M. Mizgatis sutriuškino tadžiką, bet nepateikė sensacijos imtyje su kubiečiu Mijainu Lopezu.

Paguodos kovą sustabdė trauma

Antradienį pirmasis iš lietuvių ant „Orlean“ arenos imtynių kilimo išėjo M.Mizgaitis. Lietuvio varžovas Murodžonas Tajčijevas iš Tadžikistano buvo aiškiai ne to kalibro atletas. Tik nuaidėjus švilpukui tadžikas pakibo ant Mindaugo rankų ir teisėjai jau po minutės varžovą pastatė į parterį. Buvo smagu žiūrėti į ridenimų malūną: keturi paeiliui dvitaškiai prasukimai ir teisėjai po pusantros minutės kovos sustabdė susitikimą – rezultatu 8:0 nugalėjo Mindaugas.

Netrukus Mindaugas sužinojo savo priešininką aštunfinalyje. Juo tapo kubietis Mijainas Lopezas, kuris minimaliu rezultatu 2:1 įveikė Bylialą Machovą iš Rusijos.

Akistatoje tarp M. Mizgaičio ir kM. Lopezo sensacijos žiūrovai nesulaukė. Po pusantros minutės kovos kubietis gavo teisę į ataką parteryje, galingai prasuko kairįjį ridenimą (0:2) ir, patenkintas atliktu darbu, ramiai laukė pirmo kėlinio pabaigos.

Antroje susitikimo dalyje M. Mizgaičio aktyvumo protrūkį įvertino teisėjai – jie Mindaugui suteikė šansą paieškoti laimę parteryje. Tačiau lietuviui kalno nepavyko pajudinti ir jis net paprašė teisėjų, kad greičiau grąžintų į stovėseną. Paskutinės atakos nebuvo efektingos. Maža to, prasidėjus paskutinei minutei M. Mizgaitis gavo įspėjimą ir kubiečio pranašumas padidėjo vienu tašku. Dvikova baigėsi rezultatu 0:3.

Ketvirtfinalyje lygiai pagal tokį pat scenarijų M. Lopezas grūmėsi su estu Heiki Nabiu. Skirtumas tik toks, kad arbitrai esto nenubaudė už pasyvumą kovos pabaigoje ir užfiksavo kubiečio pergalę rezultatu 2:0.

M. Mizgačiui teliko sulaukti M. Lopezo pergalės pusfinalyje prieš amerikietį Robertą Timothy Davidą Smithą. Kubiečio sėkmės atveju, Mindaugas būtų kilęs į kovą dėl bronzos, o pirmu jo varžovu paguodoje būtų buvęs rusas Bylialas Machovas.

M. Lopezas dar kartą parodė savo jėgą ir nugalėjo amerikietį aiškia persvara rezultatu 8:0 bei atvėrė Mizgaičiui duris į paguodos turnyrą dėl bronzos apdovanojimo.

Paguodos turnyras svoryje iki 130 kilogramų prasidėjo grumtynėmis su B. Machovu. Be ilgos žvalgybos varžovai kibo į darbą kryžminiame sukibime. Jie ilgai vaikščiojo ieškodami patogesnės padėties atakai. Beveik po minutės kovos M. Mizgaitis kažką keisti. Rusas pagavo šį momentą ir, galingai stumtelėjęs M. Mizgaitį, nuvertė jį ant kilimo. Po kritimo Mindaugas jau neatsikėlė, o atskubėję medikai atidžiai apžiūrinėjo kairę ranką – paskutinė veterano pasaulio čempionato kova buvo pažymėta trauma. Tikėkimės, kad nieko rimto nenutiko, nes po minutės M. Mizgaitis jau šypsojosi.

J. Matuzevičiaus sunki pergalė pirmoje imtyje nepaliko jėgų sekančioms kovoms

Pranešėjas pristatė žiūrovams, kad ant kilimo Chulio iš Lietuvos kovos su japonu Yuya Maeta. Naujas darbinis sinonimas nesuglumino Juliaus Matuzevičiaus, tačiau jo startas nors ir buvo aktyvus, bet ne toks įžūlus kaip japono. Po pusantros minutės teisėjai įspėjo Julių, bet jis sėkmingai apsigynė parteryje.

Nepatenkintas savimi Julius į eilinį sukibimą su varžovu pašoko lyg įgnybtas. Spaudimas be atvangos sunokino savo vaisius ir dabar jau lietuvis gavo šansą pasinaudoti lengvatinėmis sąlygomis parteryje. Jis ilgai ieškojo gero sukibimo, iškėlė japoną ir, kiek pasitaisęs, švystelėjo už kilimo. Du taškai! „Gaila, kad nepavyko atlikti brangesnio metimo. Per ilgai delsė. Kol ieškojo patogesnės padėties, japonas prasuko dubenį ir minimalizavo pavojų“, – veiksmo subtilybes aiškino šalies jaunimo rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas.

Antrame kėlinyje Julius buvo nubaustas už kovos vengimą (2:1), tačiau penktą minutę aktyviais veiksmais prisikasė iki japono liemens ir parbloškė Y. Maetą ant kilimo (4:1). Japonas nenuleido rankų, susikūrė progą ir tvirtai suspaudė Juliaus galvą. Planuotas veiksmas nepavyko, tačiau varžovo pastangos nenuėjo veltui – Julius atsidūrė ant kilimo (4:3).

Toliau – be galo ilga minutė nervų karo. „Šiuolaikinėse imtynėse paskutinės sekundės neretai nulemia dvikovos baigtį. Gerai, kad Julius atsilaikė, šaunuolis. Tačiau treniruotėse teks skirti dar daugiau dėmesio ištvermės ugdymui“, – pastebėjo O. Antoščenkovas.

Galutinis rezultatas nepakito. J. Matuzevičius nugalėjo 4:3 ir nukeliavo į aštuntfinalį, kur jo laukė baltarusis Viktoras Sasunovskis.

Prieš antrą kovą treneris O. Antoščenkovas kalbėjo, kad baltarusis – tas atletas, kuris Juliui yra įkandamas. „Nepaisant to, jog V. Sasunovskis šiemet Europos žaidynėse iškovojo bronzą, jis turi nemažai spragų. Jei Julius pasinaudos varžovo klaidomis, galima tikėtis ir palankaus rezultato. Abu jie yra geri metikai, tiesa, mano manymu, baltarusis kiek techniškesnis, tačiau Julius galingesnis. Be to, Juliui būtina pradėti kontroliuoti savo kojų darbą“, – svarstė treneris.

Aštuntfinalio pirmas kėlinys baigėsi retu rezultatu 0:0. Abu sportininkai gavo po šansą atakuoti parteryje, abu apsigynė. Julius nuo varžovo ridenimo sėkmingai išsisukinėjo net 30 sekundžių.

Antrame kėlinyje lietuvis buvo įspėtas už pasyvumą ir baltarusis išsiveržė į priekį. Parteryje V. Sasunovskis visgi apčiuopė silpną Juliaus vietą, iškėlė ir metimu už kilimo prisidūrė dar du taškus.

Savo pranašumą baltarusis įtvirtino susukimu ir įveikė lietuvį rezultatu 0:5. Dabar J. Matuzevičiau likimas paaiškės po vienos arba dviejų V. Sasunovskio dvikovų – jei baltarusis patektų į finalą, Juliui atsivertų galimybė parodyti savo meistriškumą kovose dėl bronzos.

Ir V. Sasunovskis numetė lietuviiui gelbėjimosi ratą. Baltarusis paeiliui įveikė kazachą Ašchatą Dilmuchamedovą (3:2), o pusfinalyje paskutinėmis sekundėmis išplėšė pergalę prieš Yusefą Ahmadą Ghaderianą iš Irano (3:3). Dabar jau nuo paties joniškiečio priklausė, ar jis sugebės pasinaudoti dovanėle.

Deja, pirmoje paguodos kovoje Julius nusileido amerikiečiui Patrickui Martinezui rezultatu 0:5 ir baigė savo pasirodymą pasaulio čempionate.