Vėlų pirmadienio vakarą R. Meilutytė su visa Lietuvos plaukimo rinktine grįžo į Vilnių iš Tatarstano sostinės, kur daugiau nei savaitę grūmėsi planetos pirmenybėse.

„Auksinės žuvelės“ sutikimas buvo gerokai santūresnis nei po Londono olimpinių žaidynių ar 2013 metais Barselonoje vykusio pasaulio čempionato – blyškesnė šypsena švietė ir pačios Jono Ruddo auklėtinės veide.

Prieš dvejus metus Barselonoje R. Meilutytė 100 metrų rungtyje laimėjo auksą, o plaukdama 50 metrų – sidabrą, be to, abiejose distancijose pasiekė iki šiol nepagerintus pasaulio rekordus (atitinkamai 1 min. 4,35 sek. ir 29,48 sek.).

Jų šturmuoti Kazanėje nepavyko, bet pačiai R. Meilutytei apmaudžiau dėl to, kad kovodama dėl medalių rungčių finaluose ji apčiuopiamai atsiliko nuo maksimalaus tempo, kurį demonstravo šiame sezone.

Rasti paaiškinimą kaunietei iki šiol sunku, todėl ir paklausta, ko konkrečiai pasimokė iš startų pasaulio čempionate, sportininkė traukė pečiais.

„Nusivylimo buvo, nes nepavyko pasiekti pagrindinio tikslo. Ką padarysi, bandau šioje situacijoje ieškoti pozityvių dalykų. Jaučiau didelį norą laimėti, buvo daug adrenalino. Su tuo man neišėjo susidoroti taip, kaip norėjau. Bet visos panelės buvo įsitempusios, finale visų laikai nebuvo patys geriausi.

Nesakyčiau, kad jaudulys buvo didžiausias stabdis. Taip pat negaliu tvirtinti, kad kažkur suklydome. Manau, iki čempionato viską darėme gerai. Dabar tiesiog reikės maksimaliai gerai pasiruošti kitam sezonui“, – kalbėjo R. Meilutytė.

Paprašyti pasidalinti mintimis apie pagrindinę savo konkurentę - po diskvalifikacijos į baseiną sugrįžusią rusę Juliją Jefimovą, lietuvė buvo diplomatiška.

„Mano nuomonė apie ją nepasikeitė. Ji – stipri varžovė, tiek galiu pasakyti. Visada smagu turėti su kuo varžytis“, – nedaugžodžiavo R. Meilutytė.

Primename, kad Kazanėje R. Meilutytė iškovojo 100 metrų plaukimo krūtine rungties sidabro medalį, o perpus trumpesnėje distancijoje liko šalia prizininkių pakylos ketvirtoje vietoje.

100 metrų rungties finale čempionės titulą praradusią R. Meilutytę (1:06,36 min.) aplenkė J. Jefimova (1:05,66 min.).

Atsigriebti Plimute (Didžioji Britanija) gyvenanti lietuvė tikėjosi 50 metrų nuotolyje. Bet atrankos plaukimuose ir pusfinalyje geriausius laikus fiksavusi favoritė sekmadienį finale nebuvo tokia greita.

Distanciją per 30,14 sek. įveikusi lietuvė į priekį praleido netikėtai triumfavusią švedę Jennie Johansson (30,05 sek.), jamaikietę Alią Atkinson (30,11 sek.) ir J. Jefimovą (30,13 sek.).

Dėl aukščiausių vietų Tatarstano sostinėje grūmėsi ir Giedrius Titenis. Anykštėnas du kartus plaukė finale ir ten garbingai kovojo su konkurentais.

100 metrų plaukimo krūtine finale (59,56 sek.) jis užėmė šeštą vietą, o perpus trumpesnėje distancijoje pasidalino penktą poziciją (27,23 sek.). 200 metrų plaukimo krūtine pusfinalyje G. Titenis finišavo per 2:10,45 min., buvo 11-as ir į finalą nepateko.

Būtent šiame nuotolyje jis pasiekė svariausią savo karjeros laimėjimą, kuomet dar 2009 metais Italijos sostinėje Romoje ant kaklo užsikabino bronzos apdovanojimą.

Bet Kazanėje G. Titenis blykstelėjo plaukdamas trumpesnes distancijas, pagerinęs tiek 50 m, tiek 100 m Lietuvos rekordus.

Ar tai reiškia, kad 26-erių sportininkas virsta tikru sprinteriu?

„Jei atvirai, paskutinį kartą plaukti 200 m planavau praėjusiais metais. Bet pavyko įvykdyti olimpinį normatyvą, todėl turiu likti ir šioje rungtyje. Tad treniruočių plano pernelyg nekeitėme – taip išėjo savaime“, – aiškino patyręs plaukikas.

Didžiausias bangas Kazanės baseine G. Titenis sukėlė 100 m distancijos pusfinalyje užėmęs trečią vietą. Bet, kaip dabar pripažįsta pats atletas, toks galingas pasirodymas vėliau jam neišėjo į naudą.

„Man ganėtinai pasisekė pusfinalyje, ir paskui tai ne itin padėjo finale. Pats ėmiau viltis medalio, todėl jaučiau didesnę įtampą nei įprastai. Nervus juk visi žmonės turi“, – pažymėjo G. Titenis.

Išlaikyti šaltą kraują jam nepavyko ir plaukiant 200 m rungties pusfinalyje. Tris ketvirtadalius distancijos lietuvis lėkė pasaulio rekordo grafiku, bet pritrūko jėgų paskutinėje atkarpoje.

„Neapskaičiavau tempo, padariau per daug grybšnių. Šiais metais man tiesiog trūko varžybų patirties. Kitą sezoną startuosiu dažniau ir galbūt klaidos nebepadarysiu“, – svarstė vienas rinktinės lyderių.

O ką apie plaukikų pasirodymus galvoja nacionalinės komandos vyriausiasis treneris Žilvinas Ovsiukas?

„Išryškėjo tam tikri rezervai, kuriuos dar reikia išnaudoti. Pavyzdžiui, Rūta gavo didžiulės patirties. Bet konkurentės nuo jos toli nepabėgo, kitame sezone Rūtai tereikia padaryti tai, ką ji tikrai gali. Dabar priešakyje – olimpinis sezonas, kuomet viską reikia suplanuoti idealiai tiksliai. Toliau sieksime savo tikslo į olimpines žaidynes deleguoti aštuonis plaukikus. Manau, mūsų galimybės – realios. Aišku, nesame didelė šalis, todėl turime iš savęs išspausti maksimumą“, – dėstė plaukimo specialistas.

Kiti lietuvių rezultatai:

Lietuvos plaukikų estafetės komanda – Danas Rapšys, G. Titenis, Tadas Duškinas ir Mindaugas Sadauskas – varžėsi 4 x 100 metrų kombinuotame plaukime. Jie distanciją nuplaukė per 3 min. 35,3 sek., pagerino Lietuvos rekordą, bendroje įskaitoje liko 12-i ir pateko į Rio de Žaneiro olimpiadą.

22-ejų metų Simonas Bilis dalyvavo 50 metrų plaukimo laisvu stiliumi rungtyje, nuotolį įveikė per 22,51 sek., bendroje įskaitoje pasidalino 20-ą poziciją tarp 113 sportininkų ir į pusfinalį nepateko.

100 metrų peteliške rungtyje 21-erių metų T. Duškinas distanciją įveikė per 54,76 sek., bendroje įskaitoje užėmė 49-ą poziciją tarp 73-ijų plaukikų ir į pusfinalį nepateko.

25-erių metų M. Sadauskas dalyvavo 100 metrų laisvu stiliumi rungties atrankoje, nuotolį įveikė per 49,49 sek., bendroje įskaitoje užėmė 27-ą vietą tarp 115-os sportininkų ir į pusfinalį nepateko.

19-metis Povilas Strazdas nesėkmingai bandė prasimušti į 200 metrų kompleksinio plaukimo rungties pusfinalį. Mūsiškis distancijoje užtruko 2:03,67, bendroje įskaitoje liko 28-as tarp 47-ių finišavusių plaukikų. P. Strazdas dalyvavo ir 200 metrų plaukimo laisvu stiliumi atrankoje, pakartojo asmeninį rekordą (1:49,91), bendroje įskaitoje užėmė 39-ą poziciją tarp 79-ių plaukikų.

20-metis D. Rapšys dalyvavo 100 metrų plaukimo nugara atrankoje, nuotolį įveikė per 54,86 sek., bendroje įskaitoje 28-as tarp 67-ių sportininkų ir į pusfinalį nepateko. Jis varžėsi ir 200 metrų plaukimo nugara rungtyje (1:59,00), bendroje įskaitoje liko 19-as tarp 37-ių sportininkų ir į pusfinalį nepateko. Pasirodyti sėkmingiau D. Rapšiui neleido nugaros trauma, patirta prieš pat čempionatą.

200 metrų plaukimo krūtine rungties atrankoje kovojo 25-erių metų Raminta Dvariškytė. Lietuvos atstovė finišavo po 2 min. 31,74 sek., bendroje įskaitoje buvo 32-a tarp 50-ies plaukikių ir į pusfinalį nepateko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)