Ruožas. Per šešerias sužaistas sezono rungtynes „Žalgiris“ neprarado nė taško ir praleido vos du įvarčius. Bet čempionui ramybės neduodantys persekiotojai irgi išlaiko intensyvų taškų rinkimo tempą: „Sūduva“ laimėjo trečią, o 16 kartų kamuolį per pastarąsias trejas rungtynes į varžovų vartus siuntę „Trakai“ – jų penktą kartą iš eilės.

Šaulys. „Sūduvos“ kapitono Tomo Radzinevičiaus taikiklis suderintas idealiai. Per tris pastarąsias dvikovas puolėjas įmušė penkissyk, o iš viso šiame čempionate kamuolį į vartus siuntė devynis kartus. „SMScredit.lt A lygos“ snaiperių sąrašo lyderiui Andrejui Paniukovui iš Klaipėdos „Atlanto“ 2:0 laimėtose rungtynėse su Kauno „Stumbru“ iššvaisčius krūvą progų, T. Radzinevičius nuo šio ruso atsilieka vos vienu įvarčiu.

Drama. Šalies čempiono ir vicečempiono dvikovoje „Žalgiris“ 2:0 įveikė Pakruojo „Kruoją“. Aukštaitijos komandos barikados braškėdamos – vilniečiai keliskart pataikė į vartų konstrukciją, dukart įmušė iš nuošalės – laikėsi iki 87-osios minutės. Tik tada Deividas Šemberas realizavo 11 metrų baudinį ir pralaužė ledus.

Minutė. „Žalgirio“ saugui Pauliui Janušauskui net ir jos neprireikė, kad įmuštų. Pasirodęs aikštėje pačioje rungtynių pabaigoje, futbolininkas gimtajame Panevėžyje jau po kelių dešimčių sekundžių pasiuntė kamuolį į tinklą ir įtvirtino sostinės komandos pergalę.

Debiutas. Prie „Kruojos“ vairo pirmą kartą stovėjo treneris iš Portugalijos Divaldo Alvesas. Debiutas apkarto, o D. Alvesui liko konstatuoti: „Pamatėme daug dalykų, kuriuos reikia taisyti“.

Kėlinys. Grįžę į aikštę po pertraukos „Sūduvos“ futbolininkai subombardavo Kauno „Spyrio“ vartus penkiais tiksliais smūgiais ir laimėjo 5:1. Kauniečiams ir pirmajame kėlinyje apsilankymai varžovų aikštės pusėje buvo nedažna šventė, bet sykį Marius Miškinis, bandydamas perduoti kamuolį į baudos aikštelę, „perdavė“ jį į tolimąjį viršutinį vartų kampą. Po pertraukos marijampoliečiai griežtai sudėliojo viską į jiems tinkamas lentynas.

Žolė. „Spyrio“ treneris Laimis Bičkauskas skundėsi, kad kauniečius antrajame kėlinyje pribaigė nuovargis, atsiradęs dėl to, kad teko žaisti ant žolės, o ne ant labiau šiuo metų laiku įprastos sintetinės dangos. „Sūduvos“ saugas Karolis Chvedukas turėjo savo nuomonę šiuo klausimu: „Sąlygos visiems vienodos. Visi keliasi nuo sintetikos ant žolės ir priešingai. Man irgi buvo sunku žaisti sugrįžus ant žolės“.

Gynyba. „Faktas, kad nepraleidome, mane džiugina labiau nei tai, kad vėl primušėme įvarčių“, – po pergalės 4:0 prieš „Šiaulius“ pabrėžė „Trakų“ treneris Valdas Urbonas. „Sausus“ vartus riteriai išsaugojo vos antrą kartą šį „SMScredit.lt A lygos“ sezoną.

Rėtis. „Šiauliai“ šiame čempionate praleido jau 22 įvarčius. Tai – bent aštuoniais daugiau už bet kurią kitą komandą.

Skrydis. „Trakų“ gynėjas Justinas Januševskis taip įnirtingai kovojo dėl kamuolio, kad įsirėžė į reklamos skydą už vartų. Komandos treneriai ir gerbėjai lengviau atsikvėpti galėjo tik po kelių minučių, kai futbolininkas grįžo į aikštę.

Uraganas. A. Paniukovas šįsyk liko be įvarčio, bet Klaipėdos „Atlantas“ įveikė „Stumbrą“. Klaipėdiečių puolimo lyderis galėjo įmušti bent tris ar keturis sykius, o jo komandos draugai – dar dukart tiek, bet laikinosios sostinės komandą nuo žeminančio rezultato gelbėjo Fortūna ir vartininkas Giedrius Kvedaras.

Aukštyn. Pergalė 3:1 prieš Utenos „Utenį“ leido „Klaipėdos granitui“ iš devintos turnyro lentelės vietos pakilti į septintą. „Negalime kaltinti vien gynybos linijos. Gynėsi visa komanda, bet nesugaudėme greitesnių Klaipėdos žaidėjų“, – reziumavo „Utenio“ kapitonas Žilvinas Banys.

Turo rinktinėje – Klaipėdos ir Trakų futbolininkų gausa

Septintame ture daugiausia dėmesio nusipelnė išvykoje Utenos „Utenį“ įveikusio „Klaipėdos granito“ ir „Šiaulius“ Vilniuje sutriuškinusių „Trakų“ žaidėjai. Abi šios komandos rinktinėje turi po tris pozicijas.

Giedrius Kvedaras (Kauno „Stumbras“). Galima įžvelgti šio vartininko kaltę, kai buvo pasiektas antras Klaipėdos „Atlanto“ įvartis. Dovydas Norvilas įmušė iš už baudos aikštelės ribų, bet karti visus šunis ant G. Kvedaro dėl pralaimėjimo 0:2 būtų mažų mažiausia neteisinga. Priešingai – jei ne vartininkas, klaipėdiečių įmuštų įvarčių grafoje būtų švietęs ne dvejetas, o šešetas ar septynetas. G. Kvedarui pavyko be įvarčių palikti rezultatyviausią „SMScredit.lt A lygos“ snaiperį Andrejų Paniukovą, nors progų šis susikūrė tiek, kad kelioms rungtynėms pakaktų.

Rokas Urbelis („Klaipėdos granitas“). Savotiška žanro krizė dešinio gynėjo pozicijoje. Geresnių rungtynių yra sužaidę ir Andro Švrljuga iš Vilniaus „Žalgirio“, ir Deividas Česnauskis iš „Trakų“, ir Rolandas Baravykas iš „Atlanto“. Lieka rinktis iš to, kas yra, o R. Urbelis sėkmingai stabdė vieną pavojingiausių „Utenio“ žaidėjų Mindaugą Grigaravičių ir prisidėjo prie uostamiesčio komandos pergalės 3:1.

Deividas Šemberas (Vilniaus „Žalgiris“). Vidurio gynėjo pozicijoje rungtynėse su Pakruojo „Kruoja“ veteranas žaidė maždaug valandą. Po to pasikeitė vietomis su saugu Jurijumi Kendyšu ir patraukė ieškoti laimės prie varžovų vartų. Rado – nors ir nepasinaudojo realia proga antro kėlinio viduryje. 88-ą minutę būtent „Žalgirio“ kapitonas įmušė pirmą rungtynių įvartį iš 11 metrų baudinio ir paklojo pamatus žalių ir baltų pergalei 2:0.

Kazimieras Gnedojus („Klaipėdos granitas“). Ne tik efektyviai griovė „Utenio“ atakas, bet ir pats įmušė pirmo kėlinio pabaigoje po standartinės situacijos. Kaip ir R. Urbelis, vidurio gynėjas K. Gnedojus nesugebėjo padėti komandai apsiginti nuo Dariaus Kazubovičiaus įvarčio, bet šiuo atveju galima priminti du niuansus. Pirma – pagrindinę klaidą klaipėdiečių saugai padarė aikštės viduryje. Antra – vykstant šiai „Utenio“ atakai, „Klaipėdos granitas“ jau pirmavo 3:0.

Edvardas Gaurilovas („Trakai“). Vis tvirčiau kairio gynėjo pozicijoje besijaučiantis „riterių“ naujokas 4:0 prieš „Šiaulius“ laimėtose rungtynėse naudojosi kiekviena proga kelti sumaištį savo krašte varžovų aikštės pusėje. E. Gaurilovo ir saugo Artiomo Gurenkos tandemas šiauliečiams buvo rimta problema, o bet kokius įtampos židinius savo aikštės pusėje „Trakų“ gynėjai šįkart gesino ramiai bei negailestingai.

Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“). Marijampoliečiai nuosekliai karšė kailį Kauno „Spyriui“, o K. Chvedukas pastebimai prie to prisidėjo. Valdydamas situaciją aikštės viduryje, Lietuvos rinktinės žaidėjas ir pats grasino varžovų vartams, sykį pataikė į virpstą po baudos smūgio, o rungtynių pabaigoje ir įmušė. „Sūduvos“ pranašumas abejonių nekėlė – penki įvarčiai antrame kėlinyje ir galutinė pergalė - 5:1.

Dovydas Norvilas (Klaipėdos „Atlantas“). Per rungtynių su „Stumbru“ pertrauką gavo trenerio Konstantino Sarsanijos pastabą: vartai yra tam, kad į juos būtų mušama. Saugas trenerį išgirdo – pirmame kėlinyje pasirinkęs neteisingą sprendimą ir sužlugdęs vieną pavojingų „Atlanto“ atakų, antrajame D. Norvilas efektingai įmušė. Be to, futbolininkas nemažai prisidėjo prie to, kad klaipėdiečiai aikštės viduryje dominuotų besąlygiškai.

Marius Papšys („Klaipėdos granitas“). Kaip visada aktyvus dešiniame krašte, o šįsyk dar ir atsidūręs savo stichijoje – „Utenis“ nuo uostamiesčio komandos atsiliko jau pirmo kėlinio pabaigoje, todėl greitiems atakuojantiems klaipėdiečiams atsivėrė papildomų perspektyvų kontratakuojant. Kaip teisingai pastebėjo Utenos komandos kapitonas Žilvinas Banys, gaudyti tas kontratakas „Uteniui“ sekėsi sunkiai.

Artiomas Gurenka („Trakai“). Vienintelis legionierius šioje turo rinktinėje sužaidė kol kas geriausias savo rungtynes „SMScredit.lt A lygoje“. Kairiame krašte baltarusis buvo matomas nuolat, o įvartis, kurį jis įmušė – tikras saldainis. Gavęs kamuolį kone prie šoninės linijos, A. Gurenka suklaidino du varžovų gynėjus, įsiveržė į baudos aikštelę ir žudančiu smūgiu nepaliko jokių šansų „Šiaulių“ vartininkui Povilui Valinčiui.

Lukas Kochanauskas („Trakai“). Nepailsdamas manevravo ties nuošalės riba, ne kartą šią taisyklę ir pažeisdamas. Bet savo šansų sulaukė. Galutinė puolėjo statistika – du įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas. „Trakų“ puolimas ir toliau lieka galingiausias lygoje, o penkis įvarčius šiame čempionate jau įmušęs L .Kochanauskas kartu su tiek pat kartų kamuolį į vartus siuntusiu Davidu Aršakianu yra pagrindinė smogiamoji šio mechanizmo dalis.

Tomas Radzinevičius („Sūduva“). Veteranas aikštėje spindi ryškiomis spalvomis. „Sūduvos“ kapitonas šiemet įmušė jau 9 įvarčius, o per pastarąsias trejas rungtynes savo pavardę į rungtynių protokolus rezultatyvumo grafoje įrašė penkis kartus. Šiame ture T. Radzinevičiaus statistika buvo net geresnė už L. Kochanausko. Be dviejų įvarčių ir rezultatyvaus perdavimo marijampolietis dar uždirbo ir 11 metrų baudinį

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!