Rinktinėje – ir kylanti stalo teniso žvaigždė

Lietuvos moterų rinktinei atstovaus 85-oji pasaulio raketė, Europos čempionė R.Paškauskienė, 254-oji pasaulio raketė, Lietuvos čempionė Eglė Stuckytė ir 423-ąją vietą pasaulio reitinge užimanti Aistė Macaitė. Moterų rinktinę treniruos Romualda Garkauskienė.

Vyrų rinktinę sudarys Lietuvos čempionas Alfredas Udra, Valdas Martinkus (abu – šiuo be reitingo) ir 4-oji Europos jaunučių raketė M.Stankevičius. Vyrų rinktinės treneris – Raimondas Jackevičius.

„Mūsų stalo tenisininkų perspektyvos – sudėtingos. Pajėgūs bus ne tik šeimininkai, bet ir japonai, Pietų ir Šiaurės Korėjos, taip pat atvažiuoja geriausios Europos rinktinės“, – sakė Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša.

Čempionate vyks asmeniniai vienetų mačai, taip pat dvejetų ir mišrių dvejetų susitikimai. Pasak R. Balaišos, Lietuvos sportininkams keliamas uždavinys įveikti kvalifikacinį etapą bei patekti į pagrindinį turnyrą, kuriame lauks itin pajėgūs pasaulio stalo tenisininkai. 48-ąja skirstytai R. Paškauskienei, iš kurios tikimasi daugiausiai, papildomos atrankos vienetų turnyre žaisti nereikės.

Suaugusiųjų čempionate pirmą kartą dalyvaus ir 15-metis M.Stankevičius, kuris bus vienas jauniausių pirmenybių dalyvių. „Mūsų jaunajam talentui M.Stankevičiui šis čempionatas labai reikšmingas. Vasarą jis dalyvaus Europos jaunučių pirmenybėse, kur pretenduoja į medalius. Tikimės, kad šis turnyras jam bus geras paskatinimas ir aukščiausio lygio varžybų patirtis“, – pažymėjo LSTA prezidentas.

Vėl susiburs čempionų pora

Triukšmingai šeimininkus palaikančios Sužu tribūnos 38-erių R. Paškauskienės nebaugina. Europos čempionė Kinijoje jėgas išmėgins jau ne pirmą sykį. Stalo tenisininkė pripažįsta, jog kovoti dėl aukštų vietų asmeninėse varžybose bus nelengva, o daugiausiai tikisi iš mišrių dvejetų turnyro.

Šiame pasaulio čempionate sportininkams pirmą kartą istorijoje bus leidžiama žaisti poroje su užsienio valstybės sportininku. R. Paškauskienė mišrių dvejetų turnyre kovos poroje su gerai pažįstamu serbu Aleksandru Karakaševičiumi (111-oji pasaulio raketė), su kuriuo keturis sykius laimėjo Europos auksą.

„Su A. Karakaševičiumi pasaulio pirmenybėse poroje žaisime pirmą kartą. Praėjo kokie ketveri metai, kai pastarąjį kartą žaidėme kartu, tad bus įdomu. Manau, jog čia turiu daugiausia šansų“, – kalbėjo R. Paškauskienė.

Moterų dvejetų turnyre R. Paškauskienė rungtyniaus kartu su ukrainiete Margarita Pesotska (60-oji pasaulio raketė). Tiek dvejetų, tiek mišrių dvejetų turnyruose R. Paškauskienei su porininkais teks įveikti kvalifikacinius barjerus. Sportininkė nesikremta dėl papildomo atrankos turnyro ir tikisi, jog jis padės įgyti geresnę sportinę formą.

Dabartinei Lietuvos čempionei E. Stuckytei pasaulio asmeninės pirmenybės bus trečios karjeroje. 2013 m. Paryžiuje vykusiame asmeniniame čempionate jai nepavyko peržengti kvalifikacinio barjero. Vokietijos klubui atstovaujanti stalo tenisininkė tikisi, kad šį kartą seksis geriau.

„Balandžio mėnesį buvo daug rungtynių – mačai Vokietijoje ir turnyras Liuksemburge. Treniruotėms laiko buvo mažai, tačiau įgijau žaidybinės patirties, todėl tikiuosi, kad pasiruošiau gerai“, – sakė E. Stuckytė.

Vyrų laukia didelė konkurencija

Lietuvos vyrų rinktinės iššūkiai – dar didesni. Net ir užėmus pirmąją vietą kvalifikaciniame pogrupyje, dėl didelio dalyvių skaičiaus, kelyje į pagrindinį turnyrą jiems gali tekti įveikti vieną ar du papildomus atrankos ratus.

Rinktinės treneris R. Jackevičius palankiausiai vertina pirmosios komandos raketės A. Udros šansus. „A. Udra iš mūsų komandos yra labiausiai patyręs. Tikimės iš jo tokio paties gero žaidimo kaip Lietuvos ir Europos pirmenybėse“, – sakė treneris.

Tiesa, klaipėdiečiui sportininkui – vos 21-eri, tad rinktinės vedlio vaidmuo jam kiek neįprastas.

„Reikės padėti jaunimui, nors pats dar jaunas esu“, – juokėsi A. Udra, dvejetų turnyre žaisiantis poroje su M. Stankevičiumi.

A. Udrai apmaudu, jog šiais metais prarado poziciją Pasaulio stalo teniso federacijos (ITTF) reitinge, todėl jau pirmame mače gali susitikti su labai pajėgiu varžovu.

Favoritai – kinai

Čempionato favoritais laikomi stalo tenise dominuojantys Kinijos atstovai. Vyrų vienetų varžybose pirmas skirstytas kinas Ma Longas, moterų – jo tautietė Ding Ning.

Pirmenybės turės ir rekordininką – belgą Jean-Michaelą Saive. 45-erių veteranui tai bus jau 24-asis pasaulio čempionatas. Pirmą kartą čia jėgas jis išmėgino 1983 m., kai belgui buvo vos 13 metų.

Lietuvos sportininkams Sužu taps gera proga apšilti prieš Europos pirmenybes, kurios rugsėjo mėn. vyks Rusijoje. „Pasaulio čempionatas yra antras pagal svarbą turnyras pasaulyje po olimpinių žaidynių. Norime, kad sportininkai pasitikrintų save ir įgytų žaidybinės patirties aukščiausio rango varžybose“, – sakė LSTA prezidentas R. Balaiša.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)