Mūsų šalies komandai 7 įvarčius pelnė Robertas Paužuolis, 6 - Andrius Račkauskas, 4 - Dalius Rasikevičius, 3 - Nerijus Atajevas, po 2 - Andrius Stelmokas ir Julius Marcinkevičius, 1 - Gintautas Vilaniškis. Puikiai Lietuvos komandos vartus gynė Almantas Savonis ir Arūnas Vaškevičius.

Ispanijos ekipoje rezultatyviausiai žaidė Albertas Rocasas ir Raulis Enterriosas. Jie įmetė po 6 įvarčius. Ispanai iš penkių 7 m baudinių realizavo tik vieną. Beje, per visas rungtynes iš aikštės nebuvo pašalintas nė vienas ispanų žaidėjas.

Rungtynių, kurias stebėjo beveik penki tūkstančiai žiūrovų, pradžioje lietuviai išsiveržė į priekį 3:1. 10-ąją min. 5:3 pirmavo jau ispanai. Lietuviai 19-ąją min. persvėrė rezultatą 8:7 ir pirmajame kėlinyje daugiau nebeleido varžovams pirmauti. Kėlinio pabaigoje aikštelės šeimininkai buvo įgiję trijų įvarčių persvarą (13:10, 14:11). Po 30 min. kovos Lietuvos rankininkai pirmavo 15:13. Beje, 28-ąją min. kojos traumą patyrė Gintautas Vilaniškis. Jis aikštelėje daugiau nebepasirodė.

Patyrusi Ispanijos komanda 36-ąją min. išlygino rezultatą 17:17, o 44-ąją min. atitrūko 21:18. Kiek vėliau vienas po kito iš aikštės buvo pašalinti net trys Lietuvos rankininkai. Tačiau ispanams išnaudoti kiekybinės persvaros nepavyko. 53-iąją min. tituluoti varžovai pirmavo 24:21. Bet lietuviai nesudėjo ginklų - po A.Stelmoko ir A.Račkausko įvarčių skirtumas sumažėjo iki minimumo (23:24). Likus žaisti 1 min. 20 sek., R. Paužuolis išlygino rezultatą 24:24. Bet tuoj pat ispanai išsiveržė į priekį. Likus žaisti 15 sek., vėl pasižymėjo R.Paužuolis ir rezultatas tapo lygus. Po to lietuviai apsigynė, tačiau jiems nebepavyko sėkmingai užbaigti atakos - A.Račkausko tolimas metimas buvo netaiklus.

Po rungtynių lietuviai džiūgavo, o ispanai aikštelę paliko nuleistomis galvomis.

Atsakomosios rungtynės vyks birželio 18 dieną Siudad Realyje. Dvikovos nugalėtojai pateks į Senojo žemyno pirmenybių finalinį turnyrą, kitais metais vyksiantį Šveicarijoje.

Ispanijos rinktinė 1996 ir 2000 metų olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalius, o pernai Atėnuose liko septinta. 1996 ir 1998 metų Europos pirmenybėse ispanai iškovojo sidabro medalius, o 2000 metų Senojo žemyno pirmenybėse pelnė bronzą. Praėjusių metų Europos čempionate Ispanijos komanda buvo septinta, o šių metų vasario pradžioje Tunise iškovojo pasaulio čempionės titulą.

Lietuvos rankininkai su ispanais žaidė ir 2004 metų Europos čempionato atkrintamosiose atrankos varžybose. 2003 metų birželio mėnesį mūsiškiai nusileido ispanams 27:38 ir 27:30. Tada abejos rungtynės vyko Ispanijoje.

Lietuvos rinktinė paskutinį kartą Europos čempionato finaliniame etape dalyvavo 1998 metais (užimta devintoji vieta).

Lietuvos vyrų rankinio rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Skarbalius po rungtynių nebuvo nustebintas rezultatu, nes visa komanda tikėjo, kad gali sustabdyti tituluotus varžovus. Anot trenerio, rungtynės parodė, kad Lietuvoje rankinis gyvas. "Turim rinktinę, galinčią būti lygiaverte varžove pasaulio elitui priklausančioms komandoms", - spaudos konferencijoje pažymėjo A.Skarbalius.

Rinktinės kapitonas Andrius Stelmokas sakė, kad pirmajame kėlinyje žaidėjai įvykdė visus trenerio nurodymus ir sustabdė greitas varžovų atakas. Anot komandos kapitono, antrajame kėlinyje ėmė strigti puolimas, o varžovams keletą kartų gan lengvai pavyko pelnyti įvarčius. "Džiaugiuosi, kad rungtynių pabaigoje rezultatą sugebėjom išlyginti", - sakė A.Stelmokas.

"Ispanijoje bus sunku, bet visi vyrai pasirengę "mirti" dėl pergalės", - pabrėžė A.Stelmokas.

"Kaip čia siekėme laimėti, taip sieksime ir išvykoje", - užtikrino A.Skarbalius.

Ispanijos rinktinės vyriausiasis treneris Juanas Carlosas Pastoras pažymėjo, kad Lietuvos rinktinė žaidė labai gerai, ypač gynyboje. Jis apgailestavo, kad jo vadovaujami žaidėjai gana netaikliai atakavo varžovų vartus.

"Kitas rungtynes privalom laimėti", - teigė J.C.Pastoras. Jis spaudos konferencijos pabaigoje pagyrė Lietuvos rankinio aistruolius, puikiai palaikiusius savo komandą.

Kitų savaitgalį jau įvykusių pirmųjų Europos vyrų rankinio čempionato Šveicarijoje atkrintamųjų rungtynių rezultatai:

Rumunija - Serbija ir Juodkalnija 26:25

Švedija - Lenkija 33:28

Islandija - Baltarusija 33:24

Norvegija - Bosnija ir Hercegovina 36:23

Izraelis - Prancūzija 18:35

Čekija - Portugalija 28:27

Graikija - Ukraina 26:25

Makedonija - Vengrija 29:32

Austrija - Slovakija 25:19

Vietas finaliniame 2006 metų pirmenybių etape jau užsitikino Senojo žemyno čempionai Vokietijos rankininkai, Slovėnijos, Danijos, Kroatijos, Rusijos rinktinės ir pirmenybių šeimininkė Šveicarijos komanda.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją