Per vienerius prezidentavimo Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijoje metus V. Galvonui pavyko suorganizuoti pirmą lakūnų sportininkų stovyklą ir atgaivinti bendrą jų skraidymo lygį. Jo iniciatyva buvo parengta komanda, kuri iš pasaulio lėktuvų JAK-52 akrobatinio skraidymo čempionato, vykusio Pietų Afrikos Respublikoje, parsivežė sidabro medalį. Žilvinas Lidžius laisvojoje programoje skrido geriausiai ir iškovojo auksą (asmeninėje įskaitoje).

Konferencijoje tarp 28 delegatų dalyvavo ir pasaulio aukščiausios kategorijos pilotas Jurgis Kairys, kuris pateikė konstruktyvių pasiūlymų federacijos vadovybei ir sutiko su jos prašymu būti pretendentu tarp kandidatų į pasaulio oro žaidynes.

Nė vienas iš Lietuvos pilotų neišdrįstų siųsti paraiškos į tokio lygio renginį. Oro žaidynėse paprastai dalyvauja tik 10 atrinktų stipriausių pasaulio pilotų. Pats J. Kairys dar neskuba šia tema garsiai kalbėti, kadangi pasaulio oro žaidynių organizatorių programos formatas jam kelia abejonių.

2011 metais pasaulio oro žaidynės apskritai neįvyko. Jas planavo rengti Danija, tačiau miesto, kuriame renginys turėjo vykti, valdžia netikėtai pareiškė, kad ji yra nepajėgi organizuoti tokį didelį renginį. Šįkart Tarptautinė aviacijos sporto federacija (FAI) finansine prasme pasirinko patikimesnę šalį – Jungtinius Arabų Emyratus. Žaidynės numatomos Dubajuje 2015 metų gruodžio 1–15 dienomis.

Tikimasi, kad FAI ir Akrobatinio skraidymo komisija (CIVA) nevilkins ir laiku paskelbs numatomą pilotų akrobatų dešimtuką.

V. Galvonas užsiminė, kad federacijos prezidentavimo veikloje jį remia ir Lietuvos aeroklubas, kuriam vadovauja prezidentas Jonas Mažintas. Jis konferencijoje dalyvavo svečio teisėmis.

Neramių sielų lakūnai pertraukos metu stebėdami pro langus Vilniaus oro uoste stovinčius didžiulius keleivinius orlaivius kalbino prezidentus ir kėlė klausimus, kodėl lėktuvų akrobatinio skraidymo veikla iki šiol neįtraukta į šalies strateginių ir prioritetinių sporto šakų sąrašą. Tokį klausimą jie pasiryžę oficialiai pateikti Kūno kultūros ir sporto departamento vadovams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)