Situacija tokia: nėra palikta nė vieno finansinio dokumento, nėra antspaudų, nėra nieko. Patalpos tuščios, iššluotos. Gal jie kelia triukšmą tam, kad nori nuslėpti kažkokius pažeidimus? Dabar atėjusi nauja vadovybė įsipareigojo skaidrinti, gryninti, viską viešinti.
Darius Šaluga, bokso federacijos prezidentas

„Situacija yra kritinė. Galime konstatuoti, kad ponas D. Šaluga veikia destruktyviai ir grubiai pažeidinėja federacijos įstatus. Dėl neteisėtų prezidento bei jam talkinančių asmenų veiksmų šiomis dienomis kreipsimės į teismą“, – pareiškė LBF viceprezidentas Paulius Zabielskas.

Tik neaišku – buvęs ar esamas.

Praėjusį šeštadienį neeilinėje LBF konferencijoje išrinkti ir nauji viceprezidentai, ir naujas generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

Tačiau jo pirmtakas Antanas Arėška tvirtina su dalimi balsuoti atvykusių LBF narių nebuvę įleisti į salę apsaugos darbuotojų.

„Nei generalinis sekretorius, nei kai kurie vykdomojo komiteto nariai ir viceprezidentai, nei Vilniaus ir Šiaulių apskrities federacijos bei klubų atstovai į salę nebuvo įleisti – mūsų skaičiavimais, iš viso nebuvo įleista 12 visateisių federacijos narių, nurodant, kad jų nėra sąrašuose. Į prašymus leisti federacijos nariams bent stebėti konferenciją svečio teisėmis taip pat nebuvo atsižvelgta“, – tikino P. Zabielskas.

Be to, jo teigimu, neeilinę konferenciją D. Šaluga surengė nesilaikydamas federacijos įstatų – pažeidžiant nustatytas procedūras ir apeinant vykdomąjį komitetą. Todėl konferencijoje priimtus sprendimus ketinama ginčyti teisme.

Pats D. Šaluga oponentų pretenzijas vadina pramanais.

„Esu nustebęs dėl to, kas vyksta. Girdžiu problemą, kad neva buvo neįleisti generalinis sekretorius ir dar keli žmonės. Nieko panašaus. Buvęs generalinis sekretorius tris kartus užėjo į salę, pasivaikščiojo, pasižiūrėjo. Taip, jis neturėjo įgaliojimo nuo klubo, bet kaip vykdomojo komiteto narys galėjo ramiai dalyvauti, pasisakyti“, – kalbėdamas su DELFI dėstė D. Šaluga.

Anot jo, dalyvauti konferencijoje negalėjo sumokėti nario mokestį delsę klubai.

„Dar praėjusi konferencija priėmė tokį sprendimą: iki kovo 31 d. nesusimokėję mokesčių turi būti šalinami. Eilę metų kai kurie nariai nemokėjo mokesčių, jie buvo pašalinti konferencijos sprendimu, o ne kieno nors asmeniškai. Ir tų narių jau nėra gretose. Bet prieš dieną du asmenys – A. Arėška ir dar vienas, kurio negaliu įvardinti – sumokėjo federacijai nario mokesčius už 15 klubų, kurie anksčiau nebuvo mokami. Jau kvepia sabotažu. Gal norėjo sugriauti konferenciją, gal jautė, kad už juos nebus balsuojama. Tačiau, bet kuriuo atveju, tai nėra tas kritinis balsų skaičius, kuris būtų galėjęs nulemti rezultatus“, – gynėsi antrai kadencijai perrinktas prezidentas, kurio kandidatūrą šeštadienį palaikė 31 delegatas.

Netrukus jau pats D. Šaluga perėjo į kontrataką, prakalbęs apie esą pradingusius LBF finansinius dokumentus.

„Situacija tokia: nėra palikta nė vieno finansinio dokumento, nėra antspaudų, nėra nieko. Patalpos tuščios, iššluotos. Gal jie kelia triukšmą tam, kad nori nuslėpti kažkokius pažeidimus? Dabar atėjusi nauja vadovybė įsipareigojo skaidrinti, gryninti, viską viešinti. Mes nenorime, kad bokso federacija būtų apgaubta rūko, kaip galbūt kažkas norėtų. Norime, kad tai būtų skaidriausia iš sporto šakų. O tas bokso įvaizdis – su šleifu nuo tam tikrų metų. Švelniai tariant, nekoks. Mes norime viską išgryninti – kur dingo finansiniai dokumentai, kas su jais daroma. Bet vietoje konstruktyvaus dialogo žmonės kažkur dingo, skundžiasi ir šmeižia nebūtais dalykais. Šmeižia ir mane, nesuvokiu, dėl ko“, – į krūtinę mušėsi LBF prezidentas.

Bet kam apskritai jam reikėjo organizuoti neeilinę konferenciją ir federacijos vadovybės rinkimus iš ateinančio rudens perkelti į pavasarį?

Sulaukęs tokio klausimo, D. Šaluga ėmė pasakoti apie „grupelę asmenų, bandančių organizuoti sabotažą federacijoje“. LBF vadovas paminėjo savo pirmtakų Vlado Laurinavičiaus ir Rimanto Rutkausko pavardes.

„Visada ta grupelė narių pradeda kelti kažkokius gandus, apkalbas, traukia neaiškios kilmės finansinius dokumentus ir bando organizuoti sabotažą, taip pasistatydami sau lojalų asmenį, kuris juos dengtų. Tas pats buvo daroma ir šįkart. Aš, pamatęs, kokie dalykai vyksta, nutariau nelaukti, kol bokso sporto šaka bus apjuodinta, kadangi tai turi įtakos ir kontraktams su rėmėjais, ir įvaizdžiui. Ėmiausi paprasto veiksmo: sušaukiau konferenciją artėjant olipmiadai, o tai turi ypatingai daug reikšmės. Viskas turi būti skaidru, gražu, be povandeninių srovių. Konferencijos nariams uždaviau klausimą: ar norite, kad vadovybė būtų tokia pati, ar pasikeistų?

Aš jį pateikiau ant balto lapo su galimybe pasirinkti. Ir jie nubalsavo. Ne aš kėliau kandidatus, kėlė jie. Per porą valandų viską nusprendėme ir išsirinkome. Žmonės tik sveikino ir džiaugėsi atsikratę abejotinų personų. Ir čia ne mano, o konferencijos nuomonė“, – savo įvykių versiją piešė D. Šaluga.

Šeštadienį konferencijoje buvo suformuotas ir naujas LBF vykdomasis komitetas. Viceprezidentų pareigos patikėtos kėdainiškiui Viliui Bobinui, panevėžiečiui Kęstučiui Kišonui ir marijampoliečiui Gintui Statkevičiui. Trenerių tarybos pirmininku perrinktas Vidas Bružas, teisėjų tarybai ir toliau vadovaus Anatolijus Kriukovas, klubų atstovu vykdomajame komitete dirbs Bronius Šimokaitis. Revizoriaus pareigos patikėtos Mantui Mačiui.

Į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes Lietuvos bokso federacija šiuo metu planuoja siųsti du sportininkus – Eimantą Stanionį ir Evaldą Petrauską.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)