Užkulisiuose burbėjo rumunai, burbėjo rusai, burbėjo lietuviai, o aidu panašias mintis turbūt kartojo daugumos iš pusšimčio valstybių, dalyvaujančių pasaulio čempionate, atstovai. Ir riebūs žodžiai adresuoti buvo japonams.

Kiokušin karatė pradininkai šeštadienį dominavo tarp savų namų sienų tiek vyrų, tiek moterų varžybose, likusiems palikdami trupinius nuo vaišių stalo.

Tie, kurie nepasitenkino tokia porcija, griežė dantį ant teisėjų. O atėjus vakarui neapsikentę savo nuomonę reiškė jau nebe pusbalsiu, o garsiais šūksniais.

Nepasitenkinimas prasiveržė per trečio rato dvikovą tarp Antano Klibavičiaus ir japono Harutakos Okazaki. Sunkiasvoris iš Lietuvos galingais smūgiais net kelis kartus paguldė ant tatamio dviem galvomis mažesnį oponentą, bet teisėjai nefiksavo nokdauno („wazari“). Nors būtent to iš jų skanduote reikalavo 6 tūkst. vietų turinčios „Metropolitan Gymnasium“ tribūnos, kuriose svečių iš užsienio buvo keliskart daugiau nei vietos kiokušin karatė gerbėjų.

Garsus švilpimas kilo ir per grumtynes tarp Luko Kubiliaus ir Yoshiki Mogi. Lietuvis „išjungė“ japoną labai panašiu būdu kaip A. Klibavičius. Sustabdę kovą teisėjai tatamio krašte susibūrė pasitarti akis į akį. Šįkart jie nusprendė nebekaitinti aistrų ir priėmė L. Kubiliui pergalę atnešusį sprendimą.

Bet Vytautui Cėplai, Eventui Gužauskui, Ingai Mikštaitei ir būriui kitų tautybių sportininkų pasisekė mažiau.

„Sako, kad žiūrovai visada teisūs, nes jie mato objektyviausią vaizdą. Šiandien girdėjome publikos nuomonę, ir ji sutapo su mūsų manymu. Kai kurių sprendimų mes tikrai nesupratome“, – DELFI prisipažino vienas Lietuvos rinktinės trenerių Ričardas Poška.

Bet kritikuodamas teisėjus specialistas stengiasi neminėti japonų, kurie savo rankose ir laiko Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) vairą.

„Nuoseklumo trūko, nes skiriasi šalys, iš kurių atvykę teisėjai. Azijos atstovams kompetencijos, kovos supratimo šiek tiek stinga, bet nemanau, kad kas nors daroma tyčia.

Kitas dalykas, kad kovodami japonai sugeba vizualiai parodyti, kaip visą savo energiją sudeda į smūgį. Tiesiog visas kūnas tai šaukia. O lietuviams galbūt trūksta tokio ekspresyvumo, gal mes per drovūs“, – paklaustas, ar teisėjai tikrai palaiko šeimininkus, diplomatiškas stengėsi išlikti R. Poška.

Visiškai kitokią nuomonę turi Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) trenerių tarybos pirmininkas ir Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) prezidiumo narys Romas Vitkauskas.

Jo žodžiais, lietuviai patys kalti, kad sekmadienį ant tatamio jų kops dvigubai mažiau, nei planavo R. Vitkauskas.

„Aš asmeniškai neturiu nė vieno priekaišto teisėjams. Nė vieno. Taip, publika šiandien reagavo karštai, kadangi ją daugiausiai sudarė užsieniečiai, nusiteikę prieš japonus. Bet rytoj, kai susirinks pilna salė vietinių – į antros dienos varžybas parduoti visi bilietai – reakcija bus visiškai kitokia.

Mūsiškiai turėjo visas sąlygas laimėti, ne vienas buvo sunkesnis už savo varžovą. Ką darysi, kad japonas pirmiausia miršta ir tik tada pralaimi. O mums tiesiog reikia daugiau treniruotis. Sutinku, kad Europoje teisėjavimas būna objektyvesnis, bet jei esi stiprus, tau jis nesutrukdys“, – DELFI kalbėjo R. Vitkauskas.

Primename, kad antra pagal dydį tarp čempionato dalyvių Lietuvos rinktinė per dieną nukraujavo gana smarkiai: iš 17 į Tokijų atvykusių atletų toliau į medalius pretenduoja šeši.

Peržengti visus barjerus šeštadienį pavyko tik L. Kubiliui, Valdemarui Gudauskui, Edgardui Sečinskiui, A. Klibavičiui, Gabijai Gudeliauskaitei ir Rūtai Brazdžionytei.

Justinui Kvietkai ir Ritai Pivoriūnaitei turnyras baigėsi pirmame rate, Kęstučiui Radvilai, Ingai Mikštaitei, Norai Vaznelytei, Dianai Mačiūtei ir Dianai Balsytei – antrame, Andriui Draugeliui, E. Gužauskui, V. Cėplai ir Jurui Sokolovui – trečiame.

Net septyni iš jų krito nuo šeimininkų smūgių, patys lietuviai iš kovos pašalino keturis japonus.

Vyrų varžybose pirmąją dieną įvyko trys ratai, moterų, kurių čempionate dalyvauja keturgubai mažiau – du.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvos laiku išsilaikę vyrai santykius toliau aiškinsis šešioliktfinaliuose, moterų laukia aštuntfinalio etapas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)