Prieš renginį sklandė gandai, kad kalba gali eiti apie tenisininkės karjeros pabaigą. Pastaraisiais metais M. Šarapovą kamavo traumos.

Tačiau paaiškėjo, kad ji vartojo dopingą. M. Šarapova išėjo į sceną prieš žurnalistus viename Los Andželo senamiesčio viešbučių vėluodama 7 minutes. Iš lapelio ji perskaitė tokį pranešimą.

„Ačiū, kad jūs visi čia susirinkote. Noriu jums pranešti, kad neseniai gavau laišką iš Tarptautinės teniso federacijos (ITF), kuriama sakoma, kad aš vartojau dopingą. Aš 10 pastarųjų metų vartojau vaistą „Mildronatą“. Dabar paaiškėjo, kad jis turi kitą pavadinimą - „Meldonium“. Jis ir aptiktas mano kraujyje. Aš nežinojau, kad tai uždraustas preparatas. Šeimos gydytojas jį man duodavo“, - sakė M. Šarapova, kurios dopingo testas buvo teigiamas per Australijos atvirą čempionatą (sausio 26-ą dieną - DELFI).

DELFI primena, kad Meldonio (meldonium) dihidratas į draudžiamų preparatų sąrašą pateko tik nuo 2016 metų sausio 1 d. Mildronatas, kurio sudėtyje yra meldonio, didina ištvermę ir sumažina raumenų įsitempimą, esant dideliems fiziniams krūviams.

„Esu atvira ir nuoširdi. Aš prisiimu visišką atsakomybę. Padariau klaidą. Nuvyliau savo fanus, šeimą ir nuvyliau visą teniso sportą. Aš žaidžiu tenisą nuo ketverių metų ir taip stipriai myliu šį žaidimą. Nenoriu taip baigti karjeros. Tikiuosi, kad man dar bus suteiktas šansas žaisti. Aš žinau, kad jūs galvojote, kad aš baigiu karjerą. Bet jei norėčiau pranešti apie karjeros pabaigą, tai nebūtų Los Andželo centre esančiame viešbutyje, kur paklotas toks šlykštus kilimas“, - kalbėjo M. Šarapova.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) šį preparatą priskiria itin rimtų dopingo pavyzdžių grupei - S4 (hormonai ir metabolizmo moduliatoriai). Tai reiškia, kad už šio dopingo vartojimą sportininkei gresia diskvalifikacija iki ketverių metų.

„Gavau laišką prieš kelias dienas. Kokios pasekmės man gresia dar nežinau. Šiuo klausimu dirbsiu su ITF“, - tikino rusų tenisininkė. - Kokiuose artimiausiuose turnyruose dalyvausiu priklausys nuo ITF. Tarsimės“, - žurnalistus tikino M. Šarapova.

Ji dar nežinojo, kad yra ITF nušalinta nuo visų turnyrų nuo kovo 12 dienos.

Pirmadienį buvo paskelbta, kad dėl to paties dopingo vartojimo į nemalonę pateko ir Rusijos dailaus čiuožimo atstovė Jekaterina Bobrova.

„Pirmą kartą tą vaistą vartojau 2006 metais. Kodėl? Dažnai sirgau. Todėl gydytojas ir rekomendavo. Jie (vaistai - DELFI) man padėdavo išgyti ir aš juos vartojau“, - kaip dopingas atsirado jos organizme paaiškino M. Šarapova. - Labai svarbu, kad jūs suprastumėte, kad 10 metų šis vaistas nebuvo WADA draudžiamų preparatų sąraše ir aš jį vartojau legaliai pastaruosius 10 metų. Bet sausio 1 dieną taisyklės pasikeitė ir meldonium tapo draudžiamu. Aš to nežinojau. (...). Elektroninį laišką iš WADA apie pasikeitimus draudžiamųjų preparatų sąraše gavau gruodžio 22 dieną, bet gaila, kad jo neperskaičiau.“

M. Šarapovos advokatas Johnas Haggerty patvirtino, kad tenisininkė neprašys ištirti B dopingo mėginio.

Visa spaudos konferencija truko vos keliolika minučių.

Buvo manoma, kad nežaidžia dėl traumų

Po turnyro Australijoje Rusijos tenisininkė daugiau niekur šį sezoną nežaidė ir neseniai pasitraukė iš „Indian Wells“ varžybų Kalifornijoje „BNP Paribas Open“. M. Šarapova sausio mėnesį Australijos atvirame teniso čempionate nužygiavo iki ketvirtfinalio, kur ji pralaimėjo amerikietei Serenai Williams.

Buvo skelbta, kad 2016 metais rusė nuolat kentėjo nuo kairės rankos skausmų.

Per pastarus aštuonis mėnesius šiuo metu septinta pasaulio raketė M. Šarapova žaidė tik trijuose turnyruose.

M. Šarapova be teniso turi daugybę veiklos ir verslo projektų. Ji viena žinomiausių pasaulio sportininkių. 2015 metų rugpjūtį M. Šarapova 11-ą kartą iš eilės tapo brangiausiai apmokoma pasaulio sportininke. Nuo 2014-ų birželio iki 2015-ų metų birželio rusė uždirbo 30 mln. JAV dolerių. Tai žurnalo „Forbes“ informacija. 23 mln. dolerių M. Šarapova uždirbo už sutartis su rėmėjais ir už kitą savo komercinę veiklą.

Dopingo skandalas dabar gali sumažinti ir rėmėjų, ir gerbėjų skaičių.

M. Šarapova per savo karjerą laimėjo penkis „Didžiojo kirčio“ („Grand Slam“) serijos turnyrus, su Rusijos rinktine iškovojo Federacijų taurę ir tapo 2012-ų Londono olimpinių žaidynių vicečempione. 2005 metų rugpjūtį ji pirmą kartą tapo pirma pasaulio rakete.

Pirmą savo „Didžiojo kirčio“ serijos turnyrą rusė laimėjo 2004 metais Vimbldone, kai jau buvo 17-a. Ji trečia pagal jaunumą Vimbldono čempionė po Lottie Dod ir Martinos Hingis.

Antra pergalė Didžiojo kirčio serijos turnyruose buvo pasiekta 2006 netais JAV atvirame čempionate, o trečia - 2008-ais Australijos atvirose pirmenybėse.

M. Šarapovai prie svarbiausių pergalių kolekcijos ilgai trūko „French Open“ turnyro titulo, kurį rusei pagaliau pavyko iškovoti 2012 metais „Roland Garros“ aikštyne. 2014-ais ji pakartojo savo sėkmę Prancūzijoje pakeliui link nugalėtojos pakylos įveikusi ispanę Garbinę Miguruzą, kanadietę Eugenie Bouachard ir rumunę Simoną Halep.

M. Šarapova yra užsiregistravusi po dviejų savaičių žaisti turnyre Majamyje „Miami Open“, vėliau kovoti Štutgarte, Madride ir Romoje, birželį ji ketino siekti trečio „Roland Garros“ titulo, o vėliau ketino varžytis Vimbldone, Monrealyje ir Rio olimpinėse žaidynėse.

Bet dabar rusės ateitį nusprendė ITF. Ji nuo kovo 12 dienos laikinai nušalino M. Šarapovą nuo visų turnyrų, kol bus išspręsta rusės byla.

Rusijos teniso federacijos prezidentas Šamilis Tarpiščevas paskelbė, kad jokios grėsmės Rusijos tenisui po M. Šarapovos dopingo skandalo nėra.

„Tegul kalba, kad mes nedalyvausime olimpiadoje. Jokios grėsmės Rusijos tenisui nėra. Marija po to tęs karjerą“, - agentūra „R-Sport“ cituoja Š. Tarpiščevą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (455)