Jie siūlo savivaldybei už padorų atlyginimą įdarbinti imtynių trenerį. Tauragėje lankantis Lietuvos imtynių federacijos atstovams ir iš Tauragės kilusiam olimpiečiui Edgarui Venckaičiui, tokį pažadą meras davė.

Imtynės Tauragėje merdi

Praėjusią savaitę Tauragės rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos imtynių federacijos atstovai. Mero kabinete pokalbiui susėdo ir rajono sporto atstovai, treneriai, atsakingi savivaldybės darbuotojai. Rajono meras Sigitas Mičiulis pirmiausia pasveikino imtynininką Edgarą Venckaitį, vienintelį kraštietį, dalyvausiantį netrukus prasidėsiančioje olimpiadoje Brazilijoje, Rio de Žaneire. Rugpjūčio 16-ąją ant olimpinio kilimo Carioca arenoje žengsiančiam tauragiškiui po trumpos karingų žemaičių istorijos priminimo rajono meras įteikė dovanų ir palinkėjo sėkmės.

– Kovosiu kaip žemaitis, – pažadėjo daugybę aukščiausių apdovanojimų įvairiose varžybose pelnęs pasaulio čempionatų prizininkas olimpietis E. Venckaitis, dalyvausiantis antrose olimpinėse žaidynėse.

Bet ant žemės situaciją „nuleido“ prabilęs pirmasis Tauragės imtynių treneris Donatas Simaitis:

– Blogai su imtynėmis Tauragėje. Keturiose olimpiadose bus dalyvauta tauragiškių, ar yra dar kuri sporto šaka, kad po 2–3 sportininkus dalyvautų čempionatuose? O imtynių treneriai išeina. Turim unikalų žmogų – imtynių trenerį Joną Sabutį, iš keturių olimpiečių trys – jo mokiniai. O jis dabar moko žaisti kvadratą. Reikia sugrąžinti jį prie imtynių. Turim teisę prašyti paremti šią sporto šaką. Imtynės – mūsų visų prestižas, – mero kabinete emocingai kalbėjo imtynių klubo „Tauras“ valdybos pirmininkas D. Simaitis, 1966 metais ir įkūręs šį klubą.

Sporto šakų daug, rezultatai – prasti

Susitikime dalyvavęs šalies imtynių treneris, švietimo ekspertas Vladimiras Audickas nusistebėjo, kad sporto šaką, kurioje iškovoti keturi olimpiniai medaliai, pasiekti geriausi šalies rezultatai, per keletą metų Tauragėje paliko penki treneriai.

Pasak eksperto, ar gali treneris, gaunamas 50 ar 70 eurų, išgyventi ir dirbti sporto mokykloje. Paradoksalu, kad tiek uždirba stipriausios sporto šakos treneriai.

Keista V. Audickui pasirodė, kad sporto mokykloje yra 14 sporto šakų užsiėmimų, daug vaikų, bet rezultatai nedžiuginantys. Suvedus savivaldybių dalyvavimo jaunių ir jaunučių žaidynėse rezultatus, Tauragė yra tik vienuoliktoje vietoje.

– Nėra koncentracijos, išsiblaškyta po daugybę sporto šakų. Ne visų sporto šakų atstovai dalyvauja varžybose, tad ir nepelno įskaitinių taškų. Kitose savivaldybėse nedalyvaujantiems varžybose treneriams valandos sumažinamos iki minimumo, – pastebėjo V. Audickas.

Siūlo įdarbinti naują trenerį

Kaip galimybę išgelbėti Tauragės imtynių sporto šaką nuo agonijos Lietuvos imtynių federacija pasiūlė Tauragėje įdarbinti kraštietį, buvusį J. Sabučio auklėtinį 28-erių Aurimą Kalasovską. Graikų-romėnų imtynininkas treniravosi Tauragėje, nuo 15 metų – Lietuvos olimpiniame sporto centre, baigė Lietuvos edukologijos universitetą, Sporto ir sveikatos fakultetą, įgijo kūno kultūros specialybę. Nors šiuo metu dirba Vilniuje, jis mielai sutinka grįžti ir dirbti gimtajame mieste.
– Nors ir dabar, – entuziazmo nestokojo susitikime dalyvavęs Lietuvos imtynių pirmenybių prizininkas.

Imtynių federacijos atstovai įsitikinę, kad naujasis treneris turėtų „į rankas“ gauti 800 eurų atlyginimą. Esą tauragiškiai ilgai galvoti, ar gali įdarbinti A. Kalasovską, neturėtų. Pasak imtynių federacijos atstovų, treneriui darbo vietų yra ir kituose miestuose.

Ilgai nesvarstęs, rajono meras S. Mičiulis pažadėjo, kad naujasis treneris bus įdarbintas.

– Nuo rugsėjo laukiam tavęs, – rajono meras kreipėsi į A. Kalasovską.
Tauragės vaikų ir jaunių sporto mokyklos direktorius Audrius Bitinas paprieštaravo negalėsiąs mokėti tokio atlyginimo, nes krūviai skirstomi ir atlyginimas mokamas pagal ugdymo įstaigos veiklą reglamentuojančias tvarkas ir tokio atlyginimo negaunąs nė vienas treneris.

– Neužkirskite kelio deryboms, – į A. Bitino pastebėjimus atsakė D. Simaitis, dar kartą pabrėžęs, kad „į imtynes reikia grąžinti ir Sabutį“.

Mero paklaustas, kodėl pasitraukė iš sporto mokyklos, J. Sabutis atsakė trumpai:

– Nesutapo pozicijos, nepriimtina direktoriaus valdymo forma. Ir keliai išsiskyrė.

Ieškos finansavimo galimybių

Vystyti imtynių sporto šaką, kaip priėjo išvadą susirinkusieji, sąlygos Tauragėje šiuo metu puikios – patalpos įrengtos „Modulio“ salėje, treniruoti galima ir Martyno Mažvydo progimnazijoje. Belieka rasti, iš kur apmokėti už darbą treneriui, kuris, kaip pažadėjo meras, nuo rugsėjo jau darbuosis Tauragėje.

Prie derybų stalo sės visos su sportu susijusios institucijos. Prakalbus apie tai, kad ir J. Sabutis turėtų gauti imtynių trenerio valandų ir būti šios sporto šakos koordinatorius, pastarasis atsakė, kad jis darbo turįs, o valdininkai verčiau tepasirūpina naujais specialistais.

Šiuo metu sporto mokykloje dirba vienas imtynių treneris. Pavasarį iš darbo išėjo ir į užsienį išvažiavo du imtynių mokytojai.