IAAF penktadienį paskelbė suteikusi išimtinę teisę Rio de Žaneire startuoti vidutinių nuotolių bėgikei Julijai Stepanovai.

Brito Sebastiano Coe vadovaujama organizacija tokį sprendimą priėmė dėl „išskirtinio lengvaatletės indėlio saugant sporto šakos integralumą, garbingą žaidimą ir „švarių“ atletų teisių užtikrinimą“.

Toks IAAF žingsnis – dar vienas smūgis Rusijai. Būtent J. Stepanova praėjusiais metais sukėlė neregėto masto dopingo skandalą ir užsitraukė tokią savo tėvynainių neapykantą, kad 29-erių sportininkės gyvenamoji vieta šiuo metu yra slepiama, baiminantis dėl jos saugumo.

Bėgikė su savo vyru, buvusiu Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) darbuotoju Vitalijumi Stepanovu sutiko bendradarbiauti su Vokietijos žurnalistais ir padėjo iškelti į viešumą valstybės globojamą dopingo sistemą Rusijoje. Paskelbtas žurnalistinis tyrimas privertė veiksmų imtis IAAF ir Pasaulinę antidopingo agentūrą (WADA). Vėliau prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pavadino sutuoktinius „judais“.

Birželį IAAF tarybai nutarus pratęsti Rusijos lengvosios atletikos rinktinės suspendavimą, šios šalies sporto vadovai ir politikai su prezidentu Vladimiru Putinu priešakyje ėmė viešai spausti Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), siekdami bent jau sušvelninti IAAF verdiktą.

IAAF buvo nutarusi leisti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dalyvauti užsienyje sportuojantiems ir dėl to veiksmingą dopingo kontrolę vykdančių institucijų akiratyje esantiems rusų lengvaatlečiams. Tačiau jie negalėtų atstovauti savo tėvynei ir būtų laikomi neutraliais sportininkais.

Po kelių dienų IOC vadovybė paskelbė, kad atskiri Rusijos lengvaatlečiai, įrodę esantys „švarūs“, galės Rio de Žaneire startuoti po savo šalies vėliava.

Dvi organizacijos ėmė žvelgti skirtingomis kryptimis, o pagrindine figūra šioje takoskyroje tapo J. Stepanova.

Julija Stepanova

IOC požiūriu, „švarių“ Rusijos lengvaatlečių dalyvavimą žaidynėse „turi patvirtinti IAAF ir nacionalinis olimpinis komitetas“. Pastarasis iškart pranešė, kad apie J. Stepanovą nenori nė girdėti.

„Ji nesivaržys po Rusijos vėliava“, – nedviprasmiškai pareiškė Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas.

Bet IAAF atkakliai laikosi savo.

„J. Stepanovos dalyvavimas varžybose vis dar priklauso nuo jų organizatorių. Nedelsdami informavome apie savo sprendimą Europos lengvosios atletikos federaciją, tad J. Stepanova turės teisę pasirodyti žemyno čempionate, kuris liepos 6-10 d. vyks Amsterdame (Olandija). Panašūs pranešimai bus išsiųsti ir kitiems tarptautinių varžybų organizatoriams“, – teigiama IAAF pranešime.

„Kitos varžybos“, be abejo, reiškia Rio de Žaneiro žaidynes, kurias formaliai organizuoja IOC kartu su tarptautinėmis federacijomis.

IAAF taip pat pranešė sulaukusi daugiau nei 80 rusų lengvaatlečių prašymų leisti dalyvauti žaidynėse išimties tvarka ir ruošiasi juos svarstyti individualiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (794)