Europos žaidynėse iškovotas bronzos medalis yra pirmas merginų medalis tokio rango suaugusiųjų varžybose.

Tai yra antras Lietuvos medalis Europos žaidynėse. Auksą Azerbaidžane iškovojo 20-metis irkluotojas Henrikas Žustautas.

Didelei daliai Lietuvos sportininkų delegacijos jau išvykus namo, merginoms sirgalių nepritrūko – jas aktyviai palaikė ir vietos publika.

Pirmame sete vyko lygi kova, kurios metu šiek tiek priekyje būdavo italės (4:3, 6:4, 8:6). Situacija pasikeitė, kai esant lygiam rezultatui 9:9, Ieva Dumbauskaitė atliko 3 iš eilės neatremiamus padavimus ir persvėrė rezultatą (12:9). Netrukus italės išlygino rezultatą (14:14), tačiau po neatremiamo Monikos padavimo lietuvės vėl užsitikrino trapią persvarą (16:14). Paskutinėje atakoje mūsiškės lemiamą tašką pelnė kamuoliui nuo varžovių užtvaros nuskridus į užribį.

Antrame sete vyko panašus scenarijus – Italijos tinklininkės pirmavo 5:3, 7:4, 11:8, o lietuvėms sunkiai sekėsi priartėti. Atsiliekant 10:12 ir Ievai paduodant kamuolį, mūsiškės sėkmingai sužaidė keletą epizodų ir išsiveržė į priekį (13:12). Varžovės vėl pasivijo ir persvėrė rezultatą (19:18). Po sėkmingo M. Povilaitytės padavimo rezultatas tapo 20:19, o paskutinį tašką lietuvės pelnė italėms lietus tinklą.

„Žiauriai geras jausmas. Po pralaimėto pusfinalio buvome pakankamai liūdnos, be nuotaikos. Bet grįžusios į kaimelį supratome, kad nieko dar nepraradome, galime laimėti medalį. Nusiteikėme, net ir mūsų šypsenų pamatėte, ir rungtynės gražios buvo. Mes mėgavomės tinkliniu, mažai klydome. Atrame sete gal kiek išsiliejo emocijos, psichologiškai nesusitvardėme. Bet paskui vėl viskas buvo gerai. Labai džiaugiamės“, - netrukus po lemiamos dvikovos sakė M. Povilaitytė.

I. Dumbauskaitė tuo metu keliavo į dopingo kontrolę. „Gali užtrukto, nes po tokų rungtynių organizme skysčių nelieka“, - pastebėjo sportininkių treneriai.

„Pergalę skiriu visiems, kurie buvo čia arba stebėjo mūsų mačus per televiziją. Sulaukėme labai daug žinučių, kad mes galime laimėti. Buvo ir tokių, kurie netikėjo, kad parvešime į Lietuvą medalį. Ačiū jiems, nes tai mus dar labiau motyvavo“, - tvirtino M. Povilaitytė.

Kelis taškus Monika pelnė ne po įžaistos atakos, o vienu smūgiu atmušdama į ją lekiantį kamuolį tiksliai į varžovių aikštės pusę. Paklausta, ar šį smūgį galima vadinti jos firminiu, iš Tytuvėnų Kelmės rajone kilusi sportininkė juokėsi: „Treneriai vadina šituos smūgius „Kelmės bajeriais“. Nelabai jiems patinka.“

Tinklininkių treneriai Tadas Donėla ir Marius Vasiliauskas buvo atviri – prieš žaidynes jie nesitikėjo, kad jų auklėtinės Baku užkops ant garbės pakylos. „Žinodamas komandas spėjau, kad galime būti 6-7 vietoje. O jei labai gerai sužaisimine, penktoje. Juk čia susirinko ir tokios komandos, kurios olimpinėse žaidynėse buvo patekusios į dešimtuką. Mes labai puikiai sužaidėme grupės varžybose, o austrės pakeliui į pusfinalį išstūmė visas favorites. Pirmasis ketvertas – kažkiek netikėtas. Bet čia yra Europos olimpiada, o olimpiadose dažnai būna netikėtumų. Mūsų panos parodė charakterį, kovojo ir tai atsispindi jų pasiektame rezultate“, – teigė Lietuvos tinklinio federacijos prezidentas M. Vasiliauskas

Paklausti, kokiais žodžiais nuteikė auklėtines kovai dėl bronzos, treneriai sakė: „Mes paprastai kalbame apie tai, kad čia yra tik tarpinės stotelės. Jei sportininkas nori laimėti olimpines žaidynes, jis turi turėti aukštesnius tikslus. Šiandien jos sužaidė čia, po savaitės jau laukia kitos varžybos. Jei šiandien galvotum, kad čia yra gyvenimo varžybos, tai tikrai nepavyktų sužaisti.“

Paprašyti apibūdinti Europos žaidynių bronzos laimėtojas, jų treneriai kalbėjo: „Merginos yra labai įdomios. Jos orientuotos į tikslą, treniruočių procese nėra tokios, kokios turėtų būti. Mokosi pakankamai sudėtingai ir kartais reikia įkišti žinias per jėgą. Bet mes viliamės, kad tai yra jaunystė. Tikimės, kad subręs. Aišku, šie medaliai tam nepadeda. Tačiau tikrai nenorėtume atsisakyti apdovanojimų. Nes tokios džiaugsmo akimirkos – atlygis už sunkų darbą.“

Mūsiškės Europos žaidynėse laimėjo šešias rungtynes, o vienintelį pralaimėjimą patyrė šeštadienį pusfinalyje, kai 0-2 (18:21, 18:21) pralaimėjo Austrijos porai - Lenai Mariai Plesiutschnig ir Katarinai Schutzenhofer (17 reitingas).

Italijos duetas kitame pusfinalyje 0-2 (11:21, 20:22) nusileido šveicarėms Ninai Betschart ir Nicolei Eiholzer (6 reitingas). Italijos sportininkės, kaip ir lietuvės, iki pusfinalio atžygiavo nepralaimėjusios nei karto.

Europos žaidynių moterų paplūdimio tinklinio varžybų čempionėmis tapo šveicarės N. Betschard ir N. Eiholzer. Jos finale 2-1 (21:16, 14:21, 15:13) įveikė austres L. M. Plesiutschnig ir K. Schutzenhofer.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)