Pergalės kaina - vieta finalo turnyre

Mūsų šalies rankininkai su pasaulio čempionais ispanais susitiks du kartus - birželio 12 dieną Vilniuje, “Siemens” arenoje, ir po savaitės Madride.

Šios dvikovos nugalėtojai pateks į finalinį turnyrą, kuris kitais metais vyks Šveicarijoje.

Kituose atrankos mačuose susitiks Rumunija - Serbija ir Juodkalnija, Švedija - Lenkija, Islandija - Baltarusija, Norvegija - Bosnija ir Hercegovina, Izraelis - Prancūzija, Čekija - Portugalija, Graikija - Ukraina, Makedonija - Vengrija, Austrija - Slovakija.

Be atrankos į Europos pirmenybių finalo turnyrą pateko čempionės titulą ginsianti Vokietija, varžybų šeimininkė Šveicarija ir 2004 metų čempionate 2-5 vietas užėmusios Slovėnija, Danija, Kroatija ir Rusija.

Būsimųjų varžybų burtai bus ištraukti birželio 25-ąją Liucernoje, “Swiss Life Arena” sporto rūmuose.

Ieškos geriausios žaidėjų sudėties

- Svarbiausia, ką norime šioje treniruočių stovykloje pasiekti, - rasti sudėtį žaidėjų, kuriems per trumpą laiką pavyktų suprasti vieniems kitus ir rungtyniauti su ispanais taip, kaip planuojame. Kiekvienas kandidatas į rinktinę turi tam tikrų įgūdžių, bet mums aktualu, ar jie visa jėga atsiskleis tam tikroje pozicijoje, kurią esame numatę, - vakar interviu “Kauno dienai” sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Skarbalius.

- Kokie yra Jūsų varžovų privalumai?

- Jie sukaupę gerokai solidesnę tokio ir aukštesnio lygio varžybų patirtį. Visi Ispanijos rinktinės žaidėjai atstovauja pajėgiems klubams, kurie kasmet dalyvauja Europos taurių turnyruose. Be to, ispanai kiekvienoje pozicijoje turi mažiausiai po du lygiaverčius rankininkus. Šiuo požiūriu mes jiems neprilygstame.

- Galbūt rungtynėms Vilniuje rengiate išskirtinę taktiką?

- Ne, tokio plano neturime. Ir namuose, ir svečiuose žaisime taip, kaip būsime pasirengę. Manome, jog pirmosiose rungtynėse mums teks ne kartą ieškoti naujų sprendimų, nes ispanai sugeba žaibiškai prisitaikyti prie varžovų pasirinkto stiliaus.

- Iki mačo su ispanais sužaisite tik dvejas kontrolines rungtynes su baltarusiais. Ar jų pakaks patikrinti jėgas?

- Siūlėme susigrumti lenkams, austrams, čekams, šveicarams, tačiau jie atsisakė. Siūlėsi latviai, bet su kaimynais jau ne kartą žaidėme. Be to, jie jau baigė atrankos varžybas, todėl gali būti, kad šiuo metu Latvijos rinktinė yra ne geriausios sportinės formos. Baltarusijos ekipa rengiasi mačui su islandais, todėl susitikimas su ja bus naudingas.

Ekipos branduolį sudarys legionieriai

Pirmojoje Lietuvos rinktinės treniruotėje laukta trylikos žaidėjų, iš jų - penkių rungtyniavusių nacionaliniame čempionate ir aštuonių legionierių.

Vakar Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) sporto salėje pratybas rengėsi pradėti Kauno “Granito-Kario” rankininkai Mantas Gudonis, Aurelijus Sabonis ir Vaidotas Grosas, Panevėžio “Viking-Malt” atstovas Dalius Rasikevičius bei Varėnos “Ūlos” žaidėjas Tautvydas Mikalauskas.

Iš užsienio grįžo Egidijus Petkevičius (“HK Haukar”, Islandija), Augustas Strazdas ir Tomas Eitutis (abu - “HK Kopavogs”, Islandija), Andrius Stelmokas (“FA Goppingen”, Vokietija), Julius Marcinkevičius (Šafhauzeno “Kadetten”, Šveicarija), Mindaugas Andriuška (Insbruko HIT, Austrija), Gintautas Vilaniškis (“Eisenach”, Vokietija) ir Gintautas Galkauskas (Italija).

Netrukus prie komandos prisidės Almantas Savonis (“HSG Dusseldorf”, Vokietija), Robertas Paužuolis (Vokietija) ir Arnoldas Čepulis (Prancūzija), truputį vėliau - Arūnas Vaškevičius (“A1 Bregenz”, Austrija) ir Nerijus Atajevas bei Andrius Račkauskas (abu - “HC Paris”, Prancūzija).

Dėl traumų komandai negalės padėti Vaidas Klimčiauskas (“Kadetten”), Vytautas Žiūra (Austrija) bei Aurimas Frolovas ir Gintaras Savukynas (abu - “Viking-Malt”).