Į stadioną bandys prasimušti visais įmanomais būdais

Anglijos rinktinė ne veltui yra seniausia pasaulyje nacionalinė komanda.

Per kone pusantro amžiaus siekiančią istoriją futbolo pradininkai sukūrė ištisą sistemą, kaip išvengti menkiausių nesklandumų žaidžiant ne tik namuose, bet ir išvykose.

Susipažinti su Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadionu, kuriame spalio 12 d. Wayne'as Rooney ir kompanija žais Europos čempionato atrankos rungtynes, atvyko visas pulkas FA atstovų: saugumo pareigūnai, sirgalių klubo delegatas, ambasados Vilniuje darbuotojas.

Delegacija ne tik apžiūrėjo miestą bei stadioną, bet ir iki smulkmenų derino būsimus veiksmus su LFF ir Vilniaus policijos atstovais.

Pastariesiems T. Connifordas įteikė 35 puslapių atmintinę apie Anglijos futbolo gerbėjų įpročius, išleistą specialiai išvykai į Vilnių ir netgi išverstą į lietuvių kalbą.

„Kelti neramumų niekas iš mūsų fanų tikrai neplanuoja, tačiau problemų gali pridaryti alkoholis“, – tiesiai šviesiai įspėjo T. Connifordas.

Prieš tris dešimtmečius futbolo arenose anapus Lamanšo klestėjusį chuliganizmą šalies valdžia pasistengė išrauti su visomis šaknimis ir griežtai kovoja su jo liekanomis iki pat šių dienų.

FA turi daugiau nei dviejų tūkstančių asmenų sąrašą, kuriems draudžiama išvykti iš šalies, kuomet Anglijos rinktinė žaidžia užsienyje.

Bilietus į išvykos rungtynes leidžiama įsigyti tik oficialaus Anglijos sirgalių kelionių klubo nariams. Jais gali tapti tie, kurie nėra palikę įrašų policijos suvestinėse – bet kokia juoda dėmė biografijoje užkerta kelią paskui rinktinę.

Bet smulkių incidentų vis dar pasitaiko: praėjusį rugsėjį Šveicarijoje būrelis svaigiųjų gėrimų padauginusių anglų apgadino transporto priemones, turėjusias nuvežti juos į stadioną, po mėnesio Taline (Estija) trys svečių gerbėjai buvo sulaikyti dėl chuliganizmo, o dar keliems pavyko prasmukti į „A. Le Coq“ stadioną be bilietų.

Į dvikovą Vilniuje FA jau išpardavė visus 850 svečiams skirtų bilietų. Bet neabejojama, kad anglų į Lietuvą sugužės daugiau, kadangi patekti į LFF stadioną iš viso pageidavo 3 tūkst. futbolo gerbėjų iš Anglijos.

Anot T. Connifordo, anglus visada masina naujos šalys, kuriose jų numylėtiniai rungtyniauja pirmą kartą. Ne išimtis – ir Lietuva.

„Mūsų aistruolių gali atvykti daugiau nei tūkstantis“, – kalbėdamas su DELFI, prognozavo FA saugumo vadovas.

Jis perspėjo kolegas iš Lietuvos, kad jo tautiečiai bet kokia kaina mėgins papulti į LFF stadiono tribūnas: arba įsigydami bilietus iš vietinių perpardavinėtojų, arba tiesiog nutaikę patogią progą perlipti tvorą.

„Turime tokį priežodį: anglų sirgalius patenka ten, kur net vanduo neprasimuša“, – juokėsi T. Connifordas, nuogąstavęs, kad tarp šeimininkų publikos įsimaišę pavieniai atvykėliai gali apsunkinti užduotis vietos saugumo tarnyboms.

Beje, joms Vilniuje talkins ir du FA saugumo patarėjai – buvę policininkai, mačo metu budėsiantys tribūnose.

Tuo metu Anglijos nacionalinę komandą visur lydinčiam sirgalių orkestrui mėtyti instrumentų per tvorą nereikės – LFF sutiko išpildyti FA prašymą ir leis įsinešti į stadioną visus pučiamuosius bei mušamuosius instrumentus, kuriuos atsigabens muzikalūs „Trijų liūtų“ gerbėjai. Tiesa, didžiausių anglų vėliavų patarta į Lietuvą nesivežti – jų paprasčiausiai nebus kur iškabinti.

5 tūkst. vietų turintis LFF stadionas – vienas mažiausių, kuriame yra tekę žaisti Anglijos rinktinei. Panašaus dydžio (7 tūkst. vietų) yra San Marino „Stadio Olimpico di Serravalle“ arena, kurioje trenerio Roy Hodgsono auklėtiniai rungtyniaus rugsėjo 5 d. Savo ruožtu, Talino „A. Le Coq“ stadiono tribūnos – dvigubai erdvesnės nei Lietuvos rinktinės namų stadiono.

Virėjams – detalios instrukcijos

Vilniuje ketvirtadienį ir penktadienį viešėjusiai FA delegacijai rūpėjo ne tik tribūnos, bet ir aikštė.

Anglai LFF atstovų paprašė stadione šią vasarą paklotos naujos dirbtinės dangos sertifikato ir pasižymėjo konkretų jos modelį.

Galima spėti, kad identišką aikštę FA bandys surasti Anglijoje ir ten surengs rinktinės treniruočių stovyklą prieš rungtynes su lietuviais.

LFF stadione R. Hodgsono komanda turės tik vieną treniruotę dvikovos išvakarėse. Į Lietuvą anglai užsakomuoju reisu iš Londono taip pat atvyks likus dienai iki mačo, o namo išskris iškart po jo.

Prieš skrydį svečių ekipa dar spės pasistiprinti tiesiog LFF stadione. Į savo rūbinę po rungtynių Anglijos rinktinės atstovai paprašė patiekti vakarienę 35 žmonėms.

Įmantrių pageidavimų iš „Premier“ lygos žvaigždžių sudaryta komanda neturi, bet tiksliai išvardijo norimus patiekalus. Anglai valgys spagečius su „Bolognese“ padažu, čili troškinį ir tortilijas bei načio su avokadų užtepėle. Beje, vakarienė bus vegetariška: virėjams vietoje faršo nurodyta naudoti mėsos pakaitalą „Quorn“ – iš grybų baltymų pagamintą produktą, skoniu primenantį vištieną.

Per treniruotę anglai paprašė rūbinėje patiekti arbatos ir kavos su pienu, bananų, 200 butelių vandens ir 10 energetinio gėrimo „Red Bull“ skardinių. Svečiams reikės ir 160 kg ledo.

Taip pat smulkmeniškai FA atstovai suplanavo trumpos rinktinės viešnagės Vilniuje darbotvarkę. Ypatingų reikalavimų jie nekėlė, tik pageidavo, kad po treniruotės iki rungtynių svečių rūbinė būtų užrakinta ir saugoma.

Prieš akistatą Anglijos rinktinė nakvos sostinės senamiesčio širdyje įsikūrusiame 5 žvaigždučių „Kempinski“ viešbutyje. Kartu su komanda atvyks septynios dešimtys žurnalistų.

Savo sudėtį rungtynėms su Lietuva anglai žada paskelbti spalio 1 d.

Primename, kad pirmoje tarpusavio dvikovoje kovą Anglija Londono „Wembley“ stadione sutriuškino Igorio Pankratjevo auklėtinius 4:0. Po įvartį šeimininkams tuomet pelnė W. Rooney, Danny Welbeckas, Raheemas Sterlingas ir Harry Kane'as.

Po šešių turų atrankos į 2016 metų Europos čempionatą E grupėje visas rungtynes laimėję anglai užima pirmą vietą (18 taškų), lietuviai žengia priešpaskutiniai penkti (6 tšk.).

Į Lietuvą Anglijos komanda užsuks ir kitame atrankos cikle, kadangi 2018 metų pasaulio čempionato kvalifikacinių varžybų burtai vėl suvedė anglus ir lietuvius.

Artimiausios oficialios rungtynės Lietuvos rinktinės laukia rugsėjo 5 d. Taline su Estijos ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)