Europos regbio-7 čempionatas, kurio pavadinimas yra „European Grand Prix Series“, susideda iš trijų etapų, vyksiančių birželio-liepos mėnesiais. Jame dvylika stipriausių ekipų kovoja dėl nugalėtojų titulo. Pirmasis čempionato etapas vyks jau birželio 4-5 dienomis Maskvoje (Rusija).

Tikslai bus koreguojami

Išlaikiusi esamus rėmėjus, pritraukusi Pietų Afrikos Respublikos litvakų pagalbą, pasamdžiusi pasaulinio lygio trenerį Vuyo Zangqa, rinktinė puoselėjo itin aukštus tikslus šių metų čempionate. Rinktinės treneriai šių metų pradžioje rinktinei kėlė tikslą patekti tarp šešių stipriausių žemyno ekipų.

„Viskas klostėsi kaip numatyta, tačiau gegužės mėnesį rinktinė susidūrė su nenumatytais vidiniais iššūkiais. Iš pasiruošimo ciklo pasitraukė dalis vieno regbio klubo žaidėjų“, – teigia Lietuvos regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius.

Pagal sudarytą pasirengimo Europos čempionatui planą, gegužės, birželio ir liepos mėnesiais numatytas itin koncentruotas rinktinės darbas stovyklose Lietuvoje bei aukšto lygio varžybose užsienyje. Gegužės mėnesį visi klubai, sudarė savo žaidėjams visas galimybes intensyviai rengtis atstovauti Lietuvos rinktinę, išskyrus Šiaulių regbio klubą „Baltrex-Šiauliai“. Pastarojo klubo regbininkai rinktinės stovyklų metu turėjo atstovauti klubą Lietuvos regbio taurės varžybose, studentų žaidynėse Suomijoje bei vykti į šį savaitgalį vyksiantį Rusijos regbio federacijos rengiamą klubų turnyrą.

„Gaila dėl esamos padėties. Vidiniai konfliktai niekam nepadeda, tačiau ilgamečių vertybių paminti nevalia. Suprantame ir klubo siekius viską laimėti, tačiau rinktinės sąskaita to negalima daryti. Regbyje, kaip ir kitose sporto šakose, šalies rinktinė yra viso ko pagrindas. Dėl jos gero rezultato dirba visa eilė klubų, investuoja valstybė, savivaldybės, rėmėjai. Todėl šių, visiems aiškių, prioritetų nepaisymas priverčia iš esmės susimastyti. Nei vienas klubas, žaidėjas, treneris negali būti aukštesniu už rinktinę, kitus narius. Susidariusi situacija artimiausiu metu bus svarstoma federacijos valdyboje“, – teigia R. Davidovičius.

Esmė – treniruotės

Trenerio V. Zangqa įsitikinimu, sėkmingo pasirodymo Europos čempionate paslaptis yra ne žaidėjų pavardės ar praeities nuopelnai, bet esamas pasirengimas ir darbas treniruotėse: „Ruošiant komandą tokio lygio varžyboms, būtina kad kiekvienas žaidėjas save visiškai atiduotų treniruočių metu. Jeigu žaidėjui nesudaroma galimybių to padaryti ir jis raginamas žaisti už kitas komandas – tai nėra normalu. Todėl mano prioritetas yra tie žaidėjai, kurie trokšta atstovauti savo šalį be jokių sąlygų, be jokių atsiprašinėjimų“.

Susidariusi situacija palanki jaunimui ir naujokams. Šiais metais jų kaip niekada daug. Numatoma, kad rinktinės dvyliktuką sudarys patyrę ir kovų aukščiausiame lygyje matę regbininkai, taip pat ir šviesią ateitį turintys naujieji talentai.