Vasarą klubai daug investavo pirkdami naujus žaidėjus, tačiau ne visos žvaigždės sugeba parodyti už ką buvo mokamos didžiulės sumos. Kaip ir visada be gražaus futbolo, buvo ir skandalų, didžiausias jų vėl kilo dėl dopingo.

Testų „neišlaikė“ tokios superžvaigždės kaip Stamas, ar Guardiola. Abu tik sezono pradžioje persikėlė į Italija, bet jų pasirodymas čia netruko ilgai. Abiem paskirtos ilgalaikės diskvalifikacijos, todėl neaišku kada jie vėl pasirodys aikštėse.

Visgi didžiausio dėmesio susilaukė įvykiai futbolo arenose. Ne tik Apeninų, bet ir visą futbolo pasaulį nustebino labai kuklaus biudžeto komanda iš Veronos priemiesčio – Chievo.

“Skraidantys asilai” stebina ne tik gerais rezultatais, bet ir gerai organizuotu, gražiu žaidimu. Prieš sezoną mažai žinomi žaidėjai kaip: Manfredini, Eriberto, Corradi, Marazzina, Lupatelli tapo žvaigždėmis, kurias ruošiasi supirkti “didieji” klubai. Žvaigžde tapo ir šios komandos treneris Luigi Del Neri, kurį, vadovaujantį savo komandai, norėtų matyti ne vieno superklubo vadovai.

Prognozuoti kaip “Chievo” baigs savo pirmąjį sezoną “Serie A” sunku, daug kas sakė, kad jau pirmo rato gale jie bus geriausiu atveju lentelės viduryje, tačiau iki šiol komanda yra trečioje vietoje ir niekam neketina jos užleisti.

Visgi aš nemanau, kad “Chievo” ištemps lyderių trejete iki sezono pabaigos, tačiau atstovauti Italijai Čempionų lygoje, šiai ekipai pasiekiamas rezultatas.

Pagrindiniai pretendentai šiemet laimėti “scudetto”, - mano nuomone, yra trys klubai: “Roma”, “Inter” ir “Juventus”.

Praėjusių metų nugalėtojai – “Roma” futbolininkai, tapo ir šio sezono pirmojo rato nugalėtojais. Silpnai pradėję sezoną čempionai palaipsniui išsižaidė, jie vėl lentelės viršūnėje.

Pagrindinė to priežastis šios komandos treneris – Fabio Capello, jo sugebėjimas taktiškai manevruoti. Pernai visus stebinusi gražiu, atakuojančiu futbolu, šiemet “Roma” žaidžia tipišką itališką futbolą, paremtą gynyba ir kontratakomis. Pagrindinė taktikos pasikeitimo priežastis – dviejų pagrindinių puolėjų Batistutos ir Montellos traumos.

“Romos” žaidimas yra labai gerai organizuotas, paremtas kibia gynyba, bei disciplina, žaidimo organizatorius Fransesco Totti suteikia komandai kūrybiškumo atakuojant, visa tai trenerio nuopelnas. Jau greitai abu minėti puolėjai vėl pradės rungtyniauti, Capello galės naudoti įvairias taktikas, todėl “Roma” antram rate gali tapti dar stipresne komanda, su kuria kovoti bus be galo sunku.

Milano “Inter” ekipa taip pat turi galingą ginklą – Vieri ir Ronaldo duetą. Jeigu brazilas įgis sąlyginai neblogą sportinę formą (naivu būtų tikėtis, kad jis bus toks pats kaip ir prieš traumą) ir prisijungs prie Vieri puolimo grandyje, toli gražu ne kiekvienos komandos gynyba sugebės sustabdyti šią “įvarčių mašiną”.

Christiano Vieri ir be Ronaldo yra “mįslė” varžovų gynėjams, šis puolėjas retai palieka aikštę neįmušęs. Tačiau “Interas” tai ne vien puolimo grandis, komandos treneris Hectoras Cuperas yra futbolo pasaulyje žinomas, kaip gynybos specialistas, todėl komanda iš Milano ir ginasi gan patikimai. Taigi, jei išsižais Ronaldo, atsigaus saugai Recoba ir Conceicao, “Interas” taps sunkiai sustabdoma komanda, kuri gali laimėti.

Trečiasis favoritas – Turino “Juventus”. Vasarą klubas naujiems žaidėjams išleido daugiausiai pasaulyje, į komandą atėjo Gianluigi Buffonas, Lilianas Thuramas, Pavelas Nedvedas ir Marcello Salasas, grįžo Marcello Lippi, treneris su kuriuo „Juve“ praėjusiame dešimtmetyje laimėjo viską.

Bet iš komandos pasitraukė Zidane, be kurio “senoji senjora” niekaip nerado savo žaidimo. Treneris niekaip negalėjo rasti optimalios taktikos, kuri tiktu smarkiai pasikeitusiai komandai. Tačiau pirmo rato pabaigoje, ekipa iš Turino laimėjo paskutines dvi rungtynes prieš “Brescia” ir “Udinese” atitinkamai 4:0 ir 3:0.

Lippi baigė eksperimentuoti, o komanda pradėjo demonstruoti tikrąjį savo potencialą ir rungtyniauja išties galingai. Jeigu šios komandos žaidimas ir toliau taip progresuos, ji taip pat gali laimėti “scudetto”.

Dar dvi galingos komandos “Lazio” ir “Milan”, mano nuomone, šiemet nelaimės. Abi komandos yra pernelyg priklausomos nuo savo lyderių. Abi komandos jau šio sezono eigoje pakeitė trenerius. “Milano” komanda nėra labai nutolusi nuo lyderių taškų atžvilgiu, bet žaidžia ši komanda blankiai, pergalės net prieš silpnesnius varžovus pasiekiamos labai sunkiai.

Įvarčiai dažniausiai mušami vieno Ševčenko pastangomis. Pagrindinė komandos bėda - silpnas saugų žaidimas, kurie turi organizuoti žaidimą, bet tai jiems sunkiai sekasi. Ypač nuvylė Rui Costa, kuris niekaip neatranda savo žaidimo naujojoje komandoje. Komandą pastoviai kamuoja traumos, dabar nerungtyniauja eilė žvaigždžių: Maldini, Inzaghi, Rui Costa, Redondo.

“Lazio” pernelyg priklausoma nuo to, kaip sužais jos lyderiai – Crespo, bei Nesta. Kai jie abu sveiki ir yra puikios formos “Lazio” yra viena iš galingiausių komandų Italijoje. Komanda iš Romos pastaruoju metu žaidžia ypač gerai, bet praėjusiame ture vėl traumą gavo Nesta, o be šio žaidėjo “Lazio” į nugalėtojus tikrai nepretenduoja.

Kitas nusivylimas - Gaizka Mendieta, ispanas atvykęs į “Lazio”, kaip vienas geriausių pasaulio saugų, nesugebėjo aklimatizuotis Italijos futbole ir pastoviai sėdi ant atsarginių suolelio. Manau, šios komandos sezono pabaigoje kovos dėl vietos Čempionų lygoje, o ne dėl lygos nugalėtojo titulo.

Praėjusį sezoną 7 galingiausi Italijos klubai buvo vadinami “septynios seserys”, šiemet liko tik “penkios seserys”. “Parma” ir “Fiorentina” yra turnyrinės lentelės dugne ir galvoja ne apie “scudetto”, o apie išlikimą lygoje. “Parma” vasarą pardavusi Buffoną ir Thuramą “Juventus” klubui, nerado jiems tinkamos pamainos, tačiau šis klubas vis dar disponuoja didžiuliais pinigais, todėl manau “Parma” sustiprės ir tikrai išliks “Serie A”.

Kiek kitokia situacija Florencijos komandoje. “Fiorentina” yra ant bankroto ribos, o komandos žaidimas yra ne ką geresnis už finansinę padėtį. Jeigu tuoj pat neatsiras komandos pirkėjas, kuris investuos į naujus žaidėjus, ekipai teks pasitraukti į žemesnę lygą, o gerbėjams teks laukti geresnių laikų.

Dėl vietos UEFA ir Intertoto turnyruose kaip visada pakovos stiprūs vidutiniokai “Bologna”, “Atalanta”(su Christiano Doni, kuris yra šio sezono atradimas) , “Udinese”, “Verona”. Likusios komandos kovos dėl išlikimo Italijos futbolo elitinėje lygoje.