„Gavau išankstinę Kalėdinę dovaną – galėsiu kiek pailsėti“, – juokavo antrus metus iš eilės geriausiu šalies lengvaatlečiu išrinktas sportininkas, prieš kelias savaites treniruotės metu susilaužęs padikaulį.

Praėjusiais metais A. Gudžius Universiadoje pasidabino bronzos medaliu, bet planetos pirmenybėse net neiškopė į finalą ir liko 14-as.

Gruodžio 10 dieną Tarptautinei lengvosios atletikos federacijų asociacijai (IAAF) sumažinus Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių normatyvą nuo 66 iki 65 metrų, A. Gudžius iškart gavo kelialapį į Braziliją, nes įrankį jau porą kartų yra numetęs toliau: gegužę Kauno sezono atidarymo varžybose (65,20 m) ir birželį LLAF taurės varžybose (65,25 m).

„Jau pats laikas ir vyriškus rezultatus rodyti, o ne vaikiškus (juokiasi). Tikiu, kad tiek olimpiadoje, tiek Europos čempionate pavyks pasirodyti tikrai neblogai“, – į ateitį pozityviai žvelgė būsimas olimpiados debiutantas.

Šį kartą šalia A. Gudžiaus stovėjo pirmą kartą tokio pripažinimo susilaukusi ėjikė Brigita Virbalytė-Dimšienė. LRT televizijoje sporto žurnaliste dirbanti moteris nesėkmingai Lietuvai susiklosčiusiame pasaulio čempionate užėmusi aukščiausią – septintą – vietą.

„Sezonas man buvo labai netikėtas – pati sau įteikčiau metų staigmenos titulą. Žinojau, kad tos merginos, kurios su manimi konkuravo, buvo laimėjusios medalius jaunimo čempionatuose ar universiadoje, todėl žinojau, kad bus sunku. Sportinis ėjimas nėra labai populiari sporto šaka, todėl ir internete balsų sulaukiau mažiau – nelabai tikėjausi“, – kuklinosi 30-metė lengvaatletė.

„Pranokau visų ir, svarbiausia, savo pačios lūkesčius, nes tik sapnuose galėjau patikėti, kad galiu būti tarp 8 stipriausių pasaulio ėjikių – juk tai labai sunkiai įgyvendinama misija. Po Pekino vis dar negaliu patikėti, kad taip įvyko“, – apie savo pelenės istoriją pasakojo B. Virbalytė-Dimšienė.

Ji, kaip A. Gudžius ir dar 18 sportininkų jau turi kelialapius į kitą vasarą vyksiančią olimpiadą

„Iš tikrųjų labai sunku prognozuoti. Žinau tik vieną: visos sportininkės bus pačios geriausios sportinės formos, nes visada rezultatai olimpinėse žaidynėse kur kas geresni nei kitose aukščiausio rango varžybose. Bet labai norėčiau pagerinti asmeninį rezultatą – jeigu šis rekordas kristų, tai tikrai galima svajoti apie nežemą vietą“, – mintimis dalijosi Lietuvos rekordininkė.

30% galutinių rinkimų rezultatų lėmė Lietuvos žurnalistų, 30% – Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) tarybos narių ir 40% – sporto sirgalių balsų.

– Antrus metus iš eilės laimėjai geriausio Lietuvos lengvaatlečio titulą. Ar tikėjaisi, kad pavyks jį apginti?, – žurnalistai paklausė A. Gudžiaus.

– Pagal žmonių apklausą nelabai (juokiasi), bet žiūrint į sezono rezultatus tikėjausi: pagal taip, kaip aš sudalyvavau ir kaip kiti sudalyvavo.

– Lyginant praėjusius ir šiuos metus: kuo jie skyrėsi?

– Ai... Nei pernai buvo gerai, nei šiemet. Reikia stengtis, temptis aukštyn – tikrai yra kur. Pagaliau reikia įvykdyti, nes vis bandau, stengiuosi, žadu... Bet 2016 metų olimpiada – tas taškas, kuriame trūks plyš reikia. Ir manau, kad padarysiu.

– Visus nustebinote į šventę atkeliavęs su ramentais. Kas nutiko ir kaip vyksta gijimas?

– Treniruotės metu kiek išsiblaškiau, neteisingai koją pasukau ir stuktelėjau taip, kad lūžo padikaulis. Šiai dienai viskas – gijimo eigoje. Vienas iš tikslų yra greitai pasveikti. Manau, kad viskas juda teigiama linkme – skausmų nejaučiu. Po Kalėdų eisiu pas gydytoją, kuris, tikiuosi, pasakys, kad jau galės greitai grįžti į rėžimą. Ačiū Dievui, kad tai įvyko ne kovą ar balandį...

– Sakote, kad kitąmet trūks plyš reikia parodyti gerus rezultatus. Spaudimą jaučiate iš šalies ar pats jau sukuriate?

– Jau pats laikas. Vyras esu: turiu žmoną, vaikus. Reikia ir vyriškus rezultatus rodyti, o ne vaikiškus (juokiasi). Kol kas sunkiai sekasi išbristi iš nesėkmių liūno.

– Ar pasiruošimas olimpiadai kažkiek skirsis nuo kitų metų?

– Kiekvienais metais mane treneris fiziškai paruošia tobulai, tiesiog pats pridarau techninių, psichologinių klaidelių ir to pasekoje gaunasi tai, kas gaunasi – šiai dienai kokius mes matome rezultatus. Bet jeigu ištaisysiu visas technines klaidas, kurių nepavyko pernai ištaisyti, pradėsiu sezoną gana aukštais rezultatais ir tai sugebėsiu išlaikyti, tai ir olimpiadoje, ir Europos čempionate pavyks pasirodyti tikrai neblogai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)