Pajusti, kad „Siemens“ arenoje netrukus karaliaus žiemos sporto šaka, gali vos į ją įžengęs. Kol aikštėje liejamas ledas, pastate palaikoma 14 laipsnių temperatūra. Tiesa, čempionato žiūrovams nereikės pernelyg apsituloti, nes prasidėjus varžyboms tribūnose bus penkiais ar šešiais laipsniais šilčiau. Tuo tarpu „darbinė“ ledo temperatūra – 7 laipsniai žemiau nulio.

Anot arenos techninio renginių vadovo Kastyčio Šliužo, aikštė formuojama iš lėto: per valandą išliejamas vos milimetro storio ledas. Ši procedūra atliekama specialiais purškikliais, silpna srove paskirstančiais vandenį taip, kad aikštės paviršius būtų idealiai lygus. Iš viso paversti į ledą reikės maždaug 8 kubinius metrus vandens.

Iki šiol arenos prižiūrėtojai taip „išaugino“ 6 milimetrus ledo. Jo storis iki penktadienį prasidedančių pirmenybių dalyvių treniruočių turės pasiekti 4 centimetrus, tad paskutinę dieną teks rimtai paplušėti. Vis dėlto trečiadienį, kai „Siemens“ arenoje apsilankė DELFI žurnalistai, vandens purškikliai „ilsėjosi“ pakampėje: aikštėje šeimininkavo darbininkai su įvairių formų teptukais ir dažų kibirėliais.

Ledo aikštės linijų dažymas – ne mažiau kruopštus darbas nei pačio ledo liejimas. Trys dažytojai aikštės „nuspalvinimui“ sugaišo dešimt valandų. Dar tris valandas užtruko logotipo klijavimas aikštės centre.

Tuo tarpu Dariaus Kasparaičio labdaros ir paramos fondui priklausančius aikštės bortus, kadaise įsigytus už 300 tūkst. litų, montavo net dvylikos darbininkų brigada.

Čempionatui prireikė pasiskolinti ir daugiau būtinos įrangos. Dvi ledo valymo mašinos, kainuojančios apie milijoną litų, buvo išsinuomotos iš Rygos arenos. Nuomota ir bene svarbiausia aparatūra: trys šaldikliai, palaikantys ledo temperatūrą. Vienas toks agregatas savo galia – 700 kilovatų – prilygsta beveik 5 tūkst. buitinių šaldytuvų arba, pavyzdžiui, galingiausio „Formulės 1“ bolido varikliui.

Žinoma, ledo šaldymas suryja begalę energijos, todėl „Siemens“ areną valdančios bendrovės „Universali arena“ direktoriaus pavaduotojas Juras Vėželis iš anksto nusiteikęs kosminėms sąskaitoms už elektrą. Pasak jo, iš viso arenos transformacijos į ledo rūmus kainą derėtų skaičiuoti šimtais tūkstančių litų.

„Siemens“ arenos nuomos kaštus – apie 620 tūkst. litų – yra pažadėjusi apmokėti Vilniaus savivaldybė. Iš viso turnyro organizavimas turėtų atsieiti maždaug 2 mln. litų.

Ledo ritulio rungtynių metu arenos tribūnose galės išsitekti 8 tūkst. žiūrovų. Nacionalinės ledo ritulio lygos vykdančiojo direktoriaus Remigijaus Valicko teigimu, šiuo metu parduota daugiau nei pusė pasiūloje esančių bilietų – per 20 tūkst.

Prekybą ypač išjudino pirmadienį nuaidėjusi žinia, kad Lietuvos rinktinei po devynerių metų pertraukos padėti galės ryškiausia šalies ledo ritulio žvaigždė Dainius Zubrus. Bilietų kainos svyruoja nuo 25 iki 100 litų, neskaičiuojant papildomų mokesčių.

Ledo ritulys „Siemens“ arenoje lankysis trečią kartą istorijoje. 2009-ųjų pavasarį čia vyko pasaulio čempionato I diviziono A grupės turnyras, o rudenį Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) rungtynes žaidė Sankt Peterburgo SKA ir Kazanės „Ak Bars“ (abi – Rusija) komandos.

Didžiausioje sostinės arenoje kone kasmet ledas būna išliejamas ir šokių ant ledo šou dalyvių pasirodymams, tačiau pastariesiems užtenka mažesnės aikštės, kurią paruošti pakanka ir trijų dienų.

Primename, kad balandžio 20-26 dienomis dėl trečio pagal pajėgumą planetos pirmenybių diviziono medalių ir vienintelio kelialapio į aukštesnės pakopos varžybas kartu su šeimininkais kovos Kroatijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Lenkijos ir Rumunijos ekipos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)