Pasižymi įspūdingais smūgiais

„Tai – žaidėjas, ateityje galintis tapti puikiu pasirinkimu Brazilijos jaunimo rinktinėms, o gal net sulaukti debiuto suaugusiųjų nacionalinėje komandoje“, – 2012 metais ditirambus Victorui Luisui giedojo internetinis žurnalas „Noticias do Futebol“.

Svajoti apie geltonuosius „Selecao“ marškinėlius San Paule gimusiam futbolininkui veikiausiai būtų pernelyg naivu, užtat jis mielai pasimatuotų Lietuvos rinktinės aprangą.

„Man labai malonu, kad Lietuvoje kažkas domisi mano sūnumi“, – DELFI susisiekus su Victoro Luiso tėvu Eraldo Zamblausku, apsidžiaugė pastarasis.

O domėtis yra kuo – kairiojo gynėjo pozicijoje rungtyniaujantis lietuvių kilmės brazilas savo vietą po saulę sugebėjo išsikovoti šalyje, kurioje futbolą žaidžia net šuo su kate.

Praėjusiame sezone Victoras Luisas buvo tvirtas „Palmeiras“ klubo pagrindinės sudėties žaidėjas. Brazilijos pirmenybėse jis sužaidė 28-erias rungtynes, per kurias pasižymėjo 1 įvarčiu ir 3 rezultatyviais perdavimais.

Kairiakojo futbolininko šūvis iš maždaug 25 metrų praėjusią vasarą pribloškė ir draugiškame turnyre San Paule dalyvavusią Florencijos „Fiorentina“ (Italija) komandą.

Tačiau kuomet žiemą į „Palmeiras“ atvyko 84-erias rungtynes Brazilijos rinktinėje sužaidęs Ze Roberto ir dar du kairiojo krašto gynėjai, jauniausias iš šios kompanijos Victoras Luisas turėjo užleisti savo vietą.

Aštuonis šalies čempionų titulus per šimtametę istoriją iškovojusio klubo vadovai nusprendė, kad perspektyviam žaidėjui bus naudingiau ne trintis ant atsarginių suolo, o žaisti kitoje komandoje, ir išsiuntė jį į „Serie B“ pirmenybėse rungtyniaujančią „Ceara“.

Šiame sezone Victoras Luisas spėjo sužaisti 10 mačų ir savo sąskaitoje turi 1 įvartį bei 2 rezultatyvius perdavimus. Beje, iš „Palmeiras“ pasiskolintas futbolininkas laikomas brangiausiu „Ceara“ gretose – portalas transfermarkt.co.uk jį vertina beveik 1,5 mln. eurų. Iš pastaruoju metu į Lietuvos rinktinę kviečiamų žaidėjų didesne kaina rinkoje gali pasigirti tik „Watford“ (Anglija) klubo vartininkas Giedrius Arlauskis, įvertintas 2,4 mln. eurų.

Lietuvių kilmės „paulistano“ (taip Brazilijoje vadinami San Paulo gyventojai) žinomas ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovams.

„Mes šį žaidėją stebime jau metus“, – DELFI teigė LFF rinktinių direktorius Robertas Tautkus.

Tad ar Lietuvos futbolo gerbėjai turi pagrindo tikėtis, kad nacionalinę komandą ateityje sustiprins „legionierius“ iš Brazilijos?

Nuo „Porto“ pasiūlymo sulaikė klubo vadovai

Victoro Luiso giminystės su Lietuva ryšys nusidriekia per keturias kartas į praėjusį amžių, per Atlanto vandenyną persikėlė jo prosenelis Juozas Zamblauskas, Brazilijoje sukūręs šeimą su Marijona Kawalenska.

„Apie mūsų giminės istoriją žinau tik tai, ką man yra papasakoję dėdės. Žinau, kad iš Lietuvos senelis pasitraukė dėl kilusio konflikto“, – DELFI aiškino futbolininko tėvas E. Zamblauskas.

52-ejų Eraldo San Paule darbuojasi reklamos srityje. Į „Palmeiras“ jaunimo akademijos treniruotes savo sūnų jis nuvedė, kai šiam buvo vienuolika.

„Porcos“ (išvertus iš portugalų kalbos – kiaulėmis) pravardžiuojamas klubas pagal gerbėjų skaičių visoje Brazilijoje nusileidžia tik „Flamengo“, „Corinthians“, „Sao Paulo“ ir „Vasco da Gama“ ekipoms.

2012-ais „Palmeiras“ paskolino Victorą Luisą galingiausiam Portugalijos klubui „Porto“. Antroje pagal pajėgumą nacionalinėje lygoje žaidžiančioje rezervinėje komandoje brazilas užsitarnavo gerą vardą, todėl sulaukė pasiūlymo persikelti į „Porto“ ilgesniam laikui. Anot E. Zamblausko, sandoris neįvyko klubams nesusitarus dėl finansinių sąlygų.

Galimybę įsigyti Victorą Luisą svarstė ir Ispanijos, Belgijos klubai, bet „Palmeiras“ nusprendė išlaikyti savo auklėtinį bei paruošė jam ilgalaikę sutartį, galiosiančią iki 2017 metų.

Kokių kozirių turi praeityje saugo ir net puolėjo pozicijose žaidęs 180 cm ūgio brazilas?

„Victoras pasižymi stipriu smūgiu iš tolimų ir vidutinių distancijų, standartinių padėčių realizavimu, fizine jėga ir atkaklumu gynyboje“, – vardija E. Zamblauskas.

Beje, profesionalus futbolininkas yra ir 29-erių Victoro Luiso pusbrolis Thierry Zamblauskas, atstovaujantis „Atibaia“ komandai iš trečios pagal pajėgumą San Paulo lygos.

Thierry Zamblauskas

Sutiktų net atsisakyti braziliško paso

Nors Zamblauskų giminė nedalyvauja San Paulo išeivių iš Lietuvos bendruomenės veikloje, nukirsti savo lietuviškų šaknų jie neketina. Priešingai.

E. Zamblauskas atviras: protėvių šalis jam įdomi dėl sūnaus karjeros perspektyvų. Įgijęs Europos Sąjungos šalies pilietybę, Victoras Luisas būtų paklausesnis tarp Senojo žemyno klubų, į kuriuos trokšta išvykti kone kiekvienas Brazilijos futbolininkas.

„Victoras svajoja grįžti į Europą, pasirašyti gerą sutartį ir kilti aukštyn. Lietuviškas pasas tikrai padėtų jo asmeninei karjerai. Bet kartu jis būtų daugiau nei laimingas galėdamas ginti Lietuvos rinktinės garbę. Esame pasiruošę padaryti viską, ko reikės pilietybei gauti. Net ir atsisakyti Brazilijos pilietybės“, – tikino E. Zamblauskas.

Victoras Luisas Zamblauskas

Tai veikiausiai nebus būtina, kadangi įvairių sporto šakų atstovų ne kartą kritikuotas Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymas futbolininkui iš Brazilijos leidžia turėti dvigubą pilietybę.

Remiantis juo, tokią teisę turi asmenys, pasitraukę iš Lietuvos iki 1990 metų kovo 11-osios, ir jų palikuoniai: vaikai, anūkai ir proanūkiai.

Anot Migracijos departamento pilietybės reikalų skyriaus vedėjos Daivos Vežikauskaitės, šiuo įstatymo straipsniu norintys pasinaudoti asmenys turi įrodyti, kad jų protėviai iš Lietuvos buvo priversti emigruoti dėl svarbių aplinkybių.

„Teismų sprendimai suformavo praktiką, kokius asmenis galima laikyti pasitraukusiais iš Lietuvos. Pavyzdžiui, jų pasitraukimo priežastis galėjo būti grėsmė gyvybei, šeimos saugumui, karo veiksmai. Tokiu atveju kartu su prašymu dėl pilietybės atkūrimo reikia pateikti dokumentus, patvirtinančius giminystės ryšį su Lietuvos piliečiu ir jo pasitraukimo aplinkybes“, – DELFI aiškino D. Vežikauskaitė, pasak kurios, pilietybės atkūrimo procedūra užtrunka mažiausiai pusmetį.

Afrikiečiui kelią pastojo FIFA

Remiantis Migracijos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuvos pilietybė buvo atkurta daugiau nei tūkstančiui asmenų.

Tarp jų buvo ir futbolininkas iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Larry Cohenas. 27-erių gynėjas, gimęs Johanesburge, savarankiškai kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, prašydamas atkurti Lietuvos pilietybę. Litvakų palikuoniui lietuviškas pasas suteiktas praėjusį lapkritį.

Pasklidus žiniai apie naująjį Lietuvos pilietį, sukruto ir LFF. R. Tautkus žadėjo L. Coheną išbandyti Lietuvos rinktinės stovykloje prieš rungtynes su Anglijos nacionaline komanda Londone. Debiutui ruošėsi ir pats afrikietis, pradėjęs mokytis lietuviškų frazių ir netgi mintinai „iškalęs“ Lietuvos himno žodžius. Bet prie Igorio Pankratjevo auklėtinių jis taip ir neprisidėjo.

LFF persigalvojo pabūgusi galimų FIFA sankcijų, mat paaiškėjo, jog L. Cohenas neturi teisės iškart apsivilkti Lietuvos rinktinės aprangos.

Larry Cohenas (kairėje)

Nors gynėjas nė sykio nebuvo oficialiose suaugusiųjų rungtynėse atstovavęs PAR, jis neatitiko kito FIFA taisyklių reikalavimo.

Pilietybę pakeitusiam žaidėjui leidžiama ginti naujosios šalies garbę tik tuomet, jei jis pats, jo tėvai arba seneliai gimė pastarosios teritorijoje.

L. Coheno atveju, iš Lietuvos kadaise emigravo futbolininko proseneliai.

„Su Larry įvyko nesusikalbėjimas. Galbūt dėl to, kad anglų kalboje žodžiai „senelis“ ir „prosenelis“ mažai skiriasi. Jis sakė, kad jo seneliai atvyko iš Lietuvos. Vėliau paprašiau jo pasižiūrėti dokumentus. Paaiškėjo, kad seneliai gimė Johanesburge.

Larry – geras vyras, o mums kaip tik trūksta vidurio gynėjų. Jis mums veikiausiai būtų tikęs. Galėjome jį užregistruoti ir leisti į aikštę. Bet jeigu kada nors kažkas būtų atkapstęs jo giminės istoriją, būtume gavę baudą ir techninį pralaimėjimą“, – DELFI pasakojo R. Tautkus.

Nors L. Coheno flirtas su Lietuvos rinktine į rimtesnius santykius tuomet neperaugo, jie visiškai nenutrūko. Pasitarnavo futbolininkui ir lietuviškas pasas. Laiškais su L. Cohenu retkarčiais apsikeičiantis R. Tautkus teigė, kad savo gimtinės „Moroka Swallows“ klube iki šiol rungtyniavęs gynėjas ruošiasi persikelti į Olandiją.

Žaidėjai su lietuviškomis pavardėmis – ir Rusijoje, ir Vokietijoje

Jeigu E. Zamblausko žinios apie lietuviškas giminės medžio šaknis yra tikslios, prieš Victorą Luisą turėtų iškilti ta pati užkarda, kuri sulaikė L. Coheną.

Tiesa, FIFA yra palikusi atsarginį praėjimą, kuriuo galėtų pasinaudoti ir Lietuvos piliečiu norintis tapti brazilas. Tam, kad gavęs dvigubą pilietybę galėtų žaisti Lietuvos rinktinėje, Victoras Luisas turėtų bent penkerius metus gyventi Lietuvoje.

Naivu tikėtis, jog futbolininkas „Palmeiras“ iškeistų į kurį nors A lygos klubą, tačiau realybėje jau yra buvę atvejų, kai gyvenamosios vietos reikalavimui apeiti randamas formalus sprendimas. O pats Victoras Luisas po penkmečio kaip tik turėtų būti pakilęs į savo karjeros zenitą.

„Victoras Luisas yra kairiakojis, aktyvus žaidėjas, rungtyniaujantis aukštame lygyje. Mums jau yra tekę bendrauti ir su juo pačiu, ir su jo tėvu, ir su treneriu. Tai – įdomus, jaunas žaidėjas, apie kurį Brazilijoje atsiliepiama labai palankiai. Bet pirma reikia išsiaiškinti, ar jis tikrai galėtų žaisti už Lietuvą. Be to, iki šiol nematėme jo gyvai. Iš rungtynių santraukų sunku spręsti apie žaidėjo meistriškumą, nes jose matai tik tai, ką tau parodo režisierius“, – svarstė R. Tautkus.

Robertas Tautkus

LFF domisi ir kitais jaunais lietuvių kilmės futbolininkais, pasaulį išvydusiais užsienyje.

Vokietijoje gimęs ir užaugęs 21-erių puolėjas Laurynas Kulikas, priklausantis „Hamburg“ klubui, neseniai buvo atvykęs į Lietuvą pademonstruoti savo sugebėjimų.

Federacijos akiratyje yra ir lietuvių šeimoje Sankt Peterburge (Rusija) gimę 18-mečiai broliai dvyniai Tomas ir Andrius Rukai, rungtyniaujantys gynėjo pozicijoje. Pirmasis šiuo metu grūdinasi Madrido „Getafe“ (Ispanija) rezervinėje komandoje, o jo brolis atstovauja Maskvos „Dinamo“ (Rusija) klubo dubleriams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)