Jaunių žaidynes, tradiciškai, kartu su įvairių sporto šakų federacijomis rengia Lietuvos sporto federacijų sąjunga (LSFS). Jos generalinė sekretorė Agnė Vanagienė tvirtina, kad šiais metais labai pasiteisino naujoji taškų skaičiavimo sistema.

„Pirmiausia reikėtų pasakyti, kad šiemet LSFS teko dviguba užduotis. Rengėme ne tik 2015 metų Lietuvos jaunių sporto žaidynes, tačiau ir Sporto vilčių žaidynes, kuriose varžėsi sporto šakos, nepatenkančios į jaunių žaidynių programą. Šiose dvejose žaidynėse dalyvavo sportininkai, atstovaujantys 38 sporto šakoms ir daugumai savivaldybių“, - vardino A. Vanagienė. - Galiu pasidžiaugti, kad pasiteisino mūsų sukurta nauja įskaitinių taškų skaičiavimo sistema. Kiekvienoje sporto šakoje nugalėtojas gavo vienodą taškų skaičių, priklausomai nuo joje dalyvavusių savivaldybių skaičiaus. Naujoji sistema pridėjo aiškumo ir sąžiningumo.“

Šių metų jaunių žaidynės finišavo 7 sporto šakų finalo varžybomis Šiauliuose, dalyviams buvo surengta speciali vakaronė.

„Šventė visiems patiko, tik galbūt tikėjomės didesnio miesto gyventojų skaičiaus apsilankymo“, - svarstė LSFS vadovė. - Matome, kur galime ir turime tobulėti. Su visomis sporto šakų federacijomis organizuosime atskirus susitikimus, aptarsime vykusių žaidynių eigą, kylančius nesklandumus ir jų prevenciją.“

Pirmoje žaidynių grupėje (18 sporto šakų) tarpusavyje konkuruoja du didžiausi miestai - Vilnius ir Kaunas. Šiais metais geriau sekėsi kauniečiams, surinkusiems 44459,44 taško. Sostinės atstovų sąskaitoje - 44268,98 taško.

Antroje grupėje (16 sporto šakų) puikiai pasirodė šiauliečiai, sugebėję įtikinamai aplenkti didesnį Klaipėdos miestą. Saulės miesto sportininkai pelnė 24456,09 taško, o uostamiesčio – 23200,55. Treti liko panevėžiečiai - 21243,38 taško.

„Didelę staigmeną pateikė Šiaulių krepšininkai, kurie tapo čempionais pirmą kartą istorijoje. Tiek Klaipėda, tiek visi kiti miestai ir rajonai, remiantis nauja įskaitinių taškų skaičiavimo sistema, galės objektyviai įvertinti atitinkamų sporto šakų padėtį mieste ir jų perspektyvas“, - rezultatus analizavo pašnekovė.

Itin daug pagyrimų nusipelnė trečios grupės (12 sporto šakų; 4,5-10 tūkst. moksleivių savivaldybėje) laimėtojai alytiškiai. Jie pelnė 16971,54 taško ir smarkiai aplenkė marijampoliečius (13724,40) ir Kauno r. sportininkus (10165,30). Aukštą ketvirtą vietą šioje grupėje užėmė Šilutės r. sportininkai (9236,18).

„Alytus yra puikus pavyzdys tiek turimų sporto bazių prasme, tiek požiūriu į sportininkus ir sportą bendra prasme“, - džiaugėsi A. Vanagienė. - Stengiuosi dalyvauti visų sporto šakų finalo varžybose kur jos bevyktų, ir visuomet, jei jose dalyvauja Alytaus sportininkai, susitinku šio miesto Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėją Adomą Andrušaitį. Jis nuoširdžiai palaiko savo miesto sportininkus, rūpinasi jų gerove. Tai tik patvirtina miesto sporto vadovo požiūrį į žaidynių svarbą ir savo sportininkus“, - pasakojo LSFS generalinė sekretorė.

Ketvirtoje grupėje (10 sporto šakų; 3-4 tūkst. moksleivių savivaldybėje) prizininkais tapo Utenos (8349,68), Biržų (7699,03) ir Kelmės (6628,77) sportininkai.

Penktoje (6 sporto šakos; 2-3 tūkst. moksleivių savivaldybėje) geriausiai sekėsi Joniškio (5341,61), Kupiškio (4208,62) ir Skuodo (3369,40) atstovams, o šeštoje (6 sporto šakos; iki 2 tūkst. moksleivių savivaldybėje) - Palangos (4886,99), Pagėgių (4716,84) ir Visagino (3554,19).

LSFS džiaugiasi, kad jaunuosius sportininkus į varžybas stengiasi deleguoti net mažiausios savivaldybės. Ne visada ir ne visiems pavyksta pasiekti gerų rezultatų, tačiau tai yra gera proga palyginti savo sugebėjimus, įvertinti savo darbo rezultatus. Vis dėlto šiemet nustebino Kaišiadorių atstovai, nusprendę nedalyvauti žaidynėse.

„Kiekvienas dalyvis mus tikrai džiugina ir įprasmina atliekamą darbą. Visada labai smagu matyti mažesnius miestus, kaunantis tarp finalininkų su geriausiais jaunaisiais šalies sportininkais. Vis dėlto šiemet žaidynėse nedalyvavo Kaišiadorių ir Neringos savivaldybės. Neringos savivaldybė pagal galimybes bent jau buriavimo varžybose stengiasi visada dalyvauti. O štai iš Kaišiadorių savivaldybės gavome atsakymą, kad šiam rajonui - vieninteliam visoje Lietuvoje – žaidynių reglamentas nepalankus meistriškumo atžvilgiu. Labai viliamės, kad nauji pokyčiai paskatins ir šį rajoną prisijungti prie žaidynių dalyvių“, - sakė LSFS generalinė sekretorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)