų vilnietė pirmame rate susitiko su belge Shanty Jacobs ir jau po pirmo kėlinio teisėjai dėl aiškaus pranašumo (3:0) pergalę skyrė lietuvei. Antrame rate tokiu pat rezultatu buvo įveikta ispanė Teona Gazdeliani.

Pusfinalyje M. Gustaitytės pranašumą po 2 kėlinių kovos dėl aiškaus pranašumo turėjo pripažinti kita ispanė Rocio Maldonado.

Finale vilnietės laukė visas kovas įtikinamai laimėjusi pasaulio čempionatų daugkartinė prizininkė anglė Emma Markwell. Pirmame kėlinyje Magdalena buvo pranašesnė, antrame kova išsilygino, o trečiame kovotojos pademonstravo puikią kovos dvasią ir taip pat nė viena neketino nusileisti. Kovai pasibaigus teisėjai visų vietiniu žiūrovų džiaugsmui pergalę vis dėlto skyrė E. Markwell.

Svorio kategorijos per 60 kg varžybose M. Gustaitytės sesuo Brigita galingais rankų smūgiais dukart į nokdauną pasiuntė ir anksčiau laiko nugalėjo anglę Francescą Morreale, bet antrajame rate analogiška seka pralaimėjo rusei Marinai Sobaninai.

A. Tatarūnaitė po lygios ir įdomios trijų kėlinių kovos teisėjų sprendimu jau pirmąją kovą pralaimėjo ispanei Dianai Cantero.

Seserų Gustaityčių ir A. Tatarūnaitės treneris D. Imbras taip pat pažymėjo, kad varžybos Londone buvo labiau bandymų laukas nei kova dėl aukščiausių vietų. M. Gustaitytės pergalės trenerį maloniai nustebino, tačiau jis liko patenkintas ir kitų sportininkių pasirodymu.

„Rengiamės Europos jaunimo čempionatui, todėl svarbu buvo įvertinti savo privalumus ir trūkumus, – sakė D. Imbras. – Magdalena, kai vyksta apylygė kova ir lieka apie 30 sek., ne visada daro tai, ką reikia. Šį kartą jau ketvirtfinalyje, kai vyko sunki kova, reikėjo perlipti per save, ji parodė charakterį ir laimėjo. Būtent ta pergalė buvo aukštesnio lygio, kurio siekiame.“

D. Imbro auklėtinės pastarąjį mėnesį tiesiog laužo kiokušin karatė pasaulyje nusistovėjusias taisykles. Įprasta, kad pilno kontakto varžybose sportininkai per sezoną dalyvauja 3-4 kartus. Seserys Gustaitytės ir A. Tatarūnaitė vien per pastarąjį mėnesį dalyvavo 3 turnyruose.

Vengrijoje vykusiame Europos taurės turnyro etape M. Gustaitytė tapo nugalėtoja, o B. Gustaitytė užėmė 2-ąją vietą. Prieš savaitę atvirajame Švedijos čempionate ant aukščiausiojo pakylos laiptelio užkopė jau B. Gustaitytė.

„Su Brigita Londone dėliojomės kitas taktikas. Po aiškios pergalės pirmajame etape nusprendėme labiau akcentuoti kovą iš tolimos distancijos. Pralaimėjome tai pralaimėjome, po kovos padiskutavome, kad tas pralaimėjimas bus naudingas, nes sužinojome daugiau savo trūkumų“, – sakė D. Imbras.

Mintyse – Sofija ir Astana

Svarbiausios lietuvių varžybos šį rudenį bus lapkričio pabaigoje Sofijoje vyksiantis Europos jaunių (iki 16 metų), jaunimo (iki 22 metų) ir suaugusiųjų absoliučios svorio kategorijos čempionatas.

Taip pat lietuviai žvelgia ir gerokai toliau į ateitį – Kazachstano sostinėje Astanoje vyksiantį 2017 metų 4 svorio kategorijų pasaulio čempionatą. Šiuo metu teisę dalyvauti šiose varžybose jau yra užsitikrinę 2016 metų Europos čempionato prizininkai vyrai ir finalininkės moterys: Edgardas Sečinskis (svorio kategorija – virš 85 kg, klubas – Vilniaus „Saulės ženklas“, treneris – Paulius Klapatauskas), Valdemaras Gudauskas (iki 85 kg, Vilniaus „Shin“, Aivaras Dadura), Inga Mikštaitė (iki 60 kg, Kauno „Kariai“, Gediminas Varkala), Justina Šišaitė (iki 50 kg, Kauno „Stoikas“, Gediminas Tankevičius) ir trys Kauno „Rifo“ trenerio Ričardo Poškos auklėtiniai – Andrius Miseckas (iki 75 kg), Nora Vaznelytė (virš 60 kg) ir Gabija Gudeliauskaitė (iki 60 kg).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją