Skyrė du įvarčiai

2014 metų lapkričio 2 dieną lietuviai buvo silpnesni. Mūsų šalies rankininkai Šiauliuose pietryčių kaimynams nusileido dviejų įvarčių skirtumu 28:30 (13:13).

Per antrąsias šių komandų rungtynes Minske įvarčių skirtumas bus svarbus. Jei Lietuvos rinktinė pasieks revanšą dviejų ar didesniu įvarčių skirtumu, o Bosnijos ir Hercegovinos komanda tą pačią dieną neiškovos nė taško Danijoje, Artūro Juškėno kariauna įgys teisę žaisti 2016 metų Europos pirmenybėse.

Žaidė be lyderio

Per pirmąsias rungtynes Šiauliuose varžovų gretose nebuvo geriausio šių laikų Baltarusijos rankininko Siarhejaus Rutenkos. „Barcelona“ klubo kairysis pusiaukraštinis tuo metu gydėsi vieną iš daugelio traumų.

Sveikatos problemos S. Rutenką kamavo visą šį sezoną. Dar praėjusių metų vasaros pabaigoje per pasaulio klubų čempionatą jis susižeidė kulną, vos pasveikęs patyrė čiurnos traumą, paskui pajuto stiprius nugaros skausmus.

Paties rankininko teigimu, „Barcelona“ gydytojai prieš dvejas paskutiniąsias Europos pirmenybių atrankos rungtynes neleido jam vykti į rinktinę. Tačiau S. Rutenka ketvirtadienį žaidė Zenicoje ir į bosnių vartus įmetė 2 įvarčius. O Baltarusijos rinktinė per dvikovą su Bosnijos ir Hercegovinos komanda iškovojo lygiąsias 22:22.

„Treneriui pažadėjau atvykti ir nenorėjau laužyti pažado. Darysiu viską, ką galėsiu. Bet nežinau, kaip pavyks. Jei neatvykčiau, žmonės sakytų, kad nusisukau nuo komandos sunkiu metu. Jei atvykęs negalėčiau žaisti visa jėga, irgi būčiau kaltas. Bet tikiuosi, viskas bus gerai“, – prieš mačą Bosnijoje kalbėjo S. Rutenka.

Baltarusių „enfant terrible“

34 metų S. Rutenka yra geriausias ir garsiausias Baltarusijos rankininkas. Tačiau kartu jis yra ir Baltarusijos rankinio „enfant terrible“ („sunkus vaikas“). Prieš pusantro dešimtmečio, dar būdamas visai jaunas, S. Rutenka atsisakė atstovauti gimtajai šaliai, tapo Slovėnijos piliečiu ir nuo 2004 metų žaidė Slovėnijos rinktinėje.

Vis dėlto vėliau S. Rutenka grįžo į gimtąjį lizdą ir nuo 2010-ųjų vėl yra Baltarusijos rinktinės narys.

„Slovėnu“ S. Rutenka tapo tuo metu, kai žaidė Celės „Pivovarna Laško“ klube. Su Slovėnija baltarusis atsisveikino prieš dešimt metų ir nuo tada rungtyniauja Ispanijos komandose: 2005-2009 metais – „Ciudad Real“, nuo 2009 metų – „Barcelona“.

Per ilgą legionieriaus karjerą S. Rutenka pasiekė pasaulinio pripažinimo. Jis buvo rezultatyviausias 2006 metų Europos čempionato ir dukart rezultatyviausias Čempionų lygos žaidėjas, o prieš dvi savaites jau šeštą kartą tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

Žaidžia savo šalies klubuose

Be S. Rutenkos užsienio klubuose žaidžia tik vienas Baltarusijos rinktinės rankininkas. Tai – Aliaksandras Citovas, prieš kelias savaites kartu su lietuviu Viliumi Rašimu padėjęs Pulavų „Azoty“ komandai iškovoti Lenkijos lygos bronzos medalius.

Beveik visi kiti geriausi baltarusių rankininkai žaidžia dviejuose stipriausiuose savo šalies klubuose Bresto „Miaškov“ ir Minsko SKA, kurie dalyvauja ne vien gana silpnose Baltarusijos pirmenybėse, bet ir regioninėse varžybose bei Europos turnyruose.

„Miaškov“ jau išsikovojo didelį autoritetą Europoje. Šis klubas rungtyniauja Čempionų lygoje ir varžosi pajėgioje Pietryčių lygoje, kurioje du pastaruosius sezonus tapo vicečempionu. Šiais metais Bresto komanda Pietryčių lygos finale nusileido Čempionų lygos finalininkui Vespremo MVM, o už nugaros paliko net tris Čempionų lygoje rungtyniaujančius Kroatijos bei Makedonijos klubus.

Bresto ekipoje ne svarbiausius, bet pastebimus vaidmenis atlieka ir Baltarusijos rinktinės žaidėjai Dzmitris Nikulenkavas, Siarhejus Šylovičius, Maksimas Baranavas bei S. Rutenkos jaunesnysis brolis Dzianisas Rutenka.

SKA pavadinimas už Baltarusijos ribų skamba ne taip garsiai, bet sostinės klubas irgi nesnaudžia. Minskiečiai užpernai iškovojo trečiąjį pagal svarbą žemyno prizą Iššūkio taurę ir jau tris sezonus yra nepranokstami Baltijos lygoje.

O rinktinės treneris Juryjus Šavcovas visada gali pasikliauti SKA lyderiais Ivanu Brovka ir Barysu Puchovskiu.

Baltarusijos rinktinės vizitinė kortelė

Europos pirmenybės. Dalyvavo 3 kartus. 1994 m. užėmė 8-ąją, 2008 m. – 15-ąją, 2014 m. – 12-ąją vietą.

Pasaulio pirmenybės. Dalyvavo 3 kartus. 1995 m. užėmė 9-ąją, 2013 m. – 15-ąją, 2015 m. – 18-ąją vietą.

Olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

2016 m. Europos pirmenybių atranka. Baltarusijos rinktinė per 5 turus surinko 4 taškus. Baltarusiai dukart sužaidė lygiosiomis su Bosnija ir Hercegovina 25:25 (namie) ir 22:22 (svečiuose), dukart pralaimėjo Danijai 27:36 (namie) ir 23:32 (svečiuose) ir nugalėjo Lietuvą 30:28 (Šiauliuose; B. Puchovskis 8, S. Šylovičius 6, Dz. Rutenka 5/A. Malašinskas 9, R. Bernatonis 6).

Treneris. 55 metų J. Šavcovas beveik visą karjerą žaidė Minsko SKA klube, o atstovaudamas SSRS rinktinei tapo 1982 m. pasaulio bei 1988 m. olimpiniu čempionu. Žaidėjo karjeros pabaigoje jis išvyko į Vokietiją, paskui ten pradėjo dirbti treneriu ir vadovavo keliems bundeslygos klubams (1997 m. su „Lemgo“ tapo Vokietijos čempionu). Baltarusijos rinktinę J. Šavcovas treniruoja nuo 2009 m.

Lietuviai jau išvyko į lemiamą mūšį

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė išvyko į Baltarusiją, kur sekmadienį susitiks su šios šalies nacionaline komanda. Paskutinės B grupės rungtynės abiems ekipoms lyg finalas – palankus rezultatas iš esmės garantuotų antrąją vietą grupėje, kuri atvertų duris į 2016 m. Europos čempionato finalinį etapą Lenkijoje.

Baltarusijos rinktinė – kietas riešutas

Kalbėdamas apie stipriąsias baltarusių puses ir prisiminęs pirmąsias tarpusavio rungtynes praėjusių metų rudenį Šiauliuose, kurias svečiai laimėjo 30:28, rinktinės treneris Artūras Juškėnas pirmiausiai akcentavo, kad labai daug bėdų pridarė linijos žaidėjai. Taip pat treneris išskiria aukštą baltarusių gynybą, greitą puolimą, jų namų sienas ir stiprius centro žaidėjus. Nemenkas klausimas dėl baltarusių didžiausios žvaigždės Sergejaus Rutenkos. Pastarasis yra šiek tiek traumuotas ir neplanavo žaisti prieš Lietuvą, tačiau A. Juškėnas neatmeta galimybės, kad vis tik aikštėje šis žaidėjas gali pasirodyti, nes baltarusiams šis mačas taip pat lemiamas.

Vienas rinktinės lyderių Benas Petreikis pastebi, kad kaimyninės šalies atstovai turi savotišką stilių, kuris priklausomas nuo jų lyderio: „Daug ką pasako apie šią rinktinė faktas, kad jie eilę metų rungtyniauja Europos ir pasaulio čempionatuose. Baltarusiai žaidžia labai disciplinuotą ir savotišką rankinį, dažniausiai per linijos žaidėjus ir turi nelabai aukštus, bet labai stiprius antros linijos žaidėjus. Lietuvoje prieš mus nežaidė jų lyderis S. Rutenka. Jam esant aikštėje, žaidimo stilius būna kiek kitoks, žaidimas vyksta per jį.“

Rungtynių svarba – svajonės išsipildymas

Lietuvos rinktinei po trečiadienio rungtynių, kuriose 31:25 buvo nusileista danams, reikėjo nemenko fortūnos šypsnio, kuris leistų toliau kovoti dėl patekimo į Europos čempionatą. Tas šypsnis buvo bosnių ir baltarusių lygiosios kitose grupės rungtynėse. Lietuvos rinktinės treneris Artūras Juškėnas kartu su komanda stebėjo bosnių ir baltarusių rungtynes viešbutyje. „Visų reakcijos džiugios. Smagiau žaisti, kai rungtynės kažką lemia. Turim užduotį ir stengsimės ją įgyvendinti“ – optimistiškai nusiteikęs buvo A. Juškėnas.

B. Petreikis net neslepia, kad rungtynių svarbą nusakyti žodžiais sunku: „Manau, tai svarbiausios rungtynės mano karjeroje, kurios gali atverti mums kelią į čempionatą ir vienos iš mano didžiausios svajonių rankinyje išsipildymą. Tokie šansai nepasitaiko kiekvieną dieną ar kiekvienais metais, tad nagais ir dantimis bandysime jį išnaudoti. Bus labai labai sunku, bet, manau, viskas įmanoma.“

„Šioje sudėtingoje grupėje niekas mums didelių uždavinių nekėlė, o dabar nuo mūsų pačių priklauso kaip pasiseks. Motyvacija didžiulė. Jaučiasi ir įtampa, bijau, kad toks spaudimas nepakištų rinktinės žaidėjams kojos“ – reziumavo savo mintis A. Juškėnas.

Danų ir bosnių faktorius

Palikti Lietuvą ir Baltarusiją už Europos čempionato borto galimybių turi Bosnijos ir Hercegovinos ekipa, kuri susitiks su danais. Pastarieji jau senokai užsitikrino pirmą vietą grupėje ir tos rungtynės jiems nieko nelems. Visgi dauguma rankinio ekspertų linkę manyti, kad net ir esant tokioms aplinkybėms, Danijos rinktinė yra per galinga komanda, kad namuose pralaimėtų ar sužaistų lygiosiomis su bosniais.

Jei pasitvirtins prognozės ir danai įveiks bosnius, lietuviams sekmadienį reikės pergalės dviejų ar daugiau įvarčių skirtumu. Visi kiti variantai bus palankūs Baltarusijos ekipai.

Į finalinį Europos čempionato etapą pateks po dvi geriausias grupės ekipas ir geriausia ekipa iš septynių užėmusių trečiąsias vietas grupėse. Dėl nepalankių rezultatų kitose grupėse, jau dabar žinoma, kad B grupės ekipos į šią vietą nepretenduos.

B grupės turnyro lentelė:

1.Danija50010
2.Baltarusija1224
3.Bosnija ir Hercegovina1224
4.Lietuva1042

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją