Aukščiausio lygio orientavimosi sporto varžybos į Lietuvą sugrįžta po 8-erių metų pertraukos. 2008 metais Neringoje vyko Europos čempionatas, kuriame itin sėkmingai pasirodė Lietuvos moterų rinktinė.

Ilgoje trasoje čempione tapo Ramunė Arlauskienė, o Karolina Mickevičiūtė Juodišienė iškovojo sidabro medalį. R. Arlauskienė iškovojo sidabrą ir sprinte, o kartu su komandos draugėmis – sidabro medalius estafečių varžybose.

Varžybose Kaune dalyvaus per 120 sportininkų iš 20 šalių. Renginio žiūrovai galės išvysti pačius stipriausius pasaulio orientacininkus.

Moterų grupėje startuos britė Emily Benham, kuri praktiškai jau užsitikrino šių metų pasaulio taurės nugalėtojos titulą. Britė šių metų pasaulio čempionate iškovojo 2 aukso ir 1 sidabro medalį. Taip pat išvysime bendros pasaulio taurės įskaitos antroje vietoje esančią prancūzę Gaellę Barlet. Norint iškovoti pasaulio taurę, jai būtina nugalėti visuose trijose distancijose Kaune. Dėl antros ir trečios pozicijos bendroje įskaitoje dar gali kovoti bent 6 dviratininkės: čekės Martina Tichovska ir Renata Pauličkova, suomė Ingrid Stengard, rusės Svetlana Poverina ir Olga Vinogradova Šipilova bei šveicarė Maja Rothweiler.

Vyrų grupėje greičiausiai neišvysime pasaulio taurės lyderio ruso Antono Foliforovo, kuris dėl traumos turėtų praleisti varžybas. Tiesa, trauma neturėtų jam užkirsti kelio iškovoti pirmą vietą bendroje įskaitoje. Rusas šių metų pasaulio čempionate nugalėjo visose asmeninėse rungtyse ir iškovojo 3 aukso medalius. Dėl antros vietos bendroje įskaitoje kovos čekas Vojtechas Ludvikas, prancūzas Cedricas Beillas, italas Luca Dallavalle, estas Lauri Malsroosas ir rusas Ruslanas Gricanas.

Lietuvos rinktinę šiose varžybose sudarys 14 sportininkų. Vyrų grupėje visas 3 dienas startuos Jonas Maišelis, Šarūnas Dmukauskas, Regimantas Kavaliauskas, Petras Andrašiūnas ir Donatas Mickus. Pirmą varžybų dieną ilgoje trasoje startuos Julius Juodišius, šeštadienį vyksiančiose vidutinės trasos varžybose – Audrius Platakis, o sprinte sekmadienį – Nojus Kalvaitis, šių metų pasaulio jaunimo čempionate iškovojęs bronzos medalį.

Moterų grupėje visas 3 trasas įveiks K. Mickevičiūtė Juodišienė, Algirda Zaliauskaitė, Gabrielė Andrašiūnienė, Asta Šimkonienė ir Vaida Reinartaitė. Vidutinės trasos ir sprinto varžybose startuos ir Eglė Rubaževičiūtė, šių metų pasaulio jaunimo čempionate kartu su komandos draugėmis estafečių varžybose laimėjusi bronzos apdovanojimą.

„Nors lietuviai nepriskiriami prie varžybų favoritų, bet savi ir pažįstami miškai orientavimosi sporte suteikia pranašumą. Keliame tikslą kiekvieną varžybų dieną patekti tarp 10-ies stipriausiųjų, o išvengus klaidų trasose – užlipti ir ant apdovanojimų pakylos“, – sakė Lietuvos komandos vadovas Petras Adrašiūnas.

Ketvirtadienį (rugsėjo 29 d.) kauniečius ir miesto svečius renginio organizatoriai kviečia į varžybų atidarymo ceremoniją, kuri prasidės 17 val. Kauno Rotušės aikštėje. Varžybų dalyviams ir žiūrovams nuobodžiauti neleis pašėlę Radistai, kurie po oficialios atidarymo ceremonijos pakvies į smagią diskoteką.

Į kovą dėl medalių sportininkai stos jau penktadienį. Pirmą varžybų dieną orientacininkų laukia didžiausias išbandymas – varžybos ilgoje trasoje. Stipriausiems elito grupės atstovams Kleboniškio ir Karmėlavos miškuose teks įveikti daugiau kaip 40 km ilgio trasą. Varžybų centras bus įsikūręs Ašigalio gatvėje, šalia pėsčiųjų tilto į Kleboniškio mišką. Pirmi dalyviai startuos 11.30 val., o varžybų nugalėtojai bus apdovanoti 17.45 val.

Šeštadienį varžybos vyks Panemunės šile. Čia sportininkai varžysis vidutinėje trasoje. Renginio centras bus įrengtas paplūdimyje šalia „Trijų mergelių“ tilto. Varžybos prasidės 12.30 val., o apdovanojimų ceremonija numatyta 17.00 val.

Sekmadienį sportininkai orientavimosi trasas įveiks Lampėdžių miško parke. Paskutinę varžybų dieną organizatoriai žada išskirtinį reginį žiūrovams. Greita ir dinamiška sprinto trasa leis susipažinti su visomis šio sporto subtilybėmis. Varžybų centre įrengtame didžiuliame ekrane žiūrovai galės stebėti tiesiogines vaizdo transliacijas iš miško. Renginio centras bus įsikūręs paplūdimyje šalia nuotykių parko „Uno Parks“. Sekmadienį varžybos prasidės 12.00 val., o varžybų uždarymas ir nugalėtojų apdovanojimas numatytas 14.30 val.

Kartu su pasaulio taurės varžybomis Kaune vyks ir pasaulio veteranų čempionatas. Čempionate varžysis 230 dalyvių iš 22 pasaulio šalių. Dėl čempionato apdovanojimų varžysis ir 31 dalyvis iš Lietuvos. Varžybose startuos įvairaus amžiaus dalyviai. „Jauniausiems“ jų veteranams yra nuo 40-ies metų, o vyriausiems – virš 75-erių metų.

Veteranų varžybos vyks prieš elito grupių startus. Ilgos trasos varžybų startas penktadienį 9.30 val. (bendras startas), vidutinės trasos šeštadienį 10.00 val., o sprinto - sekmadienį 10.00 val..

Varžybų organizatoriai kviečia kauniečius ir miesto svečius atvykti į varžybų vietas ir palaikyti stipriausius Lietuvos sportininkus ir jų varžovus, o vaikštant nurodytuose miškuose varžybų metu būti atidžiais, nes dviratininkai trasoje važiuoja itin dideliu greičiu.

Kitais metais pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas rugpjūčio 19-27 dienomis vyks Vilniuje. Vilniečiai turės progą iš arti susipažinti su šia sporto šaka. Sprinto varžybos vyks Vilniaus senamiestyje, o kitos trasos bus Verkių-Žaliųjų ežerų, Sapiegynės-Antakalnio ir Karoliniškių miškų masyvuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją