Prieš du mėnesius lygos vadovu tapęs ilgametis lietuviško futbolo transliuotojo futbolo.tv direktorius Rimvydas Čekavičius į kompaniją pasikvietė karjerą baigusį Deividą Šemberą.

„Dvejonių buvo, nes Deivido visiškai nepažinojau. Tačiau jo atsidavimas ir reiklumas neabejotinai padės įrodyti, jog lietuviškas futbolas gali būti įdomus“, - pokalbį su portalu futbolas.lt pradėjo naujasis lygos direktorius.

R. Čekavičius, gavęs federacijos ir klubų palaiminimą, pareigose pakeitė trejus metus lygai vadovavusį Justiną Garliauską.

„Šalia futbolo esu penkerius metus. Turėjau idėjų, kaip kai kuriuos dalykus galima padaryti geriau, tai kilo jam padėti. Prasidėjo pokalbiai su federacija, su klubais ir ratas pradėjo suktis“, - pasakojo R. Čekavičius.

– Sakykite, su kuo buvo lengviau susitarti: su klubais ar federacija?

– Ir su vienais, ir su kitais buvo gana lengva. Sunkiau susitarti buvo su laiku (šypsosi). Ta prasme, kad nepasibaigus sezonui, negalėjome daryti kai kurių žingsnių.

– Kokie tie žingsniai?

– Tiek klubai, tiek federacija, gerbdami savo partnerius, nenorėjo skubinti įvykių. O pasibaigus čempionatui, tiek sprendimai ir buvo priimti. Šioje vietoje norėčiau padėkoti prieš tai vadovavusiam Justui Garliauskui, kuris per savo kadenciją atliko daug nematomo darbo.

– Sakykite, ar dabartinė A lygos valdžia liktų patenkinta tokiu darbu per trejus metus, koks buvo atliktas vadovaujant ankstesnei valdžiai?

– Provokuojate.. Mūsų atėjimas ir yra susijęs su tuo, kad mūsų manymu galima padaryti ir daugiau, ir geriau. Bet darkart pakartosiu, kad Justas padarė labai daug nematomo darbo.

– Kas yra vadovaujant A lygai nematomas darbas?

– Tarkime, aš pats būdamas tiek metų šalia futbolo, iki šiol nežinojau registracijos niuansų. Nematomas darbas vyksta, tarkime, kuriant taisykles.

– Prezidentu pasirinktas D. Šemberas. Jis buvo vienintelis kandidatas ar buvo ir daugiau?

– Pasvarstymų tikrai buvo. Aš Deivido nepažinojau, tad buvo abejonių dėl bendro darbo, juk kaip sakoma, turi sutapti auros. Bet kaip yra dabar.. geriau tiesiog negali būti. Su juo pastarąsias savaites kalbu ir susirašinėju daug daugiau nei su žmona (šypsosi). Jis absoliučiai visas yra paniręs į darbą. Tikrai yra žymiai geriau negu tikėjausi. Jis yra labai reiklus ir sau, ir kitiems.

– Būna taip, kad ne jūs, o jis jums duoda velnių?

– Visaip būna (juokiasi). Iš tikro, tai jei ką nors sutariame, tai būtinai turime tai padaryti. Deividas visada pasidomi, kaip pavyko padaryti ar pavyko padaryti. Niekados nepamiršta. Pavyzdys dėl tvarkaraščio sudarymo. Tai yra dalykas, kuris visiškai nepriklauso Deividui, tačiau jis iki dviejų nakties sėdėjo kartu, teikė savo pasiūlymus, domėjosi, kodėl priimami vienokie ar kitokie sprendimai. Ta prasme, tai yra visiškai atsidavęs savo darbui žmogus.

– Tvarkaraštis yra turbūt opiausias klausimas žiūrovams, tad jei jau užsiminėte apie jį, kodėl buvo priimti tokie sprendimai, kokie buvo priimti?

– Sprendimą žaisti darbo dienomis palaikė visi klubai. Mintis paprasta – ypač vasaromis miestuose daugiau žmonių lieka darbo dienomis, o ne savaitgaliais. Ir šiam sprendimai pritarė ne tik Vilnius, tačiau, tarkime, Utena ar Kauno klubai.

Šiuos sprendimus mes darome tikrai ne dėl to, kad būtų blogiau. Lietuvos futbolas turi labai daug konkurentų. Nuo koncerto, spektaklio iki parodos, kino teatro, jūros, ežero ir krikštynų. Todėl ieškome sprendimo, kuris leistų eiti arčiau žiūrovo.

Kitas dalykas – mūsų susitarimas su televizija ir parinktas laikas – trečiadienis aštuoniolikta valanda. Mūsų manymu, šis laikas yra labai geras, nes tai pikinis laikas.

Kalbant apie Vilnių, tai suprantu, kad dėl kamščių tai yra problema ir žmonėms gali kilti šiokių tokių nepatogumų atvykstant į stadioną. Bet taip, ko gero, yra tiktai Vilniuje. Kituose miestuose tokių kamščių nėra ir tokios problemos nebus.

Iš kitos pusės rungtynės Vilniuje vyks kas dvi savaites. Jei rungtynių netransliuos televizija, tai jos prasidės dar vėliau. O jei transliuos, negi neįmanoma rasti sprendimų du kartus per mėnesį?

– Kalbant apie tai, kodėl padaryta taip, kad tiek Vilniuje, tiek Kaune po dvi savaites futbolo nebus, o kai bus – tai po dvejas rungtynes. Iš tikro, nesuprantama...

– Jūs visiškai teisus. Bet tokie burtai.

– Turbūt yra tekę girdėti, kad Europos čempionato atrankos burtuose būna sąlygos. Tarkim, kad Rusija ir Ukraina negali žaisti vienoje grupėje. Kodėl nebuvo galima padaryti to paties ir su A lyga?

– Įvardinčiau tai paprasčiausia nepatirtimi. Anksčiau tokių problemų nebūdavo, o dabar klubai pareiškė, kad ratų sukeisti jie nenori. Tai ir liko taip, kaip lėmė burtai.

– Jonavos „Lietava“ prašėsi pirmojo rato kelias rungtynes žaisti išvykoje, kad namų rungtynių nereiktų žaisti Kaune. Kodėl nebuvo galima padaryti jai išimties?

– A lygos asociacijos darbdaviai yra A lygos klubai. Toks buvo bendras visų sutarimas.

– Tvarkaraštį aptarėme. Kokius darbus dar yra atlikusi naujoji lygos valdžia?

– Oj, tų darbų yra atliekama ir buvo atliekama daug. Kol kas galbūt ne viskas matoma, tačiau artėjant čempionatui, jie tikrai pasimatys.

– Tai kokie tie artimiausi darbai? Tokie, kurie būtų matomi, o internete virtų aistros. Kažkas rodytų, kad yra patenkinti, kiti – nepatenkinti..

– Mes dirbame tam, kad visi būtų patenkinti.

– Juk tai neįmanoma..

– Turbūt, taip. Bet futbolo bendruomenė turi suprasti, kad įskaičiavus šventinį laikotarpį, šiose pareigose esame vos du mėnesius. Todėl natūraliai dar daug ko nespėjome. Mes ilgai diskutuojame ir tokiu būdu ieškome geriausio sprendimo. Paprasčiausiai ne viskas nuo mūsų priklauso.

– Pavyzdžiui, nuo ko priklauso ir kokie dalykai?

– Nuo visko: nuo klubų interesų, nuo rinktinės interesų, nuo televizijos interesų, nuo rėmėjų interesų. Nuo daug ko priklauso. Visi mato tik sprendimus, tačiau nemato, kokius kelius iki tų sprendimų reikia nueiti.

– Ar yra dalykų, dėl kurių jau teko nusivilti?

– Mums atėjus, apskritai, situacija nėra paprasta. Mes turime įtikinti savo idėjomis, kaip padaryti, kad viskas bus kitaip. Žmonės, visų pirma, turi patikėti mumis, turiu omenyje, Čekavičių ir Šemberą. Visų antra, jie turi patikėti, kad viskas bus kitaip. Tai mums yra dvigubai sunkiau. O nepavykusius dalykus vertinu paprastai – tiesiog taip turi būti.

– Kokia yra jūsų vizija. Kas turėtų atsitikti, kad po trejų metų galėtumėt aukštai iškelti galvą?

– Mūsų naujasis šūkis skamba: „Skaidrumas. Pagarba. Pasitikėjimas“. Tai mes norime, kad išgirdus šiuos tris žodžius, žmones juos galėtų gretinti prie futbolo. Potencialiems rėmėjams tada nekiltų klausimas, remti komandą ar ne – juk čia vyrautų skaidrumas, čia būtų pagarba vieni kitiems ir čia visos pusės pasitiki viena kita. Pagrindinis dalykas yra sukurti aiškias taisykles, pagal kurias būtų žaidžiama.

Iš kitos pusės, man tenka dirbti ne tik futbole, tačiau ir krepšinyje. Nors daugelis bijo tos priešpriešos su krepšiniu, tačiau šiandien futbolas iš krepšinio dar turi ko pasimokyti. Aš to nebijau pasakyti garsiai, nes ten yra sukurtos taisyklės. Tuo pačiu, tiek klubai, tiek pati lyga auga.

– Sakykite, bus kas nors daroma, kad rungtynių protokolai atitiktų realybę. Turiu omeny, išgalvotą žiūrovų skaičių?

– Bus (juokiasi).