Smūgis reputacijai

„Lietuvis – akivaizdus kandidatas rugsėjį sulaukti kvietimo į MLB“, – liepos viduryje apie D. Neverauską palankiai atsiliepė vienas didžiausių JAV nacionalinių dienraščių „USA Today“.

Sėkmingai Indianapolio „Indians“ klube praėjusią vasarą žaidęs dešiniarankis metikas liepą San Diege demonstravo savo gabumus MLB organizuojamose „Visų ateities žvaigždžių“ rungtynėse, į kurias sukviečiami ryškiausi dukterinių „Minor League Baseball“ pirmenybių talentai.

„Sunku buvo nepastebėti D. Neverausko vien jau dėl nematytos geltonos, žalios ir raudonos spalvų vėliavos ant krūtinės ir šviesių plaukų kupetos“, – prieš pradėdamas pasakoti vienintelio į beisbolo elitą nusitaikiusio atvykėlio iš Lietuvos istoriją, jį iš kitų tuomet išskyrė „USA Today“.

Bet neprabėgus nė dviems mėnesiams didžiausia lietuviško beisbolo viltis amerikietiškoje žiniasklaidoje pasirodė iš kitos pusės.

„Suimtas, apkaltintas užpuolimu, suspenduotas“ – tokie žodžiai pasipylė prie D. Neverausko pavardės rugpjūčio pabaigoje, kuomet lietuvis su keliais kitais beisbolininkais įsivėlė į konfliktą Toledo bare.

Rugpjūčio 27 d. Ohajo valstijos mieste „Indians“ žaidė rungtynes su vietos „Mud Hens“. Po dvikovos D. Neverauskas ir jo komandos draugas Giftas Ngoepe nusprendė atsipalaiduoti užeigoje, kurioje sutiko ir priešininkų ekipos žaidėjų. Kompanija ėmė triukšmauti, kilo kivirčas, kurio gesinti buvo iškviesta policija. Pareigūnai sulaikė abu „Indians“ beisbolininkus ir „Mud Hens“ atstovą Warwicką Saupoldą.

Pastarajam vėliau pateikti kaltinimai užpuolimu, o D. Neverauskui ir G. Ngoepe – pasipriešinimu policininkams.

„Minor League Baseball“ varžybų sistemai priklausančioje ir aukščiausia kategorija – AAA – pažymėtoje Tarptautinėje lygoje rungtyniaujantis „Indians“ klubas išsyk suspendavo D. Neverauską iki sezono pabaigos.

Praėjusį savaitgalį paskelbta, kad lietuvis išbrauktas ir iš komandos paraiškos Arizonos Rudens Lygos turnyrui.

Tačiau svarbiausia, kaip beisbolininko elgesį įvertins MLB žaidžiantis motininis Pitsburgo „Pirates“ klubas. Pastarojo jaunimo ekipų pakopas D. Neverauskas mynė nuo 2009 metų, tikėdamasis vieną dieną tapti pirmuoju Lietuvos atstovu, patekusiu į seniausią Šiaurės Amerikos profesionalaus sporto lygą.

„Jis gerokai prisidirbo. Dovydui daug kartų buvo sakyta, kad reikia galvoti, ką darai. Be to, yra sportinis režimas. Nėra ko rungtynėms pasibaigus po barus valkiotis“, – kalbėdamas su DELFI, sūnų subarė jo tėvas, beisbolo treneris Virmidas Neverauskas.

Vis dėlto pastarasis viliasi, kad ilgai ir kantriai laukta galimybė pakilti tarp beisbolo žvaigždžių lietuviui „nenuplauks“.

Dovydas Neverauskas

Parvertė ant žemės

V. Neverausko nuomone, jaunasis beisbolininkas Tolede neprikrėtė tokių kvailysčių, kad vartai į MLB automatiškai užsitrenktų.

„Tikėkimės, kad jo karjerai tai neatsilieps. Vis dėlto jis nepadarė kažko tokio. Taip, tai buvo pamoka, kad susimąstytų, kaip elgiasi. Aš jo tikrai nei giriu, nei glostau. Bet realiai žalos jis niekam nepadarė, priešingai, bandė stabdyti konfliktą“, – tikino beisbolo klubo „Vilnius“ vadovas ir treneris.

Remdamasis sūnaus pasakojimu, jis DELFI pamėgino atkurti liūdnai pasibaigusio vakaro Tolede įvykius.

Po rungtynių D. Neverauskas su savo ilgamečiu bičiuliu iš Pietų Afrikos Respublikos G. Ngoepe patraukė į barą miesto centre. Į užeigą žaidėjai užėjo jau po vienuoliktos vakaro. Ten vaikinai susitiko savo varžovus – MLB klubo Detroito „Tigers“ dukterinės komandos „Mud Hens“ beisbolininkus.

„Jie išgėrė po vieną kokteilį, paskui kiti išsiskirstė – pasiliko tik „Mud Hens“ australas (W. Saupoldas – DELFI), kuris pažįstamas su Dovydo komandos draugu G. Ngoepe. Jie panoro pakartoti. Barmenė pasakė, kad baras jau užsidaro. Čia jų bėdos ir prasidėjo: ar sužvaigždėjimas kaltas, ar dar kas, kad jie ėmė ginčytis, patriukšmavo. Bet barmenė nenusileido. Vienas rusų kilmės baro klientas ją užstojo, kilo konfliktas. Viskas persikėlė į lauką, o barmenė tuo metu iškvietė policiją“, – pasakojo V. Neverauskas.

Anot jo, įsiaudrinusi kompanija pliekėsi tik žodžiais. Policijos ataskaitoje teigiama, kad W. Saupoldas trenkė kumščiu į veidą prieš beisbolininkus stojusiam vyriškiui.

Atvykę pareigūnai iškart sulaikė ne tik jį, bet ir „Indians“ žaidėją G. Ngoepe. Pasak V. Neverausko, jo sūnus policininkams mėgino įrodinėti, kad afrikietis niekuo neprasikalto.

„Dovydui liepė stovėti ir netrukdyti. Jis tuomet pasakė: o ką, šausite? Tada buvo kaip maišas nutrenktas ant žemės. Gal griūdamas refleksiškai ir galėjo kažką užkliudyti, bet jis su niekuo nesimušė, tik nenulaikė liežuvio už dantų. Nuvežę į nuovadą, pareigūnai po dviejų valandų Dovydą paleido patį pirmą“, – dėstė V. Neverauskas.

Virmidas Neverauskas

Visi trys beisbolininkai teisiami Tolede. D. Neverauskui atstovaujantis advokatas artimuosius nuramino, kad reali bausmė lietuviui negresia.

Ant kortos – garbė ir solidus uždarbis

Nors „Pirates“ organizacija žaibiškai reagavo į incidentą, skirdama sankcijas prasižengėliams, D. Neverauskui jos nebuvo itin skaudžios.

Suspendavimas realiai galiojo tik savaitę, kadangi „Indians“ sezoną Tarptautinėje lygoje baigė rugsėjo 5 d.

O pratęsti pasirodymą Arizonos Rudens Lygoje D. Neverauskas esą ir taip nedegė noru. Vietoje to žaidėjas grįžo į gerai pažįstamą „Pirates“ bazę Floridoje.

„Suspendavimas tebekabo, bet tai nelabai ką bereiškia. Jis toliau sportuoja Floridoje, kiek žinau, treneriai žiūri į jį palankiai. Mes ir prieš tą įvykį svarstėme, kad dalyvauti Arizonos lygoje nelabai apsimoka. Varžybos nėra pačios stipriausios, dėl jų labai nusitęstų sezono pabaiga. Pailsėti ir pasiruošti kitiems metams būtų likę per mažai laiko. Išbraukdami Dovydą iš paraiškos „Pirates“ tiesiog viešai parodė, kad tokių nutikimų netoleruoja. Bet iš tiesų nubaudė švelniai“, – teigė V. Neverauskas.

Tiesa, didžiausia bausmė beisbolininkui būtų, jei MLB sutarties jis taip ir nesulauktų.

Pirmumo teisę turintys „piratai“ iki lapkričio turi apsispręsti, ar pateikti pasiūlymą klubo auklėtiniui.

V. Neverausko teigimu, yra ir atsarginis variantas.

„Jei „Pirates“ nepasinaudos savo teise, Dovydas užsiminė jau žinantis komandą, kuri jį pakvies. Man pavadinimo jis nesakė, kad kalbos nesklistų, bet matyt kažkas jau bendravo su agentu“, – atviravo beisbolo specialistas.

O jei jaunatviškas paikiojimas paskatintų MLB klubus nusisukti nuo lietuvio, pastarajam tai reikštų ne tik prarastą istorinę progą ar garbę, bet ir solidžias pajamas – minimalus metinis MLB žaidėjo atlyginimas siekia 500 tūkst. JAV dolerių (450 tūkst. eurų).

Dovydas Neverauskas
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)