JAV vykusiame plaukikų turnyre J. Jefimova varžėsi 200 m krūtine plaukimo distancijoje ir ją įveikė per 2 min. 22,7 sek. Artimiausią savo konkurentę – amerikietę Isabellą Odgers, 24-erių rusė pralenkė įspūdingai, net 10-ia sekundžių.

J. Jefimovos pasiektas rezultatas – septintas šį plaukimo sezoną pasaulyje.

200 metrų plaukimo distancijoje Londono olimpinėse žaidynėse J. Jefimova iškovojo bronzos medalį.

J. Jefimova Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse planuoja varžytis 100 ir 200 metrų krūtine distancijose bei komandinėse estafečių varžybose.

R. Meilutytė plauks tik vienoje – 100 metrų krūtine distancijoje. 2012-aisiais Londone ji tapo šios rungties nugalėtoja ir pasipuošė aukso medaliu.

Primename, kad savaitės pradžioje galutinai paaiškėjo, kad antrą kartą į dopingo pinkles įsipainiojusi J. Jefimova iš balos išlipo praktiškai sausa.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) antradienį (liepos 12-ą dieną) J. Jefimovai panaikino visus kaltinimus dėl dopingo vartojimo ir leido jai vykti į Braziliją.

Tai patvirtino pats Rusijos sportininkės advokatas Artiomas Pancevas.

„Atėjo oficiali FINA informacija apie tai, kad J. Jefimovai buvo panaikinti visi kaltinimai. Ji gali laisvai dalyvauti varžybose. Jai nebus taikoma jokia bausmė“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS cituoja A. Pancevo žodžius.

Tai nepatiko pasaulio plaukikų bendruomenei, supyko ir R. Meilutytė ir jos treneris Jonas Ruddas.
„Sveikinu FINA, praradusią tūkstančių plaukikų ir sirgalių pasitikėjimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ ironiškai rėžė Lietuvos „auksinė žuvelė“.

„Sukčiams – taip. Sąžiningumui, principingumui ir garbingai kovai – ne. Štai kokie standartai“, – ironizavo J. Rudas.

Laikina diskvalifikacija J. Jefimovai buvo panaikinta gegužės 20-ą dieną. Birželio viduryje ji buvo sugrąžinta į Rusijos plaukimo olimpinės rinktinės sudėtį Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Primename, kad ji buvo diskvalifikuota kovo 16-ą dieną, kai jos organizme buvo aptikta nuo sausio 1-os dienos uždrausto preparato meldoniumo.

Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmas mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antras – vasario 24-ą (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas.

Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko. Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui. Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 metų kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami.

Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo. Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (960)