„Tikslai moterų ir vyrų komandoms – skirtingi. Kadangi nežaidžia antra Lietuvos moterų ekipos raketė Lina Misikonytė, norime, jog jos išsaugotų vietą divizione. Tuo tarpu iš vyrų tikimės, jog komanda pakils į aukštesnį divizioną. Praėjusiais metais iki patekimo trūko labai nedaug – jie užėmė 3 vietą“, – sakė Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša.

Moterų komandai be R. Paškauskienės (nereitinguota) atstovaus Eglė Stuckytė (ITTF reitingas – 242) bei šių metų šalies čempionė Ieva Venslavičiūtė (be reitingo). Mūsiškės kovas pradės F grupėje, kur jų varžovėmis bus Anglijos, Malaizijos, Velso, Kolumbijos ir Izraelio komandos. Trys geriausios grupės ekipos pateks į atkrintamąsias varžybas, kuriose vieno minuso sistema kovos dėl 1-12 pozicijų divizione. Dvi geriausiai pasirodžiusios šalys iškops į elitinį divizioną.

Analogiška sistema bus žaidžiama ir vyrų čempionate. Ten mūsiškių komandos garbę gins Tomas Mikutis (ITTF-287), Alfredas Udra (be reitingo) bei Lietuvos čempionas Arnoldas Domeika (be reitingo). Lietuvių varžovais L grupėje bus Šveicarijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Suomijos, Pakistano ir Kipro stalo tenisininkai.

Lyderė tiki sėkme

Nors čempionate nedalyvaus viena geriausių Lietuvos stalo tenisininkių L. Misikonytė, komandos veteranė R. Paškauskienė tiki, jog lietuvėms pavyks iškopti į aukščiausią divizioną.

„Jei visos žaisime gerai, patekti į aukščiausią divizioną realu. Žinoma, pajėgių komandų čempionate netrūksta. Mūsų grupėje stiprios yra Anglijos bei Malaizijos stalo tenisininkės, kitos – kiek silpnesnės. Norint pakilti aukščiau, gerai turi sužaisti ne viena komandos narė, prie pergalės turi prisidėti visos“, – pasakojo R. Paškauskienė.

Pasaulio komandiniam čempionatui R. Paškauskienė ruošėsi žaisdama Rusijos lygoje, o tarptautinėse varžybose po rudenį vykusių Europos pirmenybių nedalyvavo. Rusijos lygos čempionate lietuvės komanda reguliariajame sezone užėmė 2 vietą bei tęs kovą dėl apdovanojimų atkrintamosiose varžybose.

„Rusijos lyga tikrai stipri. Ten žaidžia visa Rusijos rinktinė, o šalis – didelė, todėl ir žaidėjų daug. Žaidžia čia ir trys kinės. Šiaip užsieniečių jie nelabai priima, yra kelios žaidėjos iš Baltarusijos ir aš viena lietuvė. Čempionate yra 8 komandos, per 4 dienas sužaidžiame su visomis. Tiek prisižaidi, jog per savaitę neatsigauni... Žinoma, gal tarptautinių varžybų kartais reikėtų. Rudenį bus Europos čempionatas, prieš jį reikės daugiau į tarptautines varžybas nuvažiuoti.“

Praėjusiais metais vykusiame pasaulio stalo teniso čempionate R. Paškauskienė demonstravo įspūdingą žaidimą. Atrankos dvikovose varžoves triuškinusi lietuvė metė iššūkį ir Londono olimpiados čempionei kinei Xiaoxia Li bei prieš ją laimėjo setą. Įveikti šios Kinijos stalo tenisininkės pasaulio čempionate nepavyko niekam. Ar galima teigti, jog Londono olimpiadą dėl motinystės atostogų praleidusi R. Paškauskienė sugrįžo į tą sportinę formą, kuri buvo 2008-aisiais, kada ji triumfavo Europos pirmenybėse?

„Norint sugrįžti į tą formą, reiktų daugiau žaisti tarptautiniuose turnyruose. Rusijoje vis sukiesi tame pačiame rate. Nors forma dabar nebloga, vis tik iki 2008-ųjų formos dar trūksta truputėlį“, – teigė R. Paškauskienė.

Vyrų komanda jauna, bet ambicinga

Japonijoje startuosianti Lietuvos vyrų komanda – itin jauna. Vyriausiems mūsų ekipos žaidėjams yra 21-eri. Vis tik tikimasi, jog į aukštesnį divizioną lietuviams iškopti pavyks.

„Manau, jog patekti į antrą divizioną galimybių turime, nes praeitame čempionate lemiamą susitikimą dėl patekimo pralaimėjome tik 2:3... Vis dėlto trečiame divizione yra nemažai komandų, atitinkančių mūsų lygį. Sunku išskirti kažkokią komandą, nes favoritės nėra. Kažkur 5 komandos pretenduoja į antrą divizioną. Grupėje pavojingiausi bus šveicarai ir suomiai, – sakė T. Mikutis. – Savo sportine forma esu patenkintas, čempionatui ruošiausi su Italijos bei Kroatijos rinktinėmis, todėl jaučiuosi pasiruošęs.“

Jog dėl patekimo į aukštesnį divizioną teks kautis su panašaus lygio ekipomis komandos draugui pritarė ir A. Domeika.

„Ir trečiame divizione žaidžia gana stiprios komandos, tačiau šansų turime. Esame jauni, treniruojamės profesionaliai, jaunučių ir jaunių varžybose visi trys dalyvaudavome kartu. Mūsų grupėje yra Europos komandų, nors parankiau žaisti prieš Pietų Amerikos ekipas. Jos turi aukštesnius reitingus, bet yra silpnesnės. Svarbu išeiti iš grupės, o toliau turėtų būti gerai“, – teigė A. Domeika.

Visa trijulė praėjusią savaitę dalyvavo tarptautiniame turnyre Liuksemburge. Nors dėl pačių aukščiausių pozicijų lietuviams vyrų varžybose kovoti nepavyko, sportininkai liko patenkinti turnyru.
„Liuksemburgo turnyras buvo repeticija prieš pasaulio pirmenybes. Šiek tiek taupėmės, o žaisti turnyre yra daug geriau nei atlikti dvi treniruotes per dieną. Labai džiaugiamės, jog išvežė“, – tikino A. Domeika.

Vis dėlto šių metų Lietuvos čempionui nerimą kelia ilga kelionė bei aklimatizacija.

„Kelionė truks beveik parą laiko, o tai gali rezultatus šiek tiek įtakoti. Stengsimės išsimiegoti, gerą apšilimą padaryti, pamiršti ir žaisti.“

E.Stuckytei koją kiša... koja

Vienintelė pasaulio reitinge klasifikuojama moterų komandos narė E. Stuckytė praėjusią savaitę sėkmingai dalyvavo turnyre Liuksemburge, kur nugalėjo 156-ą planetos raketę Sarah De Nutte.

Vis dėlto praėjusių metų Lietuvos čempionei koją gali pakišti šlubuojanti sveikata: dėl įplyšusio menisko sportininkė praleido dalį sezono, o po pasaulio čempionato bus priversta operuotis.

„Tikiuosi, jog koja sėkmingai žaisti pasaulio čempionate nesutrukdys. Kol kas treniruotėse viskas buvo gerai. Varžybos Liuksemburge buvo proga pasitikrinti savo jėgas, kadangi prieš tai ilgai buvau nežaidusi“, – sakė E. Stuckytė.

Lietuvos stalo tenisininkai kovas pasaulio komandiniame stalo teniso čempionate pradės pirmadienį.