Rio de Žaneiro parolimpinėms žaidynėms besiruošiantys Lietuvos golbolo žaidėjai pasiskirstė į dvi komandas ir šiame čempionate, kur susirinko net 7 iš 10 parolimpinių žaidynių komandų, pasitikrino savo jėgas prieš parolimpiadą.

„Absoliučiai visos komandos yra stiprios ir labai aukšto lygio. Nei su viena nebuvo lengva rungtis. Netgi didelė taškų persvara laimėtose rungtynėse nereiškia, kad Lietuvai buvo lengva laimėti“, - sakė golbolo žaidėjas Mindaugas Suchovėjus.

Rezultatyviausiu turnyro žaidėju paskelbtas 32 įvarčius įridenęs nugalėtojų komandos atstovas Genrikas Pavliukianecas, o geriausiu gynėju – tos pačios komandos narys Justas Pažarauskas. Kitą savaitę rinktinės treneris paskelbs, kurie 6 golbolo žaidėjai šiais metais atstovaus Lietuvai parolimpinėse žaidynėse.

„Pagal šio turnyro rezultatus labai sunku spręsti, kaip Lietuva sužais parolimpinėse žaidynėse. Draugiškas turnyras skiriasi nuo parolimpinių kaip diena ir naktis. Pamačiau komandos gynybos ir puolimo skylių ir per likusį laiką turime tikslą viską ištaisyti. Parolimpinėse žaidynėse Lietuva grupės varžybose susitiks su olimpiniais čempionais suomiais, kinais, turkais ir JAV. Taigi, mūsų grupėje nebus nei vienos autsaiderės, tai vadinama „mirtininkų“ grupė – ten gali grupėje dvi rungtynes išlošti ir vis tiek važiuoti namo“, – sako Lietuvos golbolo rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis.

Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) Vilniuje organizuotame tarptautiniame golbolo turnyre ketvirtą vietą užėmė Belgija, penktą – Londono parolimpinių žaidynių čempionė Suomija, šeštą – Kanada, septintą – Vokietija, aštuntą – Ukraina, devintą – Švedija, dešimtą vietą – pasaulio bronzos medalių savininkė JAV rinktinė.

„Jūsų LIONS turnyras JAV rinktinei yra pats svarbiausias turnyras po parolimpinių, pasaulio ir regioninių čempionatų, nes Lietuvoje visada susirenka stiprios komandos. Nors šiemet ir užėmėme paskutinę vietą, bet esame labai patenkinti šiuo turnyru, nes prieš stipriausius varžovus išbandėme naujas taktikas, kai kas suveikė, kai kas – ne, išmokome daug pamokų ir žinome, ties kuo dar turime padirbėti“, - po turnyro sakė JAV rinktinės vadovas John Potts.

Golbolas, dar vadinamas aklųjų rieduliu, yra komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka. Žaidžiamas 9x18 metrų ploto aikštelėje, su 9 m ilgio ir 1,3 m aukščio vartais ir skambančiu kamuoliu, kurio skersmuo toks pat kaip krepšinio kamuolio. Komandą gali sudaryti 6 žaidėjai, iš kurių vienu metu aikštelėje žaidžia po tris, visi akis užsidengę šviesos nepraleidžiančiais akiniais. Tikslas yra įridenti kamuolį į priešininkų vartus. Tie patys žaidėjai žaidžia ir gynėjų, ir puolėjų pozicijose. Aukščiausio lygio varžybose taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja 80 km/h greičiu.

Sukurtas 1946 metais kaip reabilitacijos priemonė karo veteranams, golbolas sparčiai išpopuliarėjo, nuo 1976 metų tapo parolimpine sporto šaka ir šiuo metu golbolą profesionaliai žaidžia 85 valstybių aklieji ir silpnaregiai sportininkai.

Iš viso Rio de Žaneiro Parolimpinėse žaidynėse, kurios 2016 m. rugsėjo 7-18 dienomis pirmąjį kartą organizuojamos Pietų Amerikos žemyne, dalyvaus per 4000 sportininkų iš daugiau kaip 170 valstybių.

Lietuvos parolimpinę rinktinę sudarys 13 sportininkų: šešių žaidėjų golbolo komanda, irkluotojas, dziudoistas, plaukikas ir keturi lengvaatlečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)