Lietuvai šiame čempionate atstovavo didmeistriai Eduardas Rozentalis, Aloyzas Kveinys ir Vidmantas Mališauskas, tarptautinis meistras Virginijus Dambrauskas ir FIDE meistras Laimutis Šolys.

Lietuviai laimėjo aštuonis mačus, vieną sužaidė lygiosiomis ir surinko 17 taškų. Antroje vietoje liko Anglijos komanda (15 taškų), o trečią užėmė kita Lietuvos ekipa – „Elitinis Šachmatų, Šaškių Klubas Rositsan ir Maccabi“ (12 taškų), kuriai atstovavo Borisas Rositsanas, tarptautinis meistras Antanas Zapolskis, Vladimiras Pavlovičius ir Saulius Cirtautas.

„Ši pergalė – didelis lietuvių šachmatininkų pasiekimas. Turnyre dalyvavo daug stiprių komandų iš viso pasaulio, tačiau mūsiškiai įrodė savo vertę, pirmaudami nuo pat turnyro pradžios ir pranašumą išlaikę iki pat jo pabaigos. Jaunoji šachmatininkų karta turi į ką lygiuotis“, – sako Lietuvos šachmatų federacijos (LŠF) prezidentas Aleksandras Černovas.

Čempionate dalyvavusios vyrų komandos buvo suskirstytos į dvi amžiaus kategorijas – vyresnių negu 50 metų ir vyresnių negu 65 metų, moterys varžėsi vienoje kategorijoje – vyresnių negu 50 metų. Vyresnių negu 50 metų amžiaus vyrų kategorijoje antra liko Anglijos rinktinė. Vyresnių negu 65 metų šachmatininkų amžiaus kategorijoje triumfavo Rusijos-Sankt Peterburgo komanda. Stipriausia tarp turnyre dalyvavusių moterų komandų tapo Rusijos rinktinė.

Iš viso liepos 13 d. prasidėjusiame čempionate varžėsi 28 komandos iš 14 pasaulio valstybių – Lietuvos, Anglijos, Rusijos, Moldovos, Gruzijos, Austrijos, Naujosios Zelandijos ir t t. Komandų sudėtyse buvo net 17 didmeistrio titulą turinčių žaidėjų, o didžiausia turnyro žvaigždė – gruzinė Nona Gaprindašvili, 1962-1978 m. moterų pasaulio čempionė.

Visos čempionato varžybos vyko Vilniaus rotušėje. Tai aukščiausio lygio tarptautinės šachmatų varžybos, Pasaulinės šachmatų federacijos (FIDE) patikėtos surengti Lietuvai per visą nepriklausomybės istoriją. Renginį organizavo Kauno šachmatų federacija kartu su LŠF ir FIDE, prisidėjo ir Vilniaus savivaldybė.

„Lietuvos šachmatų pasauliui turnyras buvo itin vertingas ir džiuginantis tiek sportine, tiek organizacine prasme – įgijome vertingos patirties. Kadangi tokias varžybas organizuoti Lietuvai patikėta buvo pirmą kartą, skyrėme ypatingą dėmesį, kad jos įvyktų sklandžiai, dalyviai išsivežtų tik geriausius įspūdžius. Tikslą įvykdėme: tiek turnyro dalyvių, tiek FIDE atstovų atsiliepimai yra labai geri. Tikimės, kad ateityje tokio lygio varžybos Lietuvoje vyks ne kartą“, – sako KŠF prezidentas Donatas Pilinkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)