Be šeimininkės Pusiaujo Gvinėjos, į finalinį turnyrą pateko po dvi geriausias septynių atrankos etapo grupių komandas ir viena geriausia trečiąją vietą užėmusi rinktinė.

Paskutiniame atrankos etapo ture nemalonus incidentas užfiksuotas D grupės rungtynėse. Jau anksčiau pirmąją vietą šioje grupėje užsitikrinęs Kamerūnas išvykoje mačą su Dramblio Kaulo Krantu baigė lygiosiomis 0:0 (0:0). Tai lėmė, kad šeimininkai tašku aplenkė trečiojo pozicijoje likusią Kongo Demokratinę Respubliką.

Įdomiausia tai, kad abi rinktinės žaidė labai pasyviai, o per teisėjo pridėtą laiką net nesistengė veržtis varžovų vartų link. „Dramblių“, kuriems atstovavo Kolo Toure, Yaya Toure, Salomonas Kalou, Gervinho ir kiti, žaidėjai tiesiog perdavinėjo kamuolį vieni kitiems gynyboje, o varžovai net nesistengė prieiti arčiau, lūkuriuodami kada baigsis susitikimas.

Tiesa, net ir tai nesutrukdė į kitą etapą patekti trečiąją vietą D grupėje užėmusiai Kongo DR, kuri surinko 9 taškus ir pranoko kitose grupėse trečioje pozicijoje likusias rinktines.

Po mačo į aikštę įsiveržė būrys šeimininkų fanų, kurie džiaugėsi, kad jų šalies rinktinė žengė tolyn.

Į finalinį Nacijų taurės etapą sensacingai nepateko praėjusio turnyro laimėtoja Nigerija, kuri A grupėje liko tik trečia, į priekį praleidusi Pietų Afrikos Respubliką ir Kongą.

Pusiaujo Gvinėjoje taip pat nežais Egipto futbolininkai, kurie rekordinius 7 kartus yra laimėję Nacijų taurę. G grupėje egiptiečiai nusileido Tunisui bei Senegalui ir liko už borto.

Sužinojus visas 16 finalinio etapo dalyvių, rinktinės buvo suskirstytos į 4 krepšelius pagal pajėgumą. Į stipriausiąjį pateko šeimininkė Pusiaujo Gvinėja, Gana, Gambija ir Burkina Fasas. Antrajame be kitų komandų žais geriausiai atrankoje tarp visų dalyvių pasirodęs Alžyras. Į trečiąjį pateko net trijų grupių nugalėtojai, o ketvirtajame bus puikiai atrankoje pasirodęs Kamerūnas.

Primename, kad finalinis turnyro etapas turėjo vykti Maroke, bet dėl ebolos viruso grėsmės šios šalies futbolo federacija atsisakė organizuoti turnyrą ir jis buvo perkeltas į Pusiaujo Gvinėją.

Paskutinio turo rezultatai:

Dramblio Kaulo Krantas 0 – 0 Kamerūnas

Kongo DR 3 – 1 Siera Leonė

Malis 2 – 0 Alžyras

Etiopija 0 – 0 Malavis

Gana 3 – 1 Togas

Gvinėja 2 – 0 Uganda

Zambija 1 – 0 Žaliojo Kyšulio salos

Nigeris 1 – 1 Mozambikas

Nigerija 2 – 2 PAR

Sudanas 0 – 1 Kongas

Burkina Fasas 1 – 1 Angola

Gabonas 4 – 2 Lesotas

Tunisas 2 – 1 Egiptas

Senegalas 3 – 0 Botsvana

Galutinė rikiuotė grupėse:

A grupė

1. Pietų Afrikos Respublika 12
2. Kongas 10
3. Nigerija 8
4. Sudanas 3

B grupė

1. Alžyras 15
2. Malis 9
3. Malavis 7
4. Etiopija 4

C grupė

1. Gabonas 12
2. Burkina Fasas 11
3. Angola 6
4. Lesotas 2

D grupė

1. Kamerūnas 14
2. Dramblio Kaulo Krantas 10
3. Kongo DR 9
4. Siera Leonė 1

E grupė

1. Gana 11
2. Gvinėja 10
3. Uganda 7
4. Togas 6

F grupė

1. Žaliojo Kyšulio salos 12
2. Zambija 11
3. Mozambikas 6
4. Nigeris 3

G grupė

1. Tunisas 14
2. Senegalas 13
3. Egiptas 6
4. Botsvana 1

Burtų krepšeliai pagal pajėgumą:

1 krepšelis: Pusiaujo Gvinėja, Gana, Gambija, Burkina Fasas.

2 krepšelis: Dramblio Kaulo Krantas, Malis, Tunisas, Alžyras.

3 krepšelis: Žaliojo Kyšulio salos, Pietų Afrikos Respublika, Gabonas, Kongo DR.

4 krepšelis: Kamerūnas, Senegalas, Gvinėja, Kongas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!