Nebegali net protestuoti

Lietuvių kantrybė trūko po kelių kontroversiškų dvikovų Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) organizuojamoje profesionalų APB lygoje.

Birželį Rusijoje surengtoje svorio kategorijos iki 69 kg akistatoje tarp ringo šeimininko Andrejaus Zamkovojaus ir Eimanto Stanionio teisėjų sprendimu triumfavo pirmasis, nors lietuvis ne tik pasiuntė rusą į nokdauną, bet ir buvo gerokai aktyvesnis. Bent jau tuo įsitikinęs E. Stanionį treniruojantis Vidas Bružas.

Priežasčių griežti dantimis turi ir jo kolega V. Bajevas, kurio auklėtinis Evaldas Petrauskas (iki 64 kg) praėjusią savaitę APB lygoje surėmė pirštines su argentiniečiu Carlosu Aquino. V. Bajevo teigimu, pirmame raunde lietuvis nepraleido nė vieno smūgio, bet teisėjai pranašumą vis tiek įžvelgė jo oponento veiksmuose. Galiausiai pergalę E. Petrauskas pasiekė nokautu.

Lietuvių nuomone, arbitrų darbas kelia daug klaustukų ne tik APB lygoje, bet ir tokiuose mėgėjų turnyruose kaip artėjantis Europos čempionatas.

„Juk negali visą laiką laimėti nokautais, tada turėtumei už visus būti galva stipresnis. Teisėjavimas – labai subjektyvus dalykas, ir jis smarkiai atsiliepia mūsų boksininkams“, – tvirtino V. Bajevas.

„Yra keturi kriterijai, į kuriuos privalo atsižvelgti teisėjai. Bet kaip jie tai daro – visiškai neaišku. Be to, nebėra jokios teisėjų atsakomybės, už prastą darbą jie lieka nenubausti. Net nebegalima rašyti protestų“, – stebėjosi V. Bružas.

Lemia kišenės gylis?

Keisti bokso taisykles AIBA ėmėsi iškart po 2012 metų Londono olimpinių žaidynių, siekdama suartinti mėgėjų ir profesionalų ringus.

Tokiems boksininkams kaip Londono bronzinis prizininkas E. Petrauskas atsivėrė galimybė išbandyti save kovojant pagal profesionaliam boksui artimesnes taisykles ir užsidirbti papildomų pajamų naujose WSB ir APB lygose, kartu neprarandant galimybės dalyvauti mėgėjų varžybose.

Priešingai nei 2011 metų pasaulio čempionato prizininkas Egidijus Kavaliauskas, po olimpiados išvykęs į JAV ir tapęs profesionalu, E. Petrauskas toliau gali startuoti Europos bei pasaulio čempionatuose ir siekti kelialapio į Rio de Žaneiro žaidynes.

Bet Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga AIBA įgyvendintoje reformoje mato ne tik pliusų.

„Yra ir blogų dalykų, o ypač suprastėjo teisėjavimas. Peršasi mintis, kad mažos ir neturtingos šalies boksininkams dabar labai sudėtinga patekti į olimpiadą, nes pradeda žaisti dideli pinigai. Tokioms šalims kaip Kazachstanas, Rusija, Azerbaidžanas, Lotynų Amerika žymiai paprasčiau pelnyti olimpinių kelialapių. O mums slenkstis aukštesnis – reikia nugalėti ne tik varžovą, bet ir teisėjus“, – žodžių į vatą nevyniojo D. Šaluga.

Naujos taisyklės arbitrams palieka daugiau erdvės interpretacijai, todėl jų vertinimai gali išsiskirti drastiškai. LBF vadovas būgštauja, kad toks neapibrėžtumas gali atsirūgti visai sporto šakai.

„AIBA rizikuoja užsitraukti šešėlį, nes Tarptautinis olimpinis komitetas reikalauja objektyvaus teisėjavimo. Dėl to kažkada boksas vos neprarado olimpinio statuso, ir tokia grėsmė gali vėl iškilti, jei taip tęsis toliau“, – perspėjo D. Šaluga.

Lietuviams pikta ir dėl to, kaip AIBA dėlioja varžybų kalendorių. Birželį E. Petrauskas ir E. Stanionis buvo susiruošę vykti į pirmąsias Europos žaidynes Baku (Azerbaidžanas), bet AIBA pakeitė APB lygos kovų datas, todėl Lietuvos boksininkams teko skubiai permąstyti savo planus.

Anot V. Bružo, Lietuvos rinktinės atstovams tokie viražai tikrai nepadėjo ruoštis Europos pirmenybėms.

Lyderiai turės persiorientuoti

Rengdamiesi turnyrui, Lietuvos rinktinės atstovai vyko į tris treniruočių stovyklas Armėnijoje, Kirgizijoje ir Baltarusijoje.

Rugpjūčio 5-16 d. Bulgarijos sostinėje Sofijoje vyksiančiame čempionate iš viso pasirodys šeši lietuviai: Edgaras Skrudelis (iki 60 kg), E. Petrauskas (iki 64 kg), E. Stanionis (iki 69 kg), Tomas Pivorunas (iki 75 kg), Tadas Tamašauskas (iki 91 kg) ir Mantas Valavičius (per 91 kg).

Boksininkų taikinyje – ne tik medaliai, bet ir kelialapiai į pasaulio čempionatą, kurių bus dvigubai daugiau nei apdovanojimų.

Nepatekus į planetos pirmenybes, olimpines viltis dar bus galima realizuoti dviejuose papildomuose atrankos turnyruose. Bet rinktinės lyderiai nenusiteikę ieškoti atsarginio įėjimo.

„Reikia išsikovoti medalį. Daug treniravausi, esu geros formos, ir naktį pažadintas galėčiau eiti į ringą. Vertinu savo galimybes gerai: jėgos turiu, proto yra, nusiteikęs optimistiškai. Bet, aišku, reikia ne fantazuoti, o kovoti, žiūrėsime, kaip bus“, – sakė E. Petrauskas.

„Man būtinai reikia to medalio, nes iki šiol nesu kažko ypatingo pasiekęs aukšto rango varžybose“, – dar kategoriškesnis E. Stanionis.

Bet ar APB lygoje prie gerokai ilgesnių kovų spėję priprasti boksininkai nepasimes trijų raundų akistatose, kuriose greitis lemia daug daugiau nei taktika?

„Mėgėjų boksas – visai kitoks. Kovodamas profesionalų ringe sukaupiau daug patirties, bet negaliu sakyti, kad dėl jos mėgėjų turnyre būsiu Dievas. Bus sunku persiorientuoti“, – pripažino E. Petrauskas.

„Bus keista, viskas vyks greičiau, bet noro ir užsispyrimo laimėti turiu daugiau nei pakankamai“, – patikino E. Stanionis.

Šaltinis
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)