„Manau, kad J. Jefimova turi visas galimybes kovoti dėl olimpiados aukso. Ji – atkakli, užsispyrusi sportininkė ir atiduos visas jėgas. Tas laikas, kurį Julija išnaudojo kovodama dėl teisės vykti į Rio, neturėtų atsiliepti jos pasiruošimui olimpinėms žaidynėms. Sportininkai – labai emocingi žmonės ir teigiamos emocijos padeda nugalėti. Kol tęsėsi visa ši istorija, akivaizdu, kad buvo daugiau neigiamų emocijų, bet tikiu, kad ji sugebės pasirengti olimpiadai“, – vylėsi J. Korotyškinas.

Garsus plaukikas pažymėjo, kad J. Jefimova moka save nuteikti svarbioms varžyboms. Jo žodžiais, naujiena apie kaltinimų dėl dopingo vartojimo panaikinimas jai turi tapti stipriu impulsu, padėsiančiu Brazilijoje.

„Žinoma, kad žinia, jog J. Jefimova galės dalyvauti olimpiadoje, yra labai džiaugsminga. Sportininkai neretai laimi būtent dėl emocijų. J. Jefimova Rio plauks gerai įpykusi ir norės įrodyti, kad ji švari bei pasiekia viską dėl savo talento bei sunkaus darbo, o jai tai padės dantimis atkąsti kelias sekundės dalis prieš savo varžoves. Mums belieka tikėtis, kad bus būtent taip ir kad ji sugebės pradžiuginti save bei savo gausius gerbėjus sėkmingu pasirodymu“, – sakė J. Korotyškinas.

Tuo metu olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės treneris britas Jonas Ruddas aštriai sureagavo į Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) pranešimą, kad ne kartą dėl dopingo vartojimo diskvalifikuotai Rusijos plaukikei J. Jefimovai leista dalyvauti Rio.

„Sukčiams – taip. Sąžiningumui, principingumui ir garbingai kovai – ne. Štai kokie standartai“, – „Facebook“ paskyroje parašė jis.

FINA antradienį (liepos 12-ą dieną) panaikino visus kaltinimus dėl dopingo vartojimo ir leido Rusijos plaukikei 24-erių metų Julijai Jefimovai dalyvauti 2016-ų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tai patvirtino J. Jefimovos advokatas Artiomas Pancevas.

„Atėjo oficiali FINA informacija apie tai, kad J. Jefimovai buvo panaikinti visi kaltinimai. Ji gali laisvai dalyvauti varžybose. Jai nebus taikoma jokia bausmė“, - Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS cituoja A. Pancevo žodžius.

Keturiskart pasaulio čempionė J. Jefimova prie Rusijos plaukimo rinktinės stovyklos prisijungs jau rugpjūčio 1-2 dienomis. Apie tai pranešė vyriausiasis nacionalinės komandos treneris Sergejus Kolmogorovas.

„Mes laukėme tokio FINA sprendimo ir dabar labai džiaugiamės už Juliją“, – konstatavo rusų treneris.

Laikina diskvalifikacija J. Jefimovai buvo panaikinta gegužės 20-ą dieną. Birželio viduryje ji buvo sugrąžinta į Rusijos plaukimo olimpinės rinktinės sudėtį Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

Primename, kad J. Jefimova buvo diskvalifikuota kovo 16-ą dieną, kai jos organizme buvo aptikta nuo sausio 1-os dienos uždrausto preparato meldoniumo.

R. Meilutytei didėja konkurencija

19-metės Lietuvos plaukimo žvaigždės Rūtos Meilutytės Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse laukia itin rimta konkurencija. Be principinės varžovės J. Jefimovos, olimpiniame baseine teks galynėtis ir su įspūdingą rezultatą prieš porą savaičių pasiekusia 19-mete amerikiete Lilly King, kuri moterų 100 metrų plaukimo krūtine rungtyje finišavo per 1 min. 5,20 sek. ir užfiksavo ne tik geriausią šių metų sezono laiką pasaulyje, bet ir geriausią nuo pat 2013-ų.

Šie skaičiai – netgi geresni už tuos, su kuriais R. Meilutytė laimėjo aukso medalį 2012 m. Londono olimpiadoje (1:05,47 min.).

Antras geriausias šio sezono rezultatas 100 m krūtine priklauso rusei J. Jefimovai (1:05,70 min.), trečias – R. Meilutytei (1:05,82 min.). Tiesa, šios rungties pasaulio rekordo savininkė vis dar yra R. Meilutytė, 2013-ais Barselonoje nuotolį įveikusi per 1 min. 4,35 sek.

J. Jefimova jau buvo diskvalifikuota ir anksčiau

Rusė, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo, kuris draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ų rugsėjo pabaigoje.

„Dabar žinoma apie du teigiamus dopingo testus. Pirmas mėginys buvo paimtas vasario 15 dieną FINA užsakymu, o antras – vasario 24-ą (taip pat ne varžybų metu) jau JAV antidopingo agentūros. Visgi amerikiečiai dėl šio testo nusprendė nekelti antros bylos ir laikyti tai pirmos istorijos tęsiniu“, – tuomet atskleidė plaukikės atstovas Andrejus Mitkovas. Kadangi tai jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko.

Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui. Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 metų kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami.

Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo. Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 metų pasaulio čempionate Kazanėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1258)