Kas laukia regbio žaidėjų ir žiūrovų? Pakeitimus pakomentavo tarptautinės kategorijos arbitras vilnietis Ramūnas Grumbinas, šiemet vadovavęs keliolikai tarpvalstybinių rungtynių regbio turnyruose, kurie vyko Vengrijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Bosnijoje ir Hercegovinoje:

„Svarbiausias pasikeitimas – prispaudimo vertė bus net 3 kartus didesnė, nei baudos smūgio. Vienos atakos metu bus galima pelnyti net 8 taškus. Ar tai bus revoliucija regbio žaidime? Aišku, kad žymiai keisis žaidimo strategija, daugiau bus žaidžiama rankomis, o tai turėtų dar labiau didinti gausių ir reiklių žiūrovų susidomėjimą šia dinamiška sporto šaka. Juk žiūrovams yra daug įdomiau stebėti žaidimo dinamišką žaidimą, negu ilgokas pasiruošimo pauzes, ruošiantis baudos smūgiui į vartus. Be abejo, regbio sportui grįžus į olimpinių žaidynių šeimą, bus ir toliau keliami vis didesni reikalavimai“.

Taškų skaičiavimas

Kamuolio prispaudimas įskaitiniame plote – 6 taškai (buvo 5).

Baudos smūgis – 2 taškai (buvo 3).

Smūgis į atšokusį nuo žemės kamuolį (drop-goal) – 2 taškai (buvo 3).

Realizacijos smūgis po prispaudimo – 2 taškai (nepakito).

Baudos prispaudimas, kuris fiksuojamas, kai teisėjas įsitikinęs, kad jei nebūtų sužaista nesportiškai, tai prispaudimas būtų pasiektas – 8 taškai, realizacijos smūgis nevykdomas (buvo 5 taškai plius realizacijos smūgis vartų centre).

Šių pakeitimų tikslas – skatinti komandas siekti kamuolio prispaudimo varžovų įskaitiniame plote.

Pradinis smūgis

Jeigu pradinį smūgį komanda atliko neteisingai, tai skiriamas laisvas smūgis aikštės centre. Anksčiau buvo skiriamos grumtynės arba smūgio pakartojimas.

Šio pakeitimo tikslas – spartinti žaidimą.

Atviros grumtynės

Susiformavus atviroms grumtynėms su kamuoliu rankose (maul), jos turi pradėti judėti į priekį po 5 sek. Jei tai neįvyko, o teisėjas mato grumtynėse esantį kamuolį, tai jis nurodo atakuojančiai komandai žaisti kamuoliu. Jei tai neįvykdoma, tai tik tuomet skiriamos grumtynės.

Šio pakeitimo tikslas – rečiau stabdyti žaidimą.

Persvaros (naudos) taisyklė

Jei besiginanti ekipa prasižengia keletą kartų, tai po teisėjo švilpuko, atakuojančios komandos kapitonas gali pasirinkti, kurios pražangos vietoje atnaujinti žaidimą.

Šio pakeitimo tikslas – skatinti atakuojantį žaidimą ir riboti besiginančios komandos galimybes prasižengti.

Žaidimas nuo 5 m linijos

Kai prasižengia atakuojanti komanda ir yra skiriamos grumtynės ant 5 metrų linijos , tai besiginanti komanda toje vietoje gali pasirinkti laisvą smūgį į atšokusį nuo žemės kamuolį (drop out).

Šio pakeitimo tikslas – didinti galimybę spartinti žaidimą.

Rungtynių pabaiga

Kai pasibaigus oficialiai skirtam žaidimo laikui, skiriamas baudos arba laisvas smūgis po kurio kamuolys smūgiuojamas į užribį, tai rungtynės nesibaigia, o tęsiamos toliau, t.y. kamuolys metamas iš užribio. Rungtynės baigsis, kai kamuolys vėl taps nežaidžiamu.

Šio pakeitimo tikslas – skatinti atakuojančio žaidimo galimybes.

Kas pirmieji išbandys taisykles?

Nuo ateinančių 2016 metų naujos taisyklės bus bandomos. Jos bus įvestos įvairaus lygio varžybose: pasaulio jaunimo čempionato finale, Tautų taurės, Tarpkontinentinės iššūkio taurės, Australijos, Velso regioniniuose čempionatuose ir kt. Tik po išbandymų bus sprendžiama, ar taisyklių pakeitimai bus galutinai patvirtinti ir įsigalios nuo 2017 m. sausio mėn. visuose svarbiausiuose pasaulio turnyruose.

Išvados

Nauji taisyklių pakeitimai siūlomi, siekiant didinti spartą, rečiau stabdyti ir tuo pačiu skatinti atakuojantį žaidimą, mažinti pražangų skaičių.