Rekordinis dalyvių skaičius

Teisę rengti čempionatą Kaunas iškovojo 2003-siais, įveikęs konkurentus - Erfurtą ir Bazelį. Čempionate ruošiasi dalyvauti rekordinis dalyvių skaičius – per 1000 lengvaatlečių iš 45 valstybių.

“Tikrai nesitikėjome, kad čempionatas sulauks tokio didelio susidomėjimo. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus vykusiame čempionate Tamperėje, Suomijoje, dalyvavo 800 sportininkų. Manėme, kad šįmet skaičius bus panašus. Skaičiuojame, kad su sportininkais atvyks dar apie 300 delegacijos narių – trenerių, gydytojų, masažuotojų”,- sakė čempionato direktorius Virginijus Daukšys.

Daugiausia atletų ir juos lydinčių asmenų atvyksta iš Lenkijos – 85, Vokietijos – 80, Didžiosios Britanijos – 75, Ispanijos – 70, Prancūzijos – 60. Tuo tarpu Maltos, Islandijos ir Azerbaidžano komandos – vos iš dviejų sportininkų. Vyrų ir moterų čempionate dalyvaus apylygiai. Gražiausių varžybų laukiama 100, 400 ir 800 m bėgimo rungtyse, čia dalyvaus daugiausia jaunųjų atletų.

Lietuviai tikisi net kelių medalių

“Iš 80 kandidatų atrinkome 44 stipriausius lengvaatlečius. Šie sportininkai gins Lietuvos vardą Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionate, kuris vyks liepos 21-24 dienomis Kaune. Nors medalių skaičių prognozuoti dar anksti, bet net 16 komandos narių jau yra įvykdę aukštus Europinius normatyvus.”,- sakė Lietuvos jaunimo lengvosios atletikos rinktinės vadovas vyr. treneris Virginijus Mikalauskas.

Vyriausiasis Lietuvos komandos treneris pripažino, jog į Kaune vyksiantį čempionatą susirinks stipriausi senojo žemyno sportininkai, kuriems iki 20 metų, tačiau sakė, kad mūsų šalies komanda varžovams nenusileis: “mūsų sprinterė Lina Grinčikaitė šiuo metu yra trečia Europoje. 100 m distanciją, Taline vykusiame Europos antros lygos čempionate, ji nubėgo per 11,59s. Tai jos asmeninis rekordas ir trečiasis rezultatas Europoje.

Jos komandos draugas, vilnietis Artūras Kulnis itin sunkioje 400 m barjerinio bėgimo distancijoje Taline tapo čempionu. Jo pasiektas rezultatas yra penktas Europoje (51,64s). Todėl tikimės, kad Lietuvos komanda Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionate be medalių tikrai neliks.” Iš visų 100 m distancijos bėgime užsiregistravusių dalyvių pagal pasiektus rezultatus L.Grinčikaitė yra pirma, o A.Kulnis 400 m barjeriniame bėgime – antras.

“Lietuvos sportininkai, startuosiantys Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionate, pajėgumu nenusileidžia savo varžovams. Nors esame varžybų šeimininkai ir galime kiekvienoje rungtyje turėti po sportininką, turiu pasidžiaugti, kad toks gausus jaunųjų atletų būrys - net 16 - jau yra įvykdę aukštus europinius normatyvus.”,- sakė Lietuvos lengvosios atletikos suaugusiųjų rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis.

Iš 44 Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionato rungčių 35 startuos Lietuvos sportininkai. “Kadangi neturime stiprių sportininkų vyrų 10000 m sportinio ėjimo, 110 m barjerinio bėgimo, dešimtkovės bei karties rungtyse ir merginų - 400 m barjerinio bėgimo, septynkovės, šuolio į aukštį, karties ir ieties metimo rungtyse, tai jų čempionate ir nebus. Nenorėjome, kad dalyvautų silpni sportininkai ir vilktųsi iš paskos kitiems, todėl jų, nors ir galėtų būti – nebus.”,- sakė V.Mikalauskas.

Čempionate bus išdalinti 44 komplektai medalių

Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionato metu prizines vietas užėmusiems sportininkams bus išdalinti 44 komplektai medalių, įteikti diplomai bei gėlių puokštės. Čempionato diplomus taip pat gaus visi į aštuntuką patekę sportininkai.

Jau dabar yra pagaminta 210 apdovanojimams skirtų medalių. 70 gr. sveriantys, iš vario lieti medaliai yra dengti auksu, sidabru ir bronza. Jų diametras – 55 mm. Juos gaminusios vilniečių firmos “CERA” direktorius Kazimieras Šešilgis sakė, kad visas gamybos procesas užtruko mėnesį.

Vienoje apdovanojimui skirto medalio pusėje, pagal Europos lengvosios atletikos asociacijos reikalavimus, pavaizduotas Europos jaunimo lengvosios atletikos ženklas. Kitoje - Kauno simbolis – Rotušė. “Stengėmės, kad visi čempionato svečiai ir dalyviai išsivežtų kuo daugiau gerų įspūdžių ne tik iš varžybų, bet ir iš Kauno. Todėl, kai reikėjo nuspręsti, ką pavaizduoti antroje medalio pusėje, pasirinkome Kauno miesto simbolį – Rotušę. Labai tikiuosi, kad nors vienas šių medalių atiteks Lietuvos jauniesiems atletams.”,- sakė čempionato direktorius Virginijus Daukšys.

Be apdovanojimui skirtų medalių, visi sportininkai gaus atminimo medalius. Ant jų yra ta pati apdovanojimams skirtų medalių simbolika, tačiau jie mažesni, keturkampio formos ir tamsintos bronzos spalvos. Jų yra 1800 vienetų. Garbingiausiems čempionato svečiams bus išdalinta 200 atminimo medalių, kurie mažai tesiskirs nuo apdovanojimui skirtų medalių. Vienintelis skirtumas – spalva. Svečiams skirti medaliai yra dengti tamsintu sidabru.

Įspūdingas Čempionato atidarymas

Liepos 20d. 19 val. Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatą pradės iškilminga visų čempionato dalyvių eisena. “Nenoriu išduoti visų smulkmenų, nes ruošiame ne tik sporto šventę, bet ir įspūdingą siurprizą visiems čempionato svečiams. Tegaliu pasakyti, jog čempionato atidaryme dalyvaus aukščiausi šalies pareigūnai. Koncertuos “Bavarija”, “Rojaus tūzai”, Edmundas Kučinskas bei kiti. Atidarymo ceremoniją žiūrovai galės stebėti ir naujai įrengtame, viename moderniausių Baltijos šalyse, vaizdo ekranų. Be to, atidarymo ceremoniją tiesiogiai transliuos Lietuvos nacionalinė televizija. Vakare, po atidarymo, visų miestiečių laukia šventinis fejerverkas.”,- sakė Kauno savivaldybės administratoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis.

Čempionatui pasiruošta

Likus kelioms dienoms iki svarbiausios sporto šventės Lietuvoje, Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionato organizatoriai džiaugiasi, kad čempionatui jau beveik pasiruošta, visi svarbiausi darbai padaryti. “Esame finišo tiesiojoje, - patikino V.Daukšys ir pridūrė, jog kelias į finišą nebuvo lengvas. - Daugiausia problemų mums iškilo dėl sportininkų apgyvendinimo. Kaune viešbučių užtenka, tačiau juose labai skiriasi aptarnavimo lygis – svyruoja nuo keturių žvaigždučių iki bendrabučio tipo. Mes stengsimės, kad nė viena komanda nebūtų nuskriausta, tad viešbučiai joms bus dalinami burtų keliu”. Sportininkai gyvens 20 Kauno viešbučių.

“Galiu patikinti, jog sportininkų gyvenimo sąlygos bus tikrai geros. Nemažai tenka važinėti po kitas šalis ir dalyvauti įvairiose varžybose, ten viešbučiai yra tikrai prastesni nei Kaune. Manau, kad ir dėl sporto bazių raudonuoti neteks. S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksas yra unikalus. Niekur Europoje nerasite, kad visos sporto bazės būtų taip arti viena kitos, ir dar apsuptos žalumos.”,- sakė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis.

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro atnaujinimui vyriausybė skyrė 6,6 mln litų. Buvo įrengtos visiškai naujos tolimų metimų, šuolių ir bėgimo apšilimo aikštės, atnaujinta pagrindinio stadiono danga, suremontuotos patalpos po stadiono tribūna. Modernioje švieslentėje bus rodomi įdomiausių varžybų akimirkų pakartojimai, trumpi filmukai apie renginį, skelbiami rezultatai. “Džiugu, kad didžioji dalis pinigų, išleistų šiam čempionatui, liks mieste. Juk atnaujintu stadionu ar apšilimo aikštėmis sportininkai galės naudotis ir po Europos čempionato. Švieslentės taip pat nieks neišsiveš, ji liks stadione ir bus naudojama per varžybas”,- sakė Robertas Stanionis, Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Saugumui skiriamas ypatingas dėmesys

"Jau keletą kartų buvome susėdę prie apvalaus stalo su Kauno miesto policijos vadovais. Derinome žmonių saugumo klausimus tiek sporto bazių prieigose, tiek tose vietose, kur gyvens čempionato dalyviai, - sakė čempionato direktorius Virginijus Daukšys. - Sustiprintas saugumas bus ir pačiame mieste. Atvažiuoja gausus būrys užsieniečių, todėl naivu būtų tikėtis, kad tai nepatrauks lengvo pasipelnymo siekiančių žmonių dėmesio".

Anot jo, čempionato organizatoriai vienodai rūpinsis visų komandų saugumu. Iš anksto, kaip visada, išskirtinius prašymus ir reikalavimus pateikė Izraelio delegacija. "Skambino Izraelio atstovybės Rygoje atstovai, uždavė daug klausimų, į juos atsakyti prireikė nemažai laiko", - pasakojo Europos jaunimo čempionato direktorius.

Bilietai nebrangūs

Patekti į Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatą galės beveik visi norintys. Į vienos dienos varžybas galima patekti už penkis litus, o norintieji pamatyti daugiau gali įsigyti abonementą. Jo kaina - 20 litų.

"Bilietai tikrai nebrangūs. Tokios mažos bilietų kainos nustatytos ne atsitiktinai. Norime, kad kiekvienas galėtų pažiūrėti šias varžybas. Tokio įdomaus sportinio renginio Lietuvoje dar nebuvo - žiūrovai pamatys ne tik būsimus Pekino olimpinių žaidynių dalyvius, aukšto lygio sportines varžybas, bet ir puikų reginį, - tvirtino V.Daukšys.