VRM parengtoje Vyriausybės išvadoje siūloma pritarti Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos parengtam projektui, numatančiam, kad į rentas galėtų pretenduoti sportininkai, ne mažiau kaip tris kartus tapę olimpinės sporto šakos neolimpinės rungties pasaulio čempionais, bet nebūtinai esantys pasaulio ar Europos rekordininkais.

Kaip BNS nurodė Seimo komisijos pirmininkas Juras Požela, pataisa skirta šalies baidarininkams Alvydui Duonėlai, Egidijui Balčiūnui bei kanojininkams Raimundui Labuckui ir Tomui Gadeikiui. Nors jų atstovaujamos sporto šakos ir yra olimpinės, distancijos, kuriose jie yra tapę pasaulio ir Europos čempionais, nėra įtrauktos į olimpiadą, todėl dabartiniai teisės aktai užkerta kelią jiems gauti rentas.

„Šios pataisos būtų teisybės atstatymas, tam pritaria ir Lietuvos tautinis ir olimpinis komitetas“, – sakė J.Požela.

Šiuo metu teisę gauti 1,5 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio (per tūkstančio eurų) rentą per mėnesį turi didžioji dalis olimpinėse ar parolimpinėse žaidynėse dalyvavusių ir čempionais, prizininkais ar rekordininkais tapusių sportininkų, įskaitant tuos, kurių pasiekimai registruoti iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 1990-ųjų kovo 11-ąją.

Rentas taip pat gali gauti sportininkai, kurie tapo neolimpinės rungties pasaulio čempionu, tačiau tokie sportininkai turi būti pripažinti pasaulio rekordininkais, o pati sporto šaka privalo būti įtraukta į olimpines žaidynes.

Kaip nurodo VRM, priėmus pataisas, sportininkų rentoms iš biudžeto papildomai prireiktų 62,7 tūkst. eurų per metus.

Tiek porininkai A.Duonėla ir E.Balčiūnas, tiek dviviečių kanojų atstovai R.Labuckas ir T.Gadeikis yra triskart iš eilės tapę savo atstovaujamų sporto šakų pasaulio čempionais, taip pat yra tapę Europos čempionais, BNS patvirtino Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacija.

Visi keturi sportininkai šiuo metu yra pasitraukę iš aktyvaus sporto.

Ar pritarti išvadai dėl pataisų, dar spręs Vyriausybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)