Lemiamoje etapo stadijoje – važiuojant į 1800 metrų aukščio Plateau de Beille kalną kiek į priekį pabėgusį Pasaulio čempioną Michalą Kwiatkowskį iš „Etixx – Quick Step“ komandos vijosi 7 dviratininkai. Vėliau liko tik trys persekiotojai: Jakobas Fuglsangas iš „Astanos“, Joaquinas Rodriguezas iš „Katushos“ ir Romainas Bardet iš „AG2R La Mondiale“.

Dar po kelių kilometrų sekė trys J. Rodriguezo atakos ir „Katushos“ dviratininkas galutinai atitrūko nuo likusių dviejų persekiotojų. Netrukus ispanas pavijo priekyje buvusį M. Kwiatkowski ir lengvai jį aplenkė. Likusius 7 kilometrus iki pat viršūnės J. Rodriguezas važiavo vienas ir iškovojo jau antrą pergalę šiose „Tour de France“ lenktynėse.

Antras finišo liniją po kiek daugiau nei minutės kirto J. Fuglsangas. Trečias finišavo R. Bardet.

Pagrindinėje grupėje važiavę lenktynių lyderiai stačiausiose kalno vietose vienas po kito išbandė savo varžovų jėgas atakuodami ir bandydami atitrūkti. Tiesa, nei vienam apčiuopiamos naudos pasiekti nepavyko ir visi stipriausi etapą baigė kartu.

Vos du varžovus aplenkęs Ramūnas Navardauskas finišavo 173-ias ir bendroje įskaitoje nusirito į 135-ą poziciją.

Bendroje įskaitoje ir toliau užtikrintai pirmauja Christopheris Froome‘as.

Dviratininkai nesupranta, kas darosi

Pirmieji kalnų etapai įnešė sumaišties ne tik bendroje „Tour de France“ įskaitoje, bet ir kai kurių dviratininkų galvose. Tris dienas sportininkus „lepino“ 23 – 38 laipsnių karštis. Vieni tokiu oru lenktyniauja geriau, kitiems tai sukelia didelių papildomų nemalonumų. Tiesa, šiandien 12 etape, sportininkai trečdalį trasos važiavo lyjant lietui.

„Net gi, kai tu atostogauji ar tiesiog sėdi ir ilsiesi, yra sunku ištverti tokias karščio bangas. Pabandykite įsivaizduoti, koks apima jausmas, kai tokiu oru bandai įvažiuoti į kalnų viršukalnes, kai visą tai darai iš visų jėgų.“ – po 11 etapo įspūdžiais dalinosi „IAM“ komandos lyderis Mathias Frankas. Be to, kaip sako Estijos dviratininkas Tanelis Kangertas iš „Astanos“ komandos, sportininkams kylant į 1800 metrų aukštį pradeda jaustis ir deguonies trūkumas.

Keletas pajėgių dviratininkų, prieš lenktynes planavusių kovoti dėl geriausiųjų penketuko ar dešimtuko, po pirmųjų trijų kalnų etapų prarado viltis įgyvendinti savo uždavinius. Keisčiausia, jog daugelis jų negali paaiškinti, kur dingo jų fizinė jėga.

Praėjusių metų „Tour de France“ lenktynėse antrąją vietą užėmęs Jean – Chistophe‘as Peraud iš „AG2R La Mondiale“ ekipos buvo ne vienintelis, kuris vakar stebėjosi savo tokiu prastu pasirodymu.

„Pirmoji lenktynių savaitė buvo pakankamai gera, bet prasidėjus kovoms kalnų etapuose aš nesugebu geriausiems dviratininkams sekti iš paskos. Aš savęs neatpažįstu. Karštis mane žudo, o kojos manęs „neklauso“. Daugiau nebegalvoju apie kovą dėl bendros įskaitos.“ – teigė praėjusių metų „Tour de France“ vicečempionas.

Panašios niūrios nuotaikos buvo ir „Astana“ stovykloje. Praėjusių metų čempionas Vicenzo Nibali nenoriai diskutavo apie savo prastą pasirodymą jau po pirmojo kalnų etapo.

„Aš neatpažįstu savęs. Nenaudinga man dabar čia stovėti ir diskutuoti apie tai, kas įvyko ne taip. Aš nesu tas pats Vicenzo Nibali, kuris buvo praėjusiais metais“ – teigė italų dviratininkas.

„Astanos“ komandos vadovas Alexandras Vinokurovas vakar, po antro iš eilės nesėkmingo kalnų etapo V. Nibali, teigė, jog kazachų komanda turi naują lyderį.

„Ši diena – katastrofa. Nibali nesugebėjo net palaikyti Jakobo Fuglsango (italo komandos draugas) diktuojamo tempo. Bent jau šito aš tikėjausi. Dabar mes suteikiame laisvę J. Fuglsangui kovoti dėl geresnės pozicijos bendroje įskaitoje. Vicenzo reikalingas mechanikas, nes kažkas sulūžo jo galvoje“ – štai tokiais vaizdingais žodžiais interviu italų dienraščiui baigė A. Vinokurovas.

Praėjusių metų trečios vietos laimėtojas Thibaut Pinot iš „FDJ“ komandos atsakymų dėl prastos sportinės formos ieškos laboratorijose.

„Mano kojos šiandien (po 11 etapo) vėl neturėjo jėgos. Mes bandome išsiaiškinti kodėl taip yra. Kodėl aš negaliu pasiekti savo normalios sportinės formos? Esu toli nuo jos. Aš neįstengiu spartinti važiavimo tempo. Bandau suprasti, bet negaliu. Ruošiamės paimti kraujo mėginį ir ištirti ar nevyksta su manimi kažkas negero.“ – apie desperatiškas pastangas kalbėjo Th. Pinot.

Kurioziškai iš kovos dėl bendros įskaitos pasitraukė kitas „Tour de France“ aukštus tikslus sau kėlęs dviratininkas. Vienas labiausiai patyrusių lenktynių dalyvių 36 metų Joaquimas „Purito“ Rodriguezas iš „Katusha“ ekipos dar prieš oficialų 11 etapo startą lėtai važiuojant neutralioje zonoje sugebėjo nukristi nuo dviračio. Dviratininkas teigė, jog iš pradžių griuvimo padarinių nejautė, bet kylant į Tourmalet viršukalnę kūnas esą „užsiblokavo“ ir ispanas finišą pasiekė daugiau nei 10 minučių vėliau nei visi lyderiai. Šiandien, 12 etape, J. Rodriguezas įrodė, jog nors nebegali kovoti dėl prizininkų podiumo, kalnų etapuose jis vis tiek dar itin pavojingas.

Iš „Tour de France“ lenktynių jau pasitraukė 20 dviratininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)