Pastaroji neleidžia lyderiams nė akimirkai lengviau atsikvėpti, tačiau aštuonių mylių atstumas, rodos, kol kas jiems yra neįveikiamas.

Pirma pozicija jau trečią dieną iš eilės – ko gero, geresnės dovanos sau R. Milevičius negalėtų pasidovanoti. Buriuotojui, kuris trečiadienį švenčia 28-ą gimtadienį, plaukti „Volvo Ocean Race“ lenktynėse buvo didžiausia gyvenimo svajonė. Jis yra pirmas ir vienintelis lietuvis, plaukiantis šiose prestižinėse ir ekstremaliose jachtų lenktynėse.

Tačiau R. Milevičius lieka santūrus.

„Ar gali būti šaunesnis gimtadienis? Manau, kad gali! Šiandien mums prasidėjo priešinė srovė, kuri šiek tiek stabdo mūsų judėjimą į priekį. Kelelis darosi truputį duobėtas, panašiai kaip Kauno gatvės. Bet mes labai sėkmingai laikomės ir vis dar šiek tiek didinam persvarą. Neslėpsiu – po truputį atsiranda jauduliukas. Kiek bestudijuotume, ateinančios dvi dienos atrodo itin sudėtingai. Ypač sudėtinga mums būnant lyderio pozicijoje, todėl dabar labai svarbu susikrauti kuo didesnę persvarą, kad jos užtektų iki finišo“, – iš Indijos vandenyno rašo R. Milevičius.

„Volvo Ocean Race“ antro etapo lyderių trijulė – olandų „Team Brunel“, kinų „Dongfeng“ ir „Abu Dhabi Ocean Racing“ – šiuo metu sparčiai artėja prie sunkiai prognozuojamos zonos Ormūzo sąsiauryje, kuris iš abiejų pusių apsuptas kalnų. Spėjama, kad galutiniame ruože prieš pat Abu Dabio uostą gali visiškai nebūti vėjo.

Pasak lietuvio, jų įgulai šis ruožas dar sudėtingesnis tuo, kad nė vienas iš „Team Brunel“ buriuotojų nėra juo plaukęs ir vietovės nepažįsta. Todėl gerbėjus jis ragino už komandą laikyti kumščius.

Vis tik kol kas sportininkai daugiau dalijasi džiaugsmingu azartu, o ne nuogąstavimais.

„Mes esame akivaizdžiai greitesni, nei pirmame etape, o plaukiant flotilės priešakyje, visada pakyla ūpas“, – sakė „Team Brunel“ jachtos kapitonas Bouwe Bekkingas.

„Team Brunel“ jachtai, nuo antro etapo pradžios plaukusiai antroje arba trečioje pozicijose, išsiveržti į priekį pavyko tik po 18-os lenktynių dienų.

„Auksinį taktinį sprendimą priėmėme vos kirtę pusiaują. Šeštadienio rytą mane pažadino komandos navigatorius. Jis pasakė, kad Šiaurės Rytuose susiformavo žemo slėgio sritis ir patarė nedelsiant 30 laipsnių pakeisti kursą. Jis prikaustė mano dėmesį, nes tokie posūkiai – itin reti. Netrukus įgulai daviau komandą keisti bures ir kursą“, – apie lemtingą proveržį pasakojo B. Bekkingas.

Tuo pasinaudojo ne tik „Team Brunel“, bet ir „Dongfeng“ komanda. Abiems įguloms pavyko aplenkti Vakarų kryptį pasirinkusią ir tuo metu pirmavusią jachtą „Abu Dhabi Ocean Racing“.

„Aplinkybės ne iš lengviausiųjų: miego beveik nebūna, konkurencija nežmoniška, plaukimo sąlygos permainingos, todėl žaidžiame su trimis burėmis, kurias keičiame priklausomai nuo vėjo. Vis dėlto džiaugiamės, kad judame į priekį daug greičiau, nei buvo planuota“, – komentavo lietuvių buriuotojas.

Antras buriavimo varžybų aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“ etapas iš Keiptauno į Abudabį yra laikomas sunkiausiu. Navigatoriai plaukimą Indijos vandenynu vertina kaip ilgiausią ir sunkiausiai nuspėjamą, todėl čia reikia ir patirties, ir nuolatinio budrumo, ir tiesiog sėkmės.

Prognozuojama, kad pirmi laivai Abi Dabio uostą pasieks vos už kelių dienų, gruodžio 13 d.

„Volvo Ocean Race“ yra aukščiausio lygio profesionalų lenktynės aplink pasaulį. Spalio pradžioje startavusi regata truks iki kitų metų liepos. Iš viso devynis etapus turintis maršrutas driekiasi beveik 40 tūkst. jūrmylių (72 tūkst. km).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją