Šių metų planetos čempionato normatyvai – rekordiškai aukšti. Juos įvykdė tiek mažai sportininkų, kad daugumoje rungčių net nebuvo vykdomos kvalifikacijos.

Atrankos barjero įveikti nereikėjo ir 23-ejų metų lietuvei, kuri dėl apdovanojimų kovojo su dar 10 lengvaatlečių (Priscilla Frederick iš Antigvos ir Barbudos nestartavo).

Varžybas A. Palšytė pradėjo nuo 1,84 m aukščio, kurį įveikė tik antruoju bandymu. Į 1,89 m aukštį pakelta kartis lietuvei pakluso iš pirmo karto.

Vėliau sekė 1,93 m aukštis, kurį mūsiškei peršokti pavyko tik trečiuoju bandymu. Šią ribą peržengė 8 sportininkės.

Kartelę pakėlus iki 1,96 m, pirmaisiais bandymais suklydo net septynios lengvaatletės, tarp kurių buvo ir lietuvė. Nors A. Palšytei ir antrasis bandymas buvo nesėkmingas, ji susiėmė ir lemiamo šanso iš rankų nepaleido. Kartu su Lietuvos atstove kovą dėl medalių pratęsė dar trys šuolininkės.

Vis tik 1,99 m aukštis, kurį įveikusi būtų pagerinusi sau pačiai priklausantį Lietuvos rekordą (1,98 m), buvo per didelis – visi trys lietuvės bandymai buvo nesėkmingi.

Galutinėje rikiuotėje ji liko ketvirta – tai geriausias A. Palšytės pasiekimas pasaulio uždarų patalpų čempionatuose. 2010 m. Katare mūsiškė buvo 16-likta, 2012 m. Turkijoje – 9-ta, o 2014 m. Lenkijoje – 10-ta.

Nors ir kitos trys šuolininkės šios žymos neperšoko, jos lietuvę aplenkė dėl mažiau išnaudotų bandymų, stengiantis įveikti žemesnius aukščius. Aukso medaliu pasidabino amerikietė Vashti Cunningham, sidabrą iškovojo ispanė Ruth Beitia, o bronza atiteko Kamilai Licwinko iš Lenkijos.

Į Portlandą A. Palšytė atvyko turėdama ketvirtą sezono rezultatą pasaulyje – 197 cm. Už ją aukščiau šoko tik amerikietė V. Cunningham (199 cm), ispanė R. Beitia (198 cm) ir Barbadoso atstovė Akela Jones (198 cm). Tiesa, pastaroji sportininkė, kaip ir dvi pajėgios Rusijos šuolininkės Ana Čičerova ir Marija Kučina, planetos pirmenybes praleido.

Verta pažymėti, kad prieš dvejus metus Sopote (Lenkija) vykusiame pasaulio čempionate dalyvavo 17 šuolininkių, o 2012 metais Stambule (Turkija) – 20.

Lietuvos komanda Portlande galėjo būti ir gausesnė – vardiniu kvietimu startuoti čempionate nepasinaudojo apie savo nėštumą šeštadienį paskelbusi trišuolininkė Europos iki 23-ejų metų čempionė Dovilė Dzindzaletaitė, o bėgikei Natalijai Piliušinai iki normatyvo 800 metrų rungtyje pritrūko 0,46 sek. (beje, šio sezono lietuvės rezultatas – 2 min. 2,96 sek. – geresnis nei visų prieš tai buvusių čempionatų normatyvai).

Po šalies nepriklausomybės atkūrimo pasaulio uždarų patalpų čempionato medaliu pasidabinti pavyko vienai Lietuvos sportininkei Austrai Skujytei. Daugiakovininkė 2004-ų ir 2012-ų pirmenybių penkiakovės varžybose iškovojo bronzos apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)