To priežastis – pirmą reitingą WBC (pasaulio bokso tarybos) sunkiasvorių reitinge užimančio Rusijos boksininko testas, paimtas balandį, buvo teigiamas: meldoniumo kiekis kraujyje viršijo leistinas ribas.

36-erių A. Povetkiną patikrino pažangius testus atliekanti Savanoriška Antidopingo Asociacija, kuri yra naujos WBC „švaraus bokso“ programos dalis. A mėginys, kuris buvo paimtas balandžio 27 dieną, parodė tirštumą, pagerinantį kraujo tėkmę.

A. Povetkino B mėginio rezultatai dar nepaviešinti.

Jeigu sportininkui leidžiama atlikti du mėginius,jis pripažįstamas vartojęs dopingą tik tuo atveju, jeigu ir A, ir B mėginiai būna teigiami. Jeigu B mėginys būna neigiamas, jis – išteisinamas.

„Aleksandras Povetkinas meldoniumą vartojo praėjusių metų rugsėjį, kuomet šis preparatas dar buvo leidžiamas. Nuo sausio mėnesio šio vaisto Povetkinas nebevartojo, bet teoriškai meldoniumas vis dar gali būti išlikęs jo kraujyje“, – Rusijos boksininką socialiniame tinkle „Twitter“ gynė jo atstovas Andrejus Riabinskis.

Meldonio (meldonium) dihidratas į draudžiamų preparatų sąrašą pateko tik nuo 2016 metų sausio 1 d. Mildronatas, kurio sudėtyje yra meldonio, didina ištvermę ir sumažina raumenų įsitempimą, esant dideliems fiziniams krūviams. Už jo vartojimą gresia griežtos sankcijos – diskvalifikacija iki ketverių metų.

A. Povetkinas yra Rusijos bokso superžvaigždė, savo titulų kolekcijoje turintis olimpinį, pasaulio ir Europos aukso medalius. Per savo profesionalaus boksininko karjerą 188 cm ūgio rusas laimėjo 30 kovų ir pralaimėjo tik vieną, bet ir ją ne kam kitam, o Vladimirui Kličko.

DELFI primena, kad dėl meldoniumo vartojimo nemalonę jau užsitraukė ne vienas garsus Rusijos sportininkas: tenisininkė Marija Šarapova, olimpietė dailiojo čiuožimo atstovė Jekaterina Bobrova, tinklininkas Aleksandras Markinas, olimpinis čempionas lengvaatletis Semionas Jelistratovas greitojo čiuožimo pasaulio rekordininkas Pavelas Kuližnikovas ar plaukikė Julija Jefimova.

Tiesa, sportininkai sulaukė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) lengvatų – iki 2016 m. kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)