Organizatoriai pastebi, kad šiemet kaip niekad daug bėgikų dalyvaus būtent šioje prestižinėje distancijoje ir net trečdalis jų atvyksta iš užsienio.

Į birželio 12 dieną vyksiančio tradicinio „Kauno maratono“ pristatymą atvyko organizatorius Algirdas Pukis, renginio globėjas Virgilijus Alekna, du kart maratono rungties nugalėtojas Aurimas Skinulis, bet ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva, bei skulptorius, taurės kūrėjas Algis Kasparavičius.

Kauno maratonas tampa vis labiau tarptautiškas. Jei pernai sulaukėme bėgikų iš 20 šalių, tai jau šiuo momentui užsiregistravo dalyviai iš 34 valstybių. Tarp daugiau nei 200 bėgikų iš užsienio bėgs ir ambasadų atstovai. Maratono distanciją įveikti planuoja ir Japonijos ambasadorius Toyoei Shigeeda. Toks populiarumas iš užsienio verčia pasitempti į aukštesnį, tarptautinį lygį“, - susirinkusiems pasakojo renginio iniciatorius Algirdas Pukis, dėkodamas ir bene 250 savanorių komandai.

Dalyvių patogumui vandens punktai bus įrengti kas 2,5 kilometrus, jose bus ir pirmosios pagalbos punktai.

Organizatoriai pastebi, kad jau ketvirtą kartą rengiamo „Kauno maratono“ dalyviai auga ir kartu su renginiu. Pradėję nuo trumpesnių distancijų, jie kasmet renkasi vis ilgesnes. Tai patvirtina ir besikeičiančios populiariausios distancijos. Šiemet pusės maratono dalyvių skaičius pirmą kartą viršija 10 kilometrų distancijos. Tiesa, organizatoriai pastebi, kad ateina ir nauja pradedančiųjų banga. Itin daug dėmesio sulaukė 1,5 ir 5 kilometrų distancijos.

Renginio globėjas V. Alekna džiaugiasi, kad tai tik pavyzdys, jog Kaunas ir toliau išlieka Lietuvos lengvosios atletikos sostine, kurioje sportu užsiima vis daugiau žmonių.

„Renginys kas metai auga, šiemet vyksta ir Lietuvos čempionatas. Renginys stiprėja tiek tarp profesionalų, tiek ir daugėja mėgėjų. Tikrai smagu visus tuos metus buvo stebėti kaip auga ne tik renginys, bet ir patys dalyviai“, - pasakojo olimpinis čempionas.

Pristatymo pagrindiniu akcentu tapo iš rankų į rankas pereinamos „Kauno maratono“ taurės, skirtos prestižinės maratono distancijos nugalėtojams. Ji visus metus bus laikoma Kauno muziejuje, o ant postamento bus surašyti tiek šių metų, tiek ir ankstesnių renginių nugalėtojai.

„Leisiu sau pajuokauti, kad kai senovės šumerai nudrėbė žmogų iš molio, jis pradėjo bėgti nežinia kur ir nežinia kodėl. Taurės stilistika ir perteikia šią išsivadavimo idėją. Tai žmogaus išsivadavimas iš susikaustymo ir iš žemės, o tai sunkus darbas, kaip ir maratono bėgimas yra varginantis“, - apie savo kūrinį pasakojo A. Kasparavičius.

Bronzinės taurės tiek savo stiliumi, tiek ir pasirinkta medžiaga primena graikiškus motyvus. Kaip tikino autorius, Bronza – tauri medžiaga itin paplitusi heleninėje epochoje ir naudota nuo seniausių laikų.

Tokia taurė pradžiugino ir du kart maratono distancijos nugalėtoją Aurimą Skinulį.

„Tokia taurė ne tik graži, bet ir skatina kaip sportininką dar labiau stengtis ir ruoštis. Nors jau pasiruošimas baigtas, liko tik gerai pasirodyti. Smagu, kad kiekvienais metais auga ir palaikymas, daugėja grojančių, šūkaujančių ar kitaip skatinančių. Ne mažiau šiemet įspūdinga naujiena ir į Kauną persikėlęs

Lietuvos maratono čempionatas“, - pasakojo ilgųjų nuotolių bėgikas.

Sekmadienį Kaune paaiškės ir geriausi Lietuvos maratonininkai. Po bene 50 metų čempionatas šiemet sugrįžta į Kauną. Tai dar vienas dalyvius itin traukianti šių metų renginio naujovė.

„Smagu, kad renginys iš Vilniaus persikėlė į Kauną. Federacija esame suinteresuoti, kad varžybos keliautų per Lietuvą, kad įvairių miestų žmonės galėtų pamatyti mūsų čempionus ir taip populiarėtų lengvoji atletika. Smagu, kad „Kauno maratonas“ auga labai sparčiai. Tik gaila, kad šiemet negalės startuoti Lietuvos olimpiečiai, kurie jau išvyko ruoštis olimpiniams startams. Bet tikimės ir viliamės, kad Kaune išvysime būsimus olimpiečius, kurie ateityje taps profesionaliais maratonininkais ir ateities lyderiais“ – svarstė Lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva.

„Sportininkai dažnai mini, kad mūsų trasa itin palanki asmeniniams rezultatams siekti. Danga lygi, o didžiausias skirtumas tarp aukščiausios ir žemiausios vietos siekia vos 14 metrų. Net Berlyno maratono trasoje, kurioje pasiektas maratono pasaulio rekordas, šis skirtumas siekia apie 25 metrus. Šiemet ir vėl laukiame itin palankaus oro“, - tikino organizatorius.

Tiesa, trasa taip pat yra pripažinta ir sertifikuota Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) bei Tarptautinės maratonų ir ilgųjų distancijų bėgimo asociacijos (AIMS) kaip atitinkanti tarptautinius standartus ir joje galima siekti net pasaulio rekordo.

Birželio 12 dieną, Kauno rotušės aikštėje vyks „Kauno maratonas 2016“. Didžiausiame vasaros bėgime Lietuvoje tikimasi sulaukti rekordinio skaičiaus dalyvių. Sportininkai rungsis maratono, Kauno „Akropolio“ pusmaratonio, „Švyturio Balto nealkoholinio“ 10 km, Akademinės Kredito Unijos 5 km, „PRISMA“ šeimų bėgimo 1,5 km distancijose. Renginio metu paaiškės Lietuvos maratono čempionato nugalėtojas. Renginio dalyviams atiteks ir išskirtiniai medaliai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)