Vasario 28 d. vykusių rungtynių metu Lietuvos antidopingo agentūra atliko atsitiktinai atrinktų futbolininkų dopingo kontrolės testą.

Gavus testo rezultatus Lietuvos antidopingo agentūra informavo, jog dviejų atrinktų žaidėjų – A. Vitkausko ir M. Dapkaus – paimtų mėginių rezultatai teigiami. Futbolininkų organizme rasta meldonio (meldonium) – medžiagos, kuri įtraukta į draudžiamąjį sąrašą.

Vadovaujantis Antidopingo kodeksu ir Antidopingo taisyklių 7.7 punktu, šie sportininkai nuo balandžio mėn. 15 d. buvo laikinai suspenduoti iki kito LFF DK posėdžio – tol, kol buvo atliekamas tyrimas.

Tyrimo metu buvo apklausti minėti žaidėjai, klubų medicinos personalas, konsultuojamasi su Lietuvos antidopingo agentūros specialistais.

Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) balandžio 13 d. paskelbtose rekomendacijose dėl meldonio traktavimo nurodoma, jog ši medžiaga įtraukta į draudžiamųjų sąrašą nuo sausio 1 d., tačiau nėra žinomas tikslus laikas, per kurį šį medžiaga pasišalina iš organizmo. Todėl, atsižvelgiant į visas aplinkybes, sportininkai gali būti nelaikomi pažeidėjais, jei preparatai su šia medžiaga buvo vartojami iki sausio 1 d., o atlikus dopingo testą iki kovo 1 d. mėginyje rastas meldonio kiekis neviršija tam tikro dydžio.

Įvertinęs pateiktus žaidėjų bei klubų atstovų paaiškinimus, pateiktus medicininius dokumentus bei remdamasis minėta WADA rekomendacija, LFF Drausmės komitetas nenustatė futbolininkų kaltės dėl antidopingo taisyklių pažeidimo. Todėl nuo balandžio 19 d. laikino suspendavimo sankcija panaikinta.

Vienas mildronatą vartojo kaip vaistą, kitas – kaip vitaminus

Kaip futbolininkų organizmuose atsirado ne vieną sporto garsenybę pastaraisiais mėnesiais sutepusio preparato?

„Žalgirio“ vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė DELFI teigė negalinti plačiau komentuoti A. Vitkausko atvejo dėl asmens sveikatos istorijos privatumo apsaugos.

Bet ji patvirtino, kad vartininkas meldoniumo turinčius vaistus vartojo dėl sveikatos problemų. Anot V. Venslovaitienės, 29-erių komandos senbuviui vaistus skyrė gydytojas, ir klubas pateikė LFF drausmės komitetui tai patvirtinančius dokumentus.

Pasak V. Venslovaitienės, A. Vitkauskas išvis nebūtų buvęs laikinai suspenduotas, bet praėjusią savaitę, kuomet LFF drausmės komitetas pirmą kartą svarstė futbolininkų dopingo testų rezultatus, A. Vitkausko gydytojas atostogavo.

V. Venslovaitienės teigimu, A. Vitkauskas nustojo vartoti meldoniumą, kai šis atsidūrė draudžiamų preparatų sąraše, bet medžiaga nespėjo visiškai pasišalinti iš organizmo.

Tuo metu M. Dapkus pasakojo, kad meldoniumą jam praėjusiais metais taip pat skyrė gydytojas, kuomet saugas po sunkios traumos grįžo į treniruotes.

„Pasakiau gydytojui, kad po pertraukos vėl pradėsiu intensyviai sportuoti, todėl jis rekomendavo širdies darbą stiprinančių vaistų“, – prisiminė „Trakų“ naujokas.

LFF siūlo pasimokyti iš nesusipratimo

Pasak LFF prezidento Edvino Eimonto, dopingas pasaulio sporto kontekste yra ypač reikšminga problema, todėl šiuos pavojus LFF vertina atvirai bei adekvačiai.

„Skiriame atitinkamą dėmesį prevencijos bei švietimo klausimams ir glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos antidopingo agentūra. Prieš šių metų sezoną agentūros atstovai su savo veikla ir dopingo taisyklėmis supažindino tiek aukščiausios, tiek Pirmos lygos klubų personalą, sudarėme sąlygas dopingo kontrolės vykdymui varžybų metu, esame numatę ir kitas priemonės. Tikimės, kad jos prisidės prie bendros kovos su dopingo vartojimu, o sąžiningiems sportininkams ir klubams tokie atvejai taps gera pamoka bei įspėjimu, kuris padės ateityje išvengti galimų nesusipratimų“, – sakė E. Eimontas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)